Osmanlı hamam kültürünün bütün unsurlarının sergilendiği Hasanpaşa Hamamı törenle açıldı. 
IMG_0796-1

Ortahisar Belediyesi tarafından müzeciliğe farklı bir soluk getirecek olan Hasanpaşa Hamamının açılış törenine AK Parti Trabzon Milletvekili Vehbi Koç, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ak Parti 27.Dönem Milletvekili Salih Cora ,Ak Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu,Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, AK Parti Ortahisar ilçe başkanı Selahaddin Çebi,Ak Parti Trabzon İl Kadın Kolları Başkanı Ayfer Cihan,Ak Parti Ortahisar Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Hüseyin Canım,İyi Parti Ortahisar Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Berrin Erkuloğlu,başkan yardımcıları, muhtarlar, belediye meclis üyeleri ve daire amirleri katıldı. 

IMG_0766-1

MİRASIMIZI YAŞATIYORUZ

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Bu yıl açılış yılı. Açılışımızın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün Rahmet-i Rahmana yolcu ettiğimiz valimiz Yücel Yavuz’un bu hamam da çok emekleri var. Bizleri yüreklendirdi ve işe koyulduk. 1880 yılında ikinci Abdulhamit Han zamanında ‘Sarı kışla’ adı ile anılan bölgede Hasan Paşa ismi ile yapılmaya başlanmış. Tarihin bize mirası olan hamamı restore ederek, hizmete aldık. Tarihi eseler üzerinde çalışmak zor oluyor. Prosedürler gerekiyor. Tarihin bize emanet ettiği burayı şehrimizin hizmetine almanın gururunu yaşıyoruz. Kültürel mirası koruyarak geleceğe aktaracağız. Sosyal ve kültürel etkinlik alanları da oluşturuldu. Trabzon gibi sanatı, kültürü ve tarihi ile öne çıkan şehirde ata miraslarını yaşatmak hepimizin sorumluluğundandır. Projeler tek başına yerel bir kurumun kendi imkanları ile olmuyor. Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımızın destekleri, milletvekillerimizin katkıları ile hizmete alıyoruz. Şehrimize hayırlı olsun” dedi. 

Başkan Genç konuşmasnda Tarihi Hasanpaşa hamamını ilk olarak gündeme taşıyan Ortahisar Bağımsız Meclis üyesi Davut Çakıroğlu'na teşekkür etti.

IMG_0784

Önceki dönem Trabzon milletvekili Salih Cora, “Çok önemli bir açılışı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yapılan yatırım, geleceğimize, şehrimize önemli yatırımlardır. Geçmişimize saygı, kültürel mirasımızı yaşatıyoruz” diye konuştu. 

IMG_0790

AÇILIŞLAR ARD ARDA

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Binlerce yıllık tarihi ile birçok medeniyet ve kültüre ev sahibi yapmış kentimizde güzel bir tarihi eser aslına uygun yapılarak, hizmete alınmıştır. Ortahisar Belediye başkanımız ve şahsında eserin ortaya çıkmasında katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. ‘Bu sene açılış senesi’ dedik. OrtahisarBelediyemiz güzel bir yaz dönemi geçirdi ve açılışları yaptı. Sene bitmedi, önümüzde açılış bekleyen önemli hizmetler var. Yakında terminal ve Avrasya pazarı açılacak. Gençlerimiz ve çocuklarımız için bilim merkezi açılacak. Burası özel bir mekan. Hamamlar kentimizin kadim geçmişinde önemli bir yere sahiptir. Şehrimizin turizmi için önemli bir destanasyon. 29 Ekim resepsiyonunu restorasyonu tamamlanan Atatürk Köşkünde yapacağız” şeklinde konuştu. 

IMG_0803-1

GEÇMİŞİ GELECEĞE TAŞIYACAĞIZ

Trabzon Milletvekili Vehbi Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin göz bebeği Trabzon’da güzel bir açılışta bir araya geldik. Bir zaman yolculuğunun anındayız. Trabzon’da geçirdiğim her saniye şehrimiz daha iyi anlamak, hangi anı yaşıyoruz, gelecekle ilgili daha neler yapmalıyız noktasında ciddi manada gayret sarf ediyorum. İnsan bilmediği tanımadığının yabancısıyız. Haddini aşarsa düşmanı olur. Geçmişini ve geleceğini bilmek, verilecek olan kararlarda insan için büyük nimettir.  Burada titizlikle çalışıldı. İstanbul’un fethinden sonra fethedilen kadim şehrimizin tarihini yaşatanlara teşekkür ediyorum.  Geçmişi zengin ve önemli olan marka şehir, kendi sınırları dışında her tarafta kıymeti olan şehirde geçmişi bugünlere nasıl taşıdık, gelecek nesle nasıl aktaracağız. Bunda biraz sıkıntı yaşıyoruz. Kentimizde Ayasofya ve Sümela’nın dışında tarihi bize anlatacak bir yapıya sahip çıkılıp, korunmamıştı. Çok hor kullanılmasına rağmen, tarih kendini kısmen korumuş. Kadınlar pazarının olduğu yerde tarihi bir liman olduğu, Sur içinde ise yönetim merkezi ve kamu binalarının olduğu alan çok net gözüküyor. Zaman içerisinde kaybolmuş. Değerini kıymetini bilemedik. Şehrimizin tarihi yapısını hayata geçirmek, burayı tekrar ayağa kaldırmak zorundayız. Bunlar sembolik eserlerdir. Trabzon tarihi olan mazisi olan şehirdir. Hep birlikte geçmişi geleceğe taşıyacağız.” 

IMG_0805

HER KÖŞESİ TARİH

Trabzon vali yardımcısı Ali Yılmaz, “Tarihi eserlerin oldukça fazla olduğu şehrimizde bu eserlerin açılışında olmaktan mutluluk duyuyoruz. Trabzon tarihi bir şehir. Her köşesinde bir tarih yatmakta. Bu eserlerin ortaya çıkarılarak, gelecek nesillere aktarılması son derece önemli. Geçmişi bilen ve ileriyi gören çaba sarf ediyor başkanlarımız. Bu restorasyonlar oldukça maliyetli ve meşakkatli. Bu eser 8 milyonun üzerinde bir para harcanarak ortaya çıktı. Şehrimize hayırlı olsun” dedi.

IMG_0899IMG_0900IMG_0902-1IMG_0815IMG_0814-1

IMG_0688IMG_0729IMG_0709IMG_0702

IMG_0671IMG_0678IMG_0686IMG_0694IMG_0705

IMG_0869IMG_0831IMG_0880-1IMG_0889IMG_0853-1IMG_0895IMG_0865IMG_0847-1IMG_0843IMG_0751IMG_0754-1IMG_0718IMG_0733IMG_0822-1IMG_0821-1IMG_0818IMG_0739

Editör: Muharrem Altıntaş