Yeni kabinede en çok konuşulan isimlerden biri şüphesiz Mehmet Şimşek.

Daha önce de Maliye Bakanlığı yapmış olan Şimşek’in tekrar bu göreve getirilmesi hem iç hem de dış basının gözünde “Erdoğan’ın ekonomiyi kurtarma çabalarına bir gösterge” ve “eskiye dönüş” olarak değerlendirilmeye başlandı.
Yine de eleştirmenler ve analistler bu göstergelere çok da kapılıp yüklenmemek ve Erdoğan’ın ekonomiyle sorumlu yetkililerin -ki buna pek çok Merkez Bankası başkanı da dahil- çoğunu defalarca görevden aldığını unutmamak gerektiği üzerine yoğunlaşıyor. Konuyla alakalı Wall Street Journal “Mehmet Şimşek’in Erdoğan’ın akıldışı ekonomi modelinden Keynes ekonomi modeline U dönüşü çok da kolay olmayacaktır. Şimşek, faizleri arttırmayı ret eden Erdoğan ile ekonomi kitaplarının öğretileri arasında bir orta yol bulmak zorunda’’ şeklinde haberi ele alıp değerlendiriyor ve ekliyor;
“Ekonomide bir Erdoğan modeli, bir de bildiğimiz ortodoks model var” diyor Albright Stonebridge Group’un kıdemli danışmanlarından Hakan Akbaş. Yeni atanan ekonomi sorumluları içinse “enflasyonu düşürmek ve cari açığı kapatmak için ellerinden geleni yapacaklar, fakat bu elbet zor olacak”.
2007 yılından 2018’e kadar Erdoğan’ın önderliğinde önemli bakanlık pozisyonlarında bulunan Londra’daki eski bir Merrill Lynch stratejisti olan Şimşek, bir zamanlar Türk piyasalarında hevesli katılımcılar olan yabancı yatırımcılar arasında bilinen bir isim. Birleşik Krallık varlık yöneticisi Abrdn’de gelişen piyasa yerel para birimi borç başkanı Kieran Curtis, Wall Street Journal’a verdiği demeçte Londra’daki yatırımcı toplantıları ve tahvil gezileri sırasında Şimşek ile birçok kez görüştüğünü belirtmiş ve Şimşek’in uygulamayı umduğu uzun değişiklik listeleri sunmasıyla tanındığını ifade etmişti.
Curtis son söylemlerinde Şimşek’in yapmak istediklerini hiçbir zaman yapamadığının altını çizerek “patronundan hiç yeterli desteği alamadı’’ diyor.
Şimşek, Erdoğan’ın ekonomi konusunda ters düştüğü spekülasyonlarından sonra Erdoğan’ın ikinci dönem için yeniden seçilmesinin ardından 2018’de hükümetten ayrılmıştı. Yabancı yatırımın geri dönüşü Türkiye’nin finansman açıklarını kapatmaya yardımcı olurken, birçok yatırımcı Şimşek’in neler başarabileceği konusunda temkinli davranıyor.
Erdoğan geliştirdiği ekonomi modelini Türkiye üzerinde denemişti. Süreci hep birlikte takip etmiştik. Buna hiper enflasyon yolunda ilerleyişimiz ve gün be gün eriyen kurumuz dahil…
Bu kapsamda Alman fizikçi Albert Einstein’in bir sözü hatırıma geliyor; “Aynı şeyi tekrar tekrar yapmak ve farklı sonuçlar beklemek deliliktir.”