Geçtiğimiz günlerde bir yandan Kosova ile Sırbistan karşı karşıya geldi ve sınırda gerilimler arttı, bir yandan da Çin, füzeleri fırlatarak Tayvan’ı neredeyse tamamen kuşattı. Bu durum Rusya-Ukrayna savaşının, dünyaya yayılma eğiliminde olduğunun bir göstergesiydi.
Çin’in Tayvan’da başlattığı gerilim gittikçe artmaya devam ediyor. Gemi, uçak ve füze tatbikatları adayı çevrelerken önemli limanlara yaklaşıyor; Japonya'nın kontrolü altında bulunan  ekonomik bölgeye birçok füze isabet ettiriliyor. Bu nedenle Batı medyası Tayvan Boğazı’nı “yeryüzünün en tehlikeli noktası” olarak açıklamaya başladı. 
Peki kuşatma için ABD’nin bir payı olabilir mi diye sorarsanız;
ABD için son çeyrek asırda en yüksek düzey ziyaretin gerçekleştiği yerin Tayvan olduğunu belirtmek gerekiyor.
Çin Komünist Partisi’nin yayın organlarından Global Times, Çin ordusunun tutumunu “Yeniden birleşme harekatının bir parçası” başlığıyla manşetlere taşıdı.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying’in açıklamasına yer veren Global Times, Pelosi ziyaretinden kısa süre önce söylenen sloganı tekrar ederek, “Çin elbette kararlı adımlar atacak ve ABD bunların sonuçlarına katlanmak zorunda kalacak. Sizi uyarmadığımızı söylemeyin” diye yazdı. Çin’in resmen yer aldığı son iki savaştan önce kullandığı “Sizi uyarmadığımızı söylemeyin” sloganı, son haftalarda oldukça ses getirdi. Bu  slogan aynı zamanda 1962’de yapılanHindistan savaşı ve 1979’daki Vietnam çatışmasında Pekin yönetiminin propaganda sırasındaki sloganıydı.
Diğer  yandan geçtiğimiz haftalarda Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: “Kosova, uluslararası hukuka göre Sırbistan’ın bir parçasıdır” şeklindeki açıklamasıyla “Yok artık, ikinci bir Putin mi doğuyor?” dedirtti.
Kosova hükümetinin “Sırp kimliğinin yerine geçici bir kimlik taşınması’’ ve “otomobil plakalarının Sırbistan yerine Kosova plakalarına çevrilmesi” şeklindeki isteklerinden sonra ülkede yaşayan Sırpların yolları kapatması; Kosova-Sırbistan arasında gerginliği daha da artırdı. Geçtiğimiz hhafta “felaketin eşiğinden dönüldüğünü” söyleyen Sırbistan lideri Vucic, “Kosova’nın Sırbistan toprağı olduğunu” iddia etti.
Kısaca, bu yılın başında Putin’in “Ukrayna aslında Rusya’nın bir parçası” diyerek başlattığı savaş dünyaya yayılıyor. Kıtalarda gerginlikler ve gerilimler hızlanırken, ABD-Çin’in de bu vesilelerle karşı karşıya gelmesi an meselesi olarak görülüyor. Çünkü bakıldığında batı medyası Tayvan’ı kuşatan Çin’i, “ABD-Çin ilişkilerinde yeni evde savaş mı çıkacak?” diye taşıdı.
Gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz.