The Washington Post geçtiğimiz günlerde Disney Plus’ın Atatürk ile ilgili çekilecek dizinin skandal iptal kararını ele alan bir yazı hazırladı.

Disney Plus Skandalı


Washington Post’un bu değerlendirmesi ABD basınında maalesef ki konuya dair tek analiz. WP’ın yer verdiği detaylar ise oldukça ilginç. ABD’li basın Atatürk’ü soykırım suçlusu olarak ifade ederken sorulması gereken asıl soru ABD’deki Türk lobilerinin kayıtsızlığının nedeni nedir?
WP’ın analizinden önemli detaylar ise şu şekilde:
“Türkiye’nin devlet radyo ve televizyon kurumu, dijital platform Disney Plus’ın ülkenin kurucu babası Mustafa Kemal Atatürk’ü konu alan yeni bir diziyi çektiğine dair haberler hakkında soruşturma başlattı. Altı bölümden oluşacak dizinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümüne denk gelen 29 Ekim’de internet üzerinden yayınlanması planlanıyordu. Disney, Çarşamba günü The Washington Post’a dizinin bunun yerine iki film olarak yayınlanacağını doğruladı; ilki 29 Ekim’de Türkiye’de Fox’ta yayınlanacak ve ikincisi 22 Aralık’ta Türkiye sinemalarında prömiyer yapacak. Her iki film de Fox’a dönecek gelecek yaz. Disney, 21st Century Fox’u 2019’da 71 milyar dolara satın almıştı. Şirket, planlarının neden değiştiği veya şu anda proje etrafında dönen siyasi tartışmalar hakkında yorum yapmadı, yalnızca bunun ‘gözden geçirilmiş içerik dağıtım stratejisinin’ bir parçası olduğunu söyledi.
“Günlük bir Türk gazetesi olan Yeniçağ, ilk olarak Cuma günü dizinin Disney Plus’tan, Atatürk’ün Ermeni soykırımındaki rolünü karartacağından korkan Ermeni Amerikalı savunuculuk gruplarının baskısıyla kaldırıldığını bildirdi.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, ‘Amerika merkezli bir film ve TV platformunun Ermeni lobisinin baskısına yenik düşerek ‘Atatürk’ dizisini yayınlamadan iptal etmesi utanç verici. Söz konusu platformun bu tavrı Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milletimizin değerlerine saygısızlıktır’ dedi.
“Atatürk Türkiye’de laik bir Türk ulusal kimliğini teşvik ederken siyasi, ekonomik ve sosyal reformlara imza atmıştır. Bugün Türkiye’de Atatürk’e hakaret suç sayılmaktadır.
“Türkiye Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin, Salı günü Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ‘Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, en önemli toplumsal değerimizdir. Basına yansıyan Ermeni lobisinin hakkında yayınlanacak içeriğe müdahale ettiği iddiaları titizlikle araştırılacaktır.’ dedi.
“Tarihçiler, 1915 ile 1923 yılları arasında 1,5 milyon Ermeni, Süryani ve Rum’un zorunlu yürüyüşler ve toplu katliamlar sırasında öldürüldüğünü savunuyor. Atatürk göreve gelir gelmez soykırımı gözetmiştir.
“Türkiye, birçok Ermeni’nin Osmanlı güçleriyle çatışmada öldürüldüğünü kabul ediyor, ancak daha büyük zayiat sayılarına itiraz ediyor ve olayları soykırım olarak nitelendirmeyi red ediyor.
“2021’de Başkan Biden, Ermeni soykırımını resmen tanıyarak, Ronald Reagan’dan bu yana bunu yapan ilk ABD başkanı olmuştur.
“Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) İcra Direktörü Aram Hamparian, ‘Atatürk, suçun son aşamalarını tamamlamış ve bunu inkâr etmiştir. Ve ardından bu vahşetin meyvelerini pekiştirerek Türkiye’nin bu suç için adaleti engellemesiyle temelde bir asırlık sahneyi hazırlamıştır” dedi. “Türkiye, Atatürk’ü bir tür George Washington gibi lanse etmek için özel bir çaba sarf ediyor fakat kayıtlarda Atatürk için söylediklerinden çok daha fazlası var.’’’
Bu olayla ilgili tekrar gündeme gelen Ermeni taciri ise Biden’ın sözleri ve Ermeni lobisi temsilcileriyle ‘’soykırım’’ olarak adlandırılmaya devam ederken suçlu Atatürk olarak görülmektedir.

Ayrıca Hamparian’ın skandal olan sözleri kabul edilemez niteliktedir. Neden Türk cephesinden buna bir cevap gelmemiştir? Bu sessizlik neden?
Sorulması gereken  diğer soru:
Türklerin neden Ermeni lobisine karşı direnecek bir Türk lobisi yok? Varsa -örneğin Türk Hayırseverler Derneği (TPF- Turkish Philanthropy Fund)- neden insiyatif almamaktadır veya neden yeteri kadar güçlenmemiştir?

Bir diğer soru:
Konuyla ilgili muhalefetten sert açıklamaların gelmemesi ise oldukça rezalet bir durum. Tepkisiz kalmak ne demek? Türkiye'nin kurucu liderini savunmak için çıkarcı hareket etmek nasıl bir mantık? Muhalefet partilerinin liderleri, Büyükşehir belediye başkanları nerdesiniz? 
Atatürk'ü paravan olarak mı kullandınız bunca senedir? 

Disney'in tanıtımlarında yer alan sanatçılar..Nerdesiniz? Tek kelime etmeyerek hangi çıkarınızı korumuş oluyorsunuz? Bu nasıl bir korkaklık bu nasıl ticari kaygı hassaslığı. 

Burada Türk devletine ve Türk iş insanlarına düşen pay oldukça büyüktür, ABD’de güçlü bir Türk lobisi artık kaçınılmaz. Aksi takdirde Disney Plus’ta iptal edilen dizi tek “hezimetimiz” olmayacaktır…