Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde gündeme dair basın toplantısı düzenlledi.

Başkan Mustafa Bıyık, İYİ Parti'den istifa ettiğini açıklarken, 9 meclis üyesinden 6'sının İYİ Parti'den istifa ederek kendisiyle bağımsız olarak yola devam edeceğini, diğer 3 üyenin ise yapılan iş birliği sonrası partileri olan CHP'ye döneceğini ifade etti.

Mustafa Bıyık'ın açıklamaları şu şekilde;

2019'da Yomra Belediye Başkanlığına seçildim. 31 Mart 2024'te de yeniden aday olup seçildik. Bizleri 2 dönem bu göreve layık gören halkımıza teşekkür ediyorum. Onların desteklerin güç alıyorum. Bunu da belirmek isterim.


Olağanüstü kurultayın sonrasında ve basına yansıyan gelişmelerle ilgili toplandık. halkımızın desteği ile belediye başkanlığına seçildik. bizleri 2 dönem üst üste layık gören desteğini eksik etmeyen desteğini hissettiren hemşerilerimize teşekkür ediyorum. kayıtsız ve şartsız bir çok insandan destek aldım güç aldım. geçmiş olduğumuz cumartesi günü kurultay sürecini yaşadık. sizlerle yakından takip ettiniz. basına yansıyan istifamla ilgili sizleri bilgilendirmek isterim. Koray Aydın adaylığını açıkladı. bu süreçte kendisine destek olduk . 1. turda öne çıkmış olmamıza rağmen seçimi kaybettik. bu seçimin kaybedilmesine bizde hazırdık. bu noktada İYİ Parti'den istifa ediyorum.


Sadece Koray Aydın kaybetti diye istifa etmiyorum. 4-5 gerekçesi var. İYİ Parti'de 31 Mart 2019'da seçim kazanıp son yerel seçimde belediyeyi kazanan tek başkanım. Partinin politikalarının yanlış olduğunu partideki yönetici ve arkadaşlarımıza iletmiştim.

Genel Başkanımız olağanüstü kurultay kararı aldı. Ancak daha önceki yönetici arkadaşlar yine yeni dönemde görev aldı. Hür ve müstakil olarak seçime girilmesini savunan çoğu kişi yine yönetimde. Tüm olumsuzlukları Genel Başkana yüklediler, kendilerinin sorumluluğu yokmuş gibi yoluna devam ediyorlar. Başarıya olan inancımızı kaybettik. Koray Aydın seçilemedi diye değil, ilkeler dolayısıyla istifa ettik.

Trabzon milliyetçisi bir adamım. Bu şehirden çıkmış bir genel başkan adayı olmasına karşın Trabzon'dan tamamen bakanımızın parti olarak desteklenememesinde rahatsızlık duyduğumu ifade etmek istiyorum. Sayın bakanımızın yanında bulunmayan kişilerle bu şehirde aynı masada siyaset yapma durumunu kendime yakıştıramadım.

Kurultayda oy kullanmam engellendi. 1 yıl önce olağan kurultayda da oy kullanmıştım. Üst kurul delegesiydim. Delege listesinde TC kimlik numarası ve baba isminin yanlış yazılmasından dolayı bu kez oy kullanamadım. Bu bireysel bir hata mı bilinçli mi bilemiyorum.


İYİ Parti'de seçilen belediye başkanları arasında Türkiye'de Koray Aydın'ı destekleyen tek belediye başkanı bendim. Sayın bakanımıza yapılan bilinçli bir operasyon vardı, aynı operasyon bize de yapıldı. Siyaset yapacağımız kişilerle yaşadığımız bu ayrışmadan dolayı istifa kararı aldım. Hayırlı olsun.

İlkesel bir istifadır. Herhangi bir siyasi partiye katılmak gibi bir düşüncem yok. Uzun süre böyle devam edeceğim. Belediye başkanlarının partisiz olması gerektiğini ifade eden biriyim. Siyaset içinde olmamaya gayret gösterdim. Bağımsız bir belediye başkanı olarak hizmet etmeye çalışacağız. Yakıştırmalar var. Zamanında AK Parti denildi. Şimdi de farklı partiler deniyor. Bağımsız olarak devam edeceğiz.


Başkana yakıştıramadım. Birlikte 5 yıl görev yaptık. İstifa eden hiçbir arkadaşımla ilgili olumsuz ifade kullanmadım. Sosyal medyadan aklına geleni söylemesini o statüdeki bir kişiye yakıştıramadım. Esefle kınıyorum. Büyükşehir adayımız Trabzon'da yüzde 4, Yomra'da yüzde 13 aldı. Bu rakam onun yaptığı açıklamayı ortadan kaldırıyor. Biz çalışmamışsak, Trabzon'da en yüksek oyu Yomra'da nasıl aldı? Bize oy verecek insanlara, ona da oy vermeleri yönünde düşüncemizi söyledik. Bayram asılmama noktasında da, bu süreçteki kadar kirlilik olduğuna rastlamamıştım. Yomra'nın hiçbir noktasında İYİ Parti bayrağı asmadım. Kendi bakışım bu, her sokağın bayraklandırılmasına, arabaların gümbür gümbür gezdirilmesine karşıyım.

CHP ile seçim öncesi anlaştığım söylendi. İlkokuldaki cahil bir çocuk bunu söylemezdi. Koray Aydın kazansaydı, ne olacaktı? Koray Aydın kazansaydı, yüzde 1 oy alsa bile partide devam edecektim. Hiçbir siyasi parti ya da kişiyle konuşmadım. Ekrem İmamoğlu ve Yavuz Ağıralioğlu ile yakın ilişkimiz vardır. Görüşürüz ama bunlar farklı şeyler.

CHP İl Başkanı Bak: “AK Parti iktidarı, başarısızlığının bedelini esnaflara ödetiyor” CHP İl Başkanı Bak: “AK Parti iktidarı, başarısızlığının bedelini esnaflara ödetiyor”

Yavuz Aydın ile seçim öncesi ya da sonrası temasım olmadı. Önce sayın vekilin kendisini sorgulaması lazım. İYİ Parti'nin Trabzon'da kazandığı tek belediyeyiz. Kendi şehrinde belediyeyi kazanmış bir başkana ne tebrik gönderdi ne de bir selam verdi. Sorgulanması gereken kişi kendisidir. Kendi partisinden belediye başkanı seçilmiş adamı telefonla aramayan, ziyaret etmeyen biriyle vefa ya da hemşehri olarak yol yürümenin bir anlamı yok. 20-30 yıllık yol arkadaşı olan Koray Aydın'ı ilk kavşakta satan adam, Yomra belediye başkanını dünden satar.

Belediye meclis üyelerimiz bugün veya yarın istifa edecek. Bağımsız olarak kalacaklarını basınla paylaşacaklar. CHP'li 3 isim arkadaş var. Onlar ayrılıp zaten partilerine katılacaklar. Geriye kalan 6 arkadaş ise istifa edip bizimle devam edecek.

Koray Bey istifa etti mi bilmiyorum, etmez diye düşünüyorum. İstifamın bununla bir ilgisi yok, bu parti için iyi bir yönetim seçilmiş olsaydı. Bütünlük olsaydı, Koray Aydın kaybetmiş olsaydı da belki istifa etmiş olmayabilirdim. Süreçteki hatalara bakıyorum. Kongreden sonraki gün kendisini evinde ziyaret ettim. bundan sonra iyi partide siyaset yapmak istemediğimi kendisine beyan ettim. bundan sonraki süreçte kimseyle bir temasımız yok. Trabzon'un bütünündeki eksikleri değerlendirdik, kongre sürecini değerlendirdik. 40 yıl siyaset yapmış bir isimdir. Siyasetçiler kendi memleketinde çok sevilmez.

Siyasi parti ilçe başkanlarından davetler oldu ama bir partiye katılma niyetinde değiliz. İlçeye nasıl faydalı olabilirizin üzerinde bir harita çizmek istiyoruz. Partisiz kaldım ama arayış içinde değilim, süreci sindirmek lazım.

Yavuz Ağıralioğlu beyi severim, dostluğumuz kıymetlidir. Ama dostluğumuz siyaset yapmamız gerektiğini göstermez.

Editör: Haber Merkezi