Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonuyla düzenlenen, Mısır turizm sektörünün büyük ilgi gösterdiği etkinlikte 1000'e yakın iş görüşmesi gerçekleştirildi. TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Salah'ın transferi ve direkt uçuşlar sonrası önemli bir etkileşim yakaladıkları Mısır pazarını önemsediklerini vurgulayarak, "Trabzon'dan ve Mısır'dan temsilcilerinin iş görüşmelerine büyük ilgisi de bunun güzel bir göstergesi oldu" dedi.

40 FİRMA KATILDI
Trabzon’un turizm potansiyelini ve ticari iş birliği olanaklarını Mısır’da tanıtmak amacıyla 4-7 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Trabzon Tanıtım ve İkili İş Görüşmesi Etkinliği kapsamında Kahire'de Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile TÜRSAB Doğu Karadeniz BTK iş birliğinde, Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Trabzon Ticaret Borsası desteğiyle Trabzon'dan gelen turizm sektörü temsilcileri Mısırlı meslektaşlarıyla bir araya geldi. Trabzon'dan acente ve otellerden oluşan 40 firma ikili iş görüşmesi etkinliğine katıldı.

MISIRLI TURİZMCİLER BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ
Mısır turizmcilerin büyük ilgi gösterdiği etkinliğe yaklaşık 265 Mısır firması katılırken, yaklaşık 1000 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.
İkili iş görüşmesi etkinliğinin açılışına Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Vali Yardımcısı Ali Yılmaz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan, Meclis Başkanı Enver İskenderoğlu, TÜRSAB Doğu Karadeniz BTK Başkanı Mehmet Ali Tuna, TTSO Başkan Yardımcıları Özcan İlarslan ve Adnan Topsakal, Yönetim Kurulu Üyeleri Selami Ayyıldız ve İlyas Bektaş, ilçe belediye başkanları, TTSO meclis üyeleri ve diğer ilgililer katıldı.

ÇELEBİ: TRABZON'U MISIR VE TÜRKİYE ARASINDA TURİZM, TİCARET VE YATIRIM KÖPRÜSÜ OLMASINI İSTİYORUZ"
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi, Trabzon turizm sektörü temsilcilerinin Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirdiği temasların iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Çelebi, turizmi yalnızca ziyaret ve konaklama faaliyetinden ibaret görmediklerini belirterek, “Turizm; ülkeler arasında dostlukların gelişmesi, ticari ilişkilerin güçlenmesi, kültürlerin birbirini tanıması ve yeni ekonomik fırsatların ortaya çıkması açısından önemli bir iş birliği alanıdır. Mısır, bizim için son derece önemli bir turizm ve ticaret pazarıdır. Mısır halkının Türkiye'ye ve Karadeniz'in doğal güzelliklerine ilgisinin artmasını istiyoruz” dedi.

Trabzon'un uluslararası turizm açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Çelebi, “Trabzon; Uzungöl'ü, Sümela Manastırı, yaylaları, eşsiz doğası, denizi, tarihi ve zengin gastronomisiyle uluslararası turizmde öne çıkan şehirlerden biridir. Bu potansiyelimizi Mısır pazarında daha etkin şekilde tanıtmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

"ULAŞIM BAĞLANTILARI GELİŞMELİ"
Mısır ile Trabzon arasındaki turizm hareketliliğinin artırılması için ulaşım bağlantılarının geliştirilmesinin önemine dikkat çeken Çelebi, Mısır'dan Trabzon'a doğrudan veya bağlantılı uçuşların artırılması, turizm acenteleri arasında ortak paket programlar hazırlanması ve karşılıklı tanıtım faaliyetlerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Çelebi, hedeflerinin yalnızca Mısırlı turistleri Trabzon'a davet etmek olmadığını belirterek, “Mısır'dan iş insanlarını, turizm yatırımcılarını ve seyahat sektörü temsilcilerini de Trabzon'da ağırlamak istiyoruz. Mısırlı tur operatörlerini şehrimize davet ederek Trabzon'un doğa, tarih, gastronomi ve alışveriş turizmi olanaklarını yerinde tanıtmayı amaçlıyoruz. Ayrıca Mısırlı yatırımcılarla turizm alanında ortak projeler geliştirilmesini de önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

"TRABZON'U ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ MERKEZİ HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ"
Trabzon ile Mısır arasındaki ilişkilerin turizmle sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Çelebi, ticaret, yatırım, gastronomi ve kültürel ilişkilerin de geliştirilmesini hedeflediklerini kaydetti.

Çelebi, “Trabzon'u Mısır'da yalnızca bir turizm destinasyonu olarak değil, Mısır ile Türkiye arasında yeni bir ticaret, yatırım ve turizm köprüsü olarak konumlandırmak istiyoruz. Amacımız Mısır pazarında daha güçlü yer almak, Mısırlı misafirlerimizi şehrimizde ağırlamak ve iki ülke arasında kalıcı iş birlikleri oluşturmaktır. İnanıyoruz ki turizm, ülkeler arasında sadece insanları değil, gönülleri ve ekonomileri de birbirine yaklaştırır” dedi.
Kahire'de gerçekleştirilen organizasyonun Türkiye ile Mısır arasındaki dostluk ilişkilerine ve Trabzon'un uluslararası tanıtımına katkı sağlayacağına inandığını belirten Çelebi, organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen Kahire Büyükelçiliği, Trabzon Valiliği, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve TÜRSAB'a teşekkür etti.

GENÇ: TRABZON İLE MISIR ARASINDA GÜÇLÜ BİR KÖPRÜ KURMAK İSTİYORUZ
Kahire'deki buluşmaya katılanlara teşekkür eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Mısırlı ev sahiplerinin gösterdiği misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu güzel ve anlamlı buluşmaya teşrif eden herkese teşekkür ediyorum. Muhteşem ev sahiplikleri dolayısıyla Mısırlı kardeşlerimize de teşekkürü borç biliyorum” dedi.

Trabzon'un tarihi, kültürü, sanatı ve doğal güzellikleriyle önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Genç, kentin uluslararası alanda tanıtılması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

"SALAH TRABZON'DA DA ÇOK SEVİLEN BİR KARAKTER OLDU"
Trabzonspor'a transferi gerçekleştiği belirtilen Mısırlı futbolcu Mohamed Salah'a da değinen Genç, şu ifadeleri kullandı:
“6 Ağustos'ta çok önemli bir gelişme yaşandı. Dünyanın en büyük futbolcularından, Mısır'ın evladı Salah Trabzonspor'umuza transfer oldu. Hemşehrilerimiz onu kendi öz evlatları gibi karşıladı. Mısır'da olduğu kadar Trabzon'da da sevilen bir karakter oldu. O, yıldız bir oyuncudan çok daha öte bir isim. Tüm insanlığın vicdanına hitap eden çok önemli bir karakter.”
Türkiye ve Mısır'ın Akdeniz'in iki güçlü ülkesi olduğuna dikkat çeken Genç, iki ülke arasındaki ticari, kültürel ve turizm ilişkilerinin yeni bir ivme kazanmasını arzuladıklarını ifade etti.
Kahire'de gerçekleştirilen iş görüşmelerinin yoğun ilgi gördüğünü belirten Genç, “Bugünkü toplantımız gösterdi ki bu konuda adım atmakta ne kadar haklıymışız. Mısırlı kardeşlerimiz çok büyük ilgi gösterdi. Bunun en kalabalık B2B toplantısı olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.
"DİREKT UÇUŞLAR İLİŞKİLERİ DAHA DA GÜÇLENDİRECEK"
İki şehir ve ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde ulaşımın önemli bir unsur olduğunu vurgulayan Genç, Trabzon ile Mısır arasında tarifeli uçak seferlerinin başlatılması için ciddi çaba içerisinde olduklarını söyledi.
Genç, “Tarifeli seferlerin başlaması için ciddi bir uğraş içerisindeyiz. Bunun da gerçekleşmesiyle bugün attığımız adımın çok daha güçlü bağlar oluşturacağına, turizm ve ticaret alanında önemli bir köprü kurulacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

YILMAZ: MISIRLI KARDEŞLERİMİZİ TRABZON'A DAHA FAZLA BEKLİYORUZ
Trabzon Vali Yardımcısı Ali Yılmaz, turizm ve sporun insanlar ve ülkeler arasında güçlü bağlar kurulmasına katkı sağladığını belirterek, Mısırlı futbolcu Mohamed Salah'ın bu yakınlaşmanın önemli örneklerinden biri olduğunu söyledi.
Trabzon'un güçlü bir turizm potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Geçen yıl 1,5 milyondan fazla turist ağırladık. Bunların yarıdan fazlasını yabancı turistler oluşturdu. Trabzon olarak turizmde önemli bir potansiyele sahibiz. Mısırlı kardeşlerimizi şehrimizde daha fazla ağırlamak istiyoruz” dedi.
Turizm ve sporun toplumlar arasındaki dostluk ilişkilerini geliştirdiğine dikkat çeken Yılmaz, Kahire'de gerçekleştirilen buluşmanın Türkiye ile Mısır arasındaki turizm ilişkilerinin güçlenmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

BÜYÜKELÇİ ŞEN: TRABZON TÜRKİYE'NİN EN AKTİF, GİRİŞİMCİ VE İDDİALI ŞEHİRLERİNDEN BİRİDİR
Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen ise Trabzon'un girişimci ruhu, cesareti ve başarılarıyla Türkiye'nin öne çıkan şehirlerinden biri olduğunu belirtti.
Trabzon'un siyaset, edebiyat, düşünce hayatı, denizcilik, sanayi ve spor alanlarında önemli isimler ve başarılar ortaya çıkardığını ifade eden Şen, “Trabzon, Türkiye'nin en aktif, girişimci, başarılı ve iddialı şehirlerinden biridir. Siyasette, edebiyatta, fikriyatta, gemicilikte, sanayide ve nihayet futbolda kendisini göstermiştir. Trabzon kahraman, cesur ve girişimci bir şehirdir” diye konuştu.
Trabzon'un doğal ve kültürel zenginliklerine de dikkat çeken Şen, kentin denizi, dağları, yeşil doğası ve yemekleriyle nadir şehirlerden biri olduğunu vurguladı.
Mısırlı turistlerin tatil tercihlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şen, “Mısırlı kardeşlerimiz Müslüman bir ülkede alışveriş yapmak, huzur içerisinde tatil geçirmek, yağmuru ve serinliği yaşamak isteyebilir. Trabzon bütün bu beklentilere cevap verebilecek özelliklere sahip bir şehir. Bu turizm buluşmasının Mısırlı turistlerin Trabzon'a yönelmesi açısından önemli bir adım olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

TUNA: ORTAK HEDEF DOĞRULTUSUNDA BURADA BİR ARAYA GELDİK
TÜRSAB Doğu Karadeniz BTK Başkanı Mehmet Ali Tuna, etkinlikte yaptığı konuşmada, "Tarihi bağları çok güçlü olan iki ülke arasındaki ilişkileri ticari ve kültürel anlamda daha da geliştirmenin en önemli araçlarından biri turizm hareketliliğidir. Son yıllarda giderek artan bu hareketlilik, şehrimizin en büyük markalarından Trabzonsporumuzun Mohamed Salah hamlesiyle çok daha fazla ivme kazanmıştır. Bu hedef doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz Kahire ziyaretimiz, iş görüşmelerimizle son derece keyifli ve verimli geçmektedir. Trabzonspor ve Mohamed Salah etkisinin iki ülke arasındaki turizm hareketliliğine sunduğu katkıyı bu ziyaretimizde de yakından gözlemliyoruz. Elbette bu sürecin önemli bir de ticari ve profesyonel boyutu var. Yaptığımız iş birliği çağrısına şehrimizin önde gelen marka otelleri ve seyahat acenteleri güçlü bir katılımla karşılık vermiştir. Turizm sektörümüzün ortak bir hedef doğrultusunda bir araya gelmesi ve güç birliği sergilemesi bizleri ayrıca mutlu etmiştir. TÜRSAB olarak bölgemizin turizm altyapısını ve iş birliği potansiyelini Mısırlı turizm profesyonelleriyle paylaşmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bölgemiz yaklaşık 40 bin yatak kapasitesi ve 9 bin turizm aracıyla güçlü bir turizm altyapısına sahiptir. Değerli Mısırlı turizm profesyonelleri; Türkiye’deki kurumsal iş ortağınız TÜRSAB olarak her zaman yanınızdayız. Amacımız, karşılıklı güvene dayalı uzun soluklu iş birlikleriyle iki ülke arasındaki turizm hareketliliğini daha ileriye taşımaktır. Gelin, Kahire’de hep birlikte 2027 yılı için somut turizm hedefleri belirleyelim. Daha fazla turist, daha fazla iş birliği ve daha güçlü ticari ilişkiler için ortak bir yol haritası oluşturalım" dedi.




