Başkan Bak, TC Tabelasını Değerlendirdi Başkan Bak, TC Tabelasını Değerlendirdi

İCHP Trabzon Milletvekili Av. Sibel Suiçmez, Meclis genel kurulu bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na (DOKAP) dair çeşitli eleştirilerde bulundu. 2011 yılında 642 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan ve görev süresi 2026 tarihine kadar uzatılan DOKAP'ın, bölgedeki kalkınma hedeflerini gerçekleştirmede yaşadığı sorunları gündeme taşıdı.

Suiçmez, konuşmasında 2022 tarihli Sayıştay Denetleme Raporu'na dayanarak, DOKAP'ın personel durumu ve bütçe kullanımıyla ilgili çarpıcı bilgileri paylaştı. Rapora göre, 2022'de 18 ana proje tamamlanamazken, 162 alt projeden sadece 32'si bitirilebildi. Toplamda 376 trilyon 727 bin 744 TL'lik bir bütçenin harcandığı, ancak beklenen sonuçların alınamadığına dikkat çekti.

Suiçmez'in vurguladığı bir diğer önemli konu, DOKAP'ın personel sayısının yetersizliği ve teknik eleman eksikliği oldu. 2022'de 68 olan personel sayısının, şu anda 73'e çıktığını ancak bu sayının çoğunluğunun teknik personel olmadığını belirtti. Bu durumun, kurumun etkinliğini ve verimliliğini olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

Ayrıca, Suiçmez; turizm, tarım ve hayvancılık gibi kalkınma alanlarında yapılan çalışmaların beklenen seviyeye ulaşamadığını, bölgenin potansiyelini ortaya çıkaramadığını dile getirdi. Sayıştay raporuna göre, yasaya aykırı şekilde artan paraların, projelerini tamamlayamayan uygulayıcılara aktarıldığını belirterek, bu durumun denetleme açısından sorunlara yol açtığını ifade etti.

Suiçmez, konuşmasını Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'in vefatından önceki son sözleri ile noktaladı.

Editör: Haber Merkezi