KTÜ, kamu kaynaklarının etkili ve ekonomik kullanımı ilkesi doğrultusunda harcama birimlerinin yeni bölüm/program açılışı, yeni personel istihdamı, mevcut demirbaşın hurdaya ayrılması gibi gerekçelerle talep ettiği demirbaş ve teçhizat taleplerinin değerlendirilmesi, raporlanması, karar vericininbilgiye dayalı karar vermesi ve merkezi bütçe kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlamak üzere Tedarik Yönetim Sistemi programını, kendi insan kaynağı ile tasarlayarak mali yılbaşı itibarıyla uygulamaya almıştı.
İyileştirme çalışmalarının yanı sıra 17 Mayıs 2024 tarih ve 32549 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2024/7 sayılı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’ndeki “Kırtasiye ve Demirbaş Alımları” başlıklı tedbir gereği, demirbaş ihtiyaçlarının karşılanmasında satın alma işlemleri yerine mevcut kaynakların bakım-onarımı sağlanarak hizmet verebilmesi yolu tercih edildi. Bu doğrultuda, KTÜ’nün yirmi iki (22) akademik ve idari biriminin depolarında yer alan ve hizmete cevap veremeyecek durumdaki; sandalye, koltuk, tabure ve amfi oturağı vb. demirbaşların, kullanılmayan veya onarım gerektirenleri birim bazında tespit edildi. Tespiti yapılan demirbaşların tür ve sayı anlamında tasnifleri yapılarak tamirve bakım hizmeti veren firmalara tutanak karşılığında teslim edildi. Onarım ve tamir süreci tamamlanan demirbaşlar, ilgili harcama birimlerindeki görevli personel tarafından teslim alınarak ihtiyaçlar noktasında kullanıma alındı.
KTÜ, hizmet sunumundan kaynaklanan ihtiyaçlarını, satın alma yöntemi tercih ederek temin etmesi halinde yaklaşık 5.000.000 TL harcama yapacakken demirbaşların onarımı yolu ile maliyetleri 1.000.000 TL ile sınırlandırdı. Bu örnek uygulama, KTÜ’nün kamu kaynağı kullanımında örnek bir yaklaşımla hareket ettiğini ve tedarik süreçlerini etkin bir şekilde yöneterek kamuya maliyet avantajı sağladığını ortaya koymaktadır. Bu tür çalışmalar, KTÜ’nün kaynak yönetimi alanındaki yenilikçi ve verimli yaklaşımını temsil etmektedir