Başkan Genç 3.Tiyatro Festivalinin Açılışına Katıldı Başkan Genç 3.Tiyatro Festivalinin Açılışına Katıldı

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin kadim geleneklerinden birisi olan Kalandar, bu yıl, TTSO Trabzon AB Bilgi Merkezi tarafından TOBB Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu ve Kadınla Başlar Derneği’nin destekleri ile Trabzon Meydan’da kutlanacak. Trabzonlular, etkinlik kapsamında horon gösterisinden, Kalandar eğlencesine, Kalandar 'çantası' hediyesinden, tatlı ikramına kadar pek çok aktivite ile buluşturulacak. 
IMG_6935-1

TTSO Trabzon AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karbuz, TTSO Trabzon AB Bilgi Merkezi olarak bugüne kadar pek çok kültürel ve sanatsal çalışma yaptıklarını ve çalışmalarında kadınlarla ortak hareket etmeye büyük özen gösterdiklerini anımsatarak, “Yöremizin en eski geleneklerinden birisi olan Kalandar’ı gençlerle yeniden buluşturmak ve bu geleneğimizi geleceğe taşımaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.

TOBB Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ahsen Aydın da Kalandar’ın halk takvimine göre eski bir yılbaşı kutlaması olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“UNESCO, 2003 yılından bu yana somut olmayan kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalar yapmaya, Türkiye ise 2006 yılı itibari ile bu çalışmalara iştirak etmeye başlamıştır. Aynı zamanda Avrupa Birliği de bu yöndeki çalışmalara destek vermektedir. TOBB Trabzon İl Kadın Girişimciler Kurulu, Trabzon adına bu misyona katkıda bulunmak, şehrimizin somut olmayan kültürel miraslarına sahip çıkmak ve bunlardan biri olan kadim geleneğimiz Kalandar’ı yaşamak ve yaşatmak için kolları sıvadı. Halk takvimine göre eski bir yılbaşı kutlaması olan Kalandar; geleneksel ritüelleri, tüm coşkusu ve Kadınla Başlar Derneği’nin de desteği ile ocak ayının 13’ünü 14’üne bağlayan gece Meydan Parkı’nda kutlanacaktır.  Amacımız bu kıymetli kültürel mirası çocuklarımıza yani geleceğe aktararak unutulmasına mani olmak, şehrimizin kültür turizmine katkıda bulunmaktır. Tüm Trabzon halkını, kapıları çalmaya, horona, kemençeye, mani söylemeye, türkü atmaya, kılık değiştirmeye kısacası Kalandar’ı yaşamaya ve yaşatmaya davet ediyoruz. Kalandar manisinde de söylendiği gibi; Kalandar soğuğunda, Ya bakın kaldık dara, Açın siz kapıları, Biz geldik Kalandar’a’ diyerek herkesi Kalandar kutlamamıza bekliyoruz”

Editör: Haber Merkezi