TTSO Başkanı Erkut Çelebi, iş dünyasının yaşadığı vize sorunlarının çözülmesini beklediklerini ifade ederek, "Vize sorunu nedeniyle Almanya'daki fuarlara katılımı iptal etmek zorunda kaldık veya eksik katılım sağlayabildik. İş dünyasına yönelik vize kolaylığı sağlanması isteğimizi bir kez daha yineliyoruz" dedi.

Ergan ;TMO’nun Fiyat Tespiti ve Zamanlaması İsabetlidir” Ergan ;TMO’nun Fiyat Tespiti ve Zamanlaması İsabetlidir”

IMG_9371-3

"BİR YERE GİDEMEYİNCE İŞ İLİŞKİLERİ DE İSTENİLDİĞİ GİBİ GELİŞEMİYOR"

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz ve beraberindeki heyet, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ederek Başkan Erkut Çelebi ve yönetim kurulu üyeleri ile görüştü. Başkan Çelebi, özellikle fuarlara katılım sürecinde vize konusunda önemli sıkıntılar yaşandığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Turizm fuarına vize sorunu yaşandığı için gidemedik, organizasyonu iptal etmek zorunda kaldık. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak başta AB projeleri olmak üzere çok sayıda proje yürütüyoruz. Bu projeler kapsamında iş dünyası temsilcilerimizi sektörlerindeki yenilikleri incelemek üzere dünyanın çeşitli yerlerindeki fuarlara götürüyoruz. Almanya'da da birçok sektörde önemli fuarlar düzenleniyor ancak vize sorunu nedeniyle Almanya'daki fuarlara katılımda geçen yıl büyük sıkıntılar yaşadık. Bazı fuara organizasyonlarını iptal etmek bazılarına da çok eksik bir heyetle gitmek durumunda kaldık. Alman hükümetinden özellikle fuarlara katılım konusunda iş dünyasına yönelik vize başvurularında öncelik ve kolaylık sağlanmasını bekliyoruz. Gördüğünüz gibi konuya vize sorunu ile başladık çünkü bir yere gidemeyince iş yapmak da dolayısıyla çok mümkün olmuyor. Vize sorunu nedeniyle iş ilişkilerimiz iyi gelişmiyor. Bu nedenle Rusya, Gürcistan, Azerbaycan gibi pazarlarla daha yoğun ilişki içinde oluyoruz."

Çelebi vize sorununun bir an önce çözülmesini dilediklerini de vurgulayarak, "Biz gidemiyorsak Alman turistleri Trabzon'a ve bölgemize bekliyoruz. Turizm gelişsin" ifadesini kullandı.

Başkan Çelebi ayrıca Trabzon'un sanayi, ticaret ve turizmi ile odanın yürüttüğü projeler hakkında konuk büyükelçiye bilgi verdi.

"İŞ İNSANLARI VE ÖĞRENCİLER İÇİN BEKLEME SÜRESİNİ AZALTMAYI HEDEFLİYORUZ"

Almanya Büyükelçisi Jürgen Schulz, Türk işadamlarının Almanya'ya gelişini ve iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesini desteklediklerini vurgulayarak, "2023'te verdiğimiz vize sayısı 200 binin üzerinde. Dünyada başka hiçbir ülkedeki Almanya temsilciliği bu kadar vize vermiyor. Reddedilen vize başvurusu sayısı ise birkaç bin ile sınırlı. Gerçekten vize talebi çok ve bununla baş etmek kolay olmuyor. Ama sorunun farkındayız ve düzeltmek için elimizden geleni yapıyoruz. Özellikle iş insanları ve öğrenciler için bekleme sürelerini azaltmayı amaçlıyoruz" dedi.

Başkan Çelebi, ziyaretinin anısına konuk büyükelçiye Trabzon işi telkariden yapılmış kahve fincanı takımı hediye etti.

Editör: Haber Merkezi