Trabzon'un Çaykara ilçesi Karaçam mahallesinde bugün yaşanan çığ nedeniyle HES şantiyesinde mahsur kalan 16 kişiye ulaştı.

AFAD ekipleri, çığda mahsur kalan 16 kişiye önce gıda malzemeleri ulaştırırken, ardından bölgeden tahliyesine başladı. 16 kişinin bölgeden tahliye edilerek yakınlardaki Köknar'a gönderilmeye başlandığı öğrenildi. AFAD ekipleri, henüz 4 kişinin çığ altında bulunduğu yere ulaşamadığı, hava şartları ve devam eden çığ tehlikesinin çalışmaları güçleştirdiği öğrenildi.

Trabzon’un Çaykara ilçesi Karaçam mahallesindeki HES inşaatında çığ altında kalan işçilerin kimlikleri belli oldu.

Çığ altında kalan işçilerin isimlerinin Nusret Er, Muhammet Işıklı, Lokman Çelik, Can Özyürek ve Erhan Arslan olduğu öğrenildi. Çığ altından ilk olarak ölü çıkartılan işçinin Nusret Er olduğu, işçilerin 2’sinin araç içerisinde çığa yakalandığı, işçilere ulaşmak için ise çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Trabzon'un Çaykara ilçesi Karaçam bölgesinde bugün öğle saatlerinde özel bir şirkete ait HES santrali tünel girişinde meydana gelen ve 1 işçinin ölümü, 4 işçinin de çığ altında kalması ile sonuçlanan çığ faciası ile ilgili Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Çaykara Kaymakamlığı’ndaki kriz merkezinde çalışmaları takip ediyor.

Çaykara ilçesi Karaçam mahallesi Kavlatan mevkiinde yaşanan çığ felaketi ile ilgili bilgi veren Vali Abdil Celil Öz, "İş makinelerimiz çığ tehlikesi ve tipi nedeniyle henüz bölgeye ulaşamadı. Kar nedeniyle kapalı olan yaklaşık 10 km’lik yolun açılması çalışmaları büyükşehir belediyesi ve diğer kamu kurumlarımızın ekipleri ile yoğun bir şekilde devam ediyor. Yol açıldığında devletimiz tüm kurumlarıyla arama-kurtarma çalışmalarına başlayacaktır” dedi.

Bölgede 1,5 metreyi bulan bir kar olduğuna dikkat çeken Öz “Bölgeye yaya olarak giden ekiplerimiz şantiyeye ulaşmak üzere. Bölgede devam edep tipi ve yoğun çığ riski ulaşmamızı etkiliyor. Bölge halkının ve şantiye ekiplerinin kontrollü bir şekilde çalışmaları devam ediyor. Erzurum AFAD’dan 50 kişilik bir çığ kurtarma ekibi geliyor. 200 metrelik alanda bir çığ inmesi var. Bu nedenle çalışmalarımız biraz zaman alabilir. 5 kişi çığ altında kalmıştı. 1 kişi ölü olarak çıkartıldı” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da yaptığı açıklamada “ İş makinelerimiz ile destek veriyoruz. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah oradaki vatandaşlarımıza canlı olarak ulaşmış oluruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan şantiyeye yaya olarak ulaşmaya çalışan AFAD, AKUT ve Jandarma ekiplerinin çığ bölgesine 2 km kadar yaklaştığı ancak bölgede yaşanan yeni bir çığ nedeniyle şantiyeye ulaşmalarının güçleştiği belirtildi. Yeni çığın temizlenmesinin 2-3 saati bulacağı öğrenilirken, çığ tehlikesi, tipi ve fırtına ekiplerin çalışmalarını güçleştiriyor.

Çaykara ilçesi Karaçam Mahallesi Kavlatan bölgesinde bulunan Balkodu-2 Hes santrali inşaatında öğle saatlerinde çığ düştüğünde ve 5 işçi çığ altında kaldığında yardıma koşan daha önce yörede HES istemeyen ve bu nedenle protestolar düzenleyen yöre insanı oldu.

Yöre halkı HES şantiyesinde çığ altında işçilerin kaldığını duyar duymaz bölgeye akın ederken, çığ altından ilk cesedi çıkartanlar da onlar oldu. Solaklı Vadisi’nde 34 HES Projesi bulunuyor ve yöre halkının karşı çıktığı yapılmasını istemediği HES’lerden biri de Balkodu-2 Hidroelektrik Santrali. 2012 yılından bu yana yöre halkı çeşitli dönemlerde HES protestoları yapmış ve bazı köylüler bu HES protestolarında gözaltına alınmış, tutuklanmıştı.

HES'lerin yapılacağı bölgede sabahlara kadar ateş yakarak nöbet tutan köylüler, bu kez belki de sabaha kadar daha önce kavgaya tutuştukları HES çalışanı işçilerin hayatlarını kurtarmak için çalışacak.

Trabzon’un Çaykara ilçesi Karaçam mahallesinde bugün bir HES inşaatında yaşanan çığ felaketi Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2 gün önce yaptığı çığ uyarısını akıllara getirdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu başta olmak üzere yüksek kar örtüsü ve dik eğime sahip olan bölgeler için 2 gün önce çığ tehlikesi uyarısında bulunmuştu.

Meteoroloji tarafından 2 gün önce yapılan uyarıda "Yapılan son değerlendirmelere göre; Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu başta olmak üzere yüksek kar örtüsü ve dik eğime sahip olan bölgelerimizde çığ tehlikesi olduğundan ilgililerin ve vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir" ifadeleri kullanılmıştı.

Öte yandan bölgede daha önce de çığ felaketleri yaşanmıştı. Son büyük facia ise yine bir Ocak ayında 2009 yılında yaşanmıştı. Gümüşhane'nin Torul ilçesinde bulunan Zigana Dağı’nda 25 Ocak 2009 tarihinde yürüyüşe çıkan TEDAK üyesi 17 kişi çığ altında kalmış, yaşanan çığ faciasında 10 kişi ölmüş, 7 kişi sağ olarak kurtarılmıştı. Söz konusu çığ faciasında Burçak Sevim, Davut Akdeniz, Erhan Terzi, Özlem Timurcuoğlu, Hüseyin Karaosmanoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş, Hasan Ali İsaoğlu, Dursun İnan ve Hüsniye Sarıbıyık hayatını kaybetmişti.