Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi.

IMG_5072-2

EREN: BEKLENTİLERİMİZİN KARŞILANDIĞI BİR YIL GEÇİRMEYİ DİLİYORUZ

2023 yılının son meclis toplantısının açılışında konuşan Meclis Başkanı M. Şadan Eren, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası meclisi çatısı altında bir yılı daha geride bıraktıklarını vurgulayarak, “Hepinize iş dünyamızın, meslek komitelerinizin ve Trabzon’umuzun sorunlarını yetkililere ulaştırma adına yıl boyunca yaptığınız çalışmalar için teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Eren sözlerini şöyle sürdürdü:

“Irak’ın kuzeyinde PKK terör örgütü mensuplarınca gerçekleştirilen saldırılarda şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Devletimizin ve milletimizin bekası için gecesini gündüzüne katan güvenlik güçlerimize muvaffakiyetler diliyoruz. 2024 yılı ülkemiz için yerel seçim yılı olacaktır. Yerel seçimlerin ülkemiz ve şehrimiz için hayırlı olmasını diliyoruz. Umuyoruz ki Trabzon özelinde beklentilerimizin, taleplerimizin gerek yerel gerekse merkezi idarece karşılandığı bir yıl geçiririz. Temennimiz odur ki 2024 yılı ekonomik göstergelerin de iyiye yöneleceği bir yıl olacaktır. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon Ticaret Borsası, Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Of Ticaret ve Sanayi Odası tarafından oluşturulan Trabzon Reel Sektör Platformunun seslendirdiği sorunların ve çözüm önerilerinin 2024 yılında 2023 yılına göre daha fazla karşılık bulacağına inanıyoruz. Umutla girdiğimiz 2024 yılının şehrimiz iş dünyasına hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

IMG_5074-1

ÇELEBİ: İŞ DÜNYASI OLARAK 2024’TE AYAKTA KALABİLMEK İÇİN DİKKATLİ OLMAMIZ GEREKİYOR

TTSO’nun bir aylık faaliyetlerinin yer aldığı filmin gösterilmesinin ardından meclis üyelerine hitap eden TTSO Başkanı Erkut Çelebi, “Kuzey Irak'ta ülkemiz için hayatlarını kaybeden askerlerimizin acısını yaşıyoruz. Ülkemizin başı sağ olsun. Şehitlerimizin ailelerine başsağlığı, kendilerine de Allah'tan rahmet diliyorum” dedi. Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü:

“2024 yılına girmek üzereyiz. 2023 unutamayacağımız bir yıl oldu. Yaşadığımız depremler ülkemize büyük acılara boğdu. Bu vesileyle depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum, ailelerine başsağlığı diliyorum. Tabii 2023 yılında Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılını kutlamanın da mutluluğunu yaşıyoruz. 2023’ün ekonomik olarak nasıl geçtiğine gelirsek; tabii ki deprem sonrası sıkıntılı bir sürece girdik. 2024'te de aynı sıkıntılar devam edecek gibi görünüyor. 2024’te ayakta kalabilmek için çok dikkatli olmamız gerektiğini finans yöneticileri her platformda dile getiriyor. Sabit kalıp işimizi çok geliştirmeden, çok borçlanmadan, nakit parada kalıp, işimizi yürütüp para kazanamasak da 2024’ü atlatmanın peşinde olmamız gerek.”

“YENİ PROJELERLE YENİ UFUKLARA GİTMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Başkan Çelebi, TTSO’nun 2023’te yoğun bir dönem geçirdiğini ifade ederek, “Oda olarak yoğun bir tempoyla çalıştık. Elimizden geldiği kadar mevcut projelere devam ettik. Yeni projelerle de yeni ufuklara doğru gitmeye çalışıyoruz. Sağlık turizmiyle ilgili yoğun çalışmalar yapıyoruz. Türkiye'de sağlık kümelenmesi projesi olan tek oda olduğumuzu belirtmek istiyorum. O yüzden en son Bakanlık ziyaretimizde de takdirle karşılandık. Trabzon Ticaret Sanayi Odası proje konusunda gerçekten ilk sıralarda olan odalardan biri. Bunun da mutluluğunu yaşıyoruz. Tüm ilgili arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Çalışmalarımız devam edecek. Gelecek dönemlerde tabi ağırlığımız turizm. Farklı projeler üzerine çalışıyoruz. Daha önce Bakanımız Sayın Faruk Özak’ın da uzun yıllar çalıştığı Çakırgöl projesi var. Biz tekrar ele aldık, çalışmaya devam ediyoruz. Bu projeyi gündeme taşıyıp, uygulama konusunda gerekli destekleri alıp elimizden geldiği kadar bu çalışmayı yapmayı düşünüyoruz. Çünkü gerçekten çok büyük bir proje. Yazın ve kışın kullanılabilecek bir yer. Burada 4 - 5 bölge var. Buralarda farklı oteller var. Her otelin yatak sayısı 300 - 400 civarında. 20'ye yakın otel bulunuyor ve yatak sayısı da yaklaşık olarak 6 bine ulaşıyor. Hem yaz hem kış çalışabilecek böyle bir potansiyel Trabzon'a çok büyük bir değer kazandıracaktır. Şimdiden çalışmalara başladık. Dubai'de, Suudi Arabistan'da bu projeleri sunmaya başlıyoruz. Çakırgöl Gümüşhane sınırları içinde biliyorsunuz. İki il birlikte götürmeye çalışacağız projeyi”

“SANAYİ BÖLGELERİNİN SAYISINI ARTIRACAĞIZ”

Başkan Çelebi, Trabzon’un son 7 yıldır ihracatta 17'nci sıralardan 23'üncü sıralara kadar gerilediğini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

Fındık hasadı tek gövdeli bahçede yapılacak. Fındık hasadı tek gövdeli bahçede yapılacak.

“1,7 milyar dolar civarında olan ihracatımız 1,1 milyar dolara gerilemiş durumda. Ama yine de elimizden geldiği kadar bu konuda atılımlar yapıyoruz. Bakanımızla da görüştük. Trabzon'da 4 Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarına başladık. 4 Organize Sanayi Bölgesi yapacağız. Su Ürünleri İhtisas Sanayi Bölgesi projemiz var. Tekstil OSB var Araklı’da. Doğu bölgesinde bir organize sanayi bölgesi var. Bir de Sürmene Limanı'nda daha önce lojistik merkez olarak düşünülen limanda bir Gemi Yat Yan Sanayi İhtisas OSB’si var. Bunlarla ilgili konuştuk. En son konuşmamızda özellikle tekstil, su ürünleri ihtisas OSB ve yat ve gemi OSB’sine bakanımız çok olumlu baktı. İnşallah beraber bu çalışmaları yürüteceğiz. Diğer taraftan devam eden Yatırım Adası projesi var. Şu anda geldiğimiz nokta şu; proje çalışmaları devam ediyor. Sağlık koruma bandı 40 metre olarak projelendirilmişti. Yeni durumda 50 metre olması gerektiği için projeler uzadı. Bu hafta sonuna kadar bu yenilemeyi yapmayı yetiştiriyoruz. Ayrıca hizmet binamızın güçlendirilmesi projesi ve oda binasının yan tarafındaki binanın restore edilerek değerlendirilmesi projelerimiz var.”

Başkan Çelebi, DTM arazisi üzerinde yapımı devam eden Fuar ve Kongre Merkezi projesiyle ilgili de bilgi verirken, “Dubai'ye gittiğimde kendisiyle görüşme fırsatım oldu. Hiçbir şekilde engel olmayacağımızı, inşaata başlayıp devam etmesi için elimden geleni yapacağımı söyledim. Bir an önce inşaata başlaması için ruhsat yönünden de önünü açtık. Son fırsatı bizler veriyoruz. Buna devam edecek. Çünkü şu anda Trabzon'da eksik olan kongre ve fuar merkezini yapamıyoruz. Bunu yapamadığımız için bizim İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezini Kariyer Günleri'nde üniversiteye veriyoruz. İnovasyon Merkezinin altındaki alanda geçici olarak bir model fabrika da yapabiliriz” ifadesini kullandı.

Başkan Çelebi, OSBÜK araştırmasında Arsin OSB gibi yer konusunda çok kısıtlı bir alanı olan OSB’den ihracatta ve istihdamda 14 firmanın ilk 100 içinde yer almasının çok gurur verici olduğunu vurgulayarak, firmaları bir kez daha kutladı.

TTSO aralık ayı meclis toplantısında Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Emre Koç tarafından sunumu yapılan 2024 bütçesi de kabul edildi.

Editör: Haber Merkezi