Trabzon Büyükşehir Belediyesinde 6 şirkette, ‘Trabel A.Ş., Türkuvaz A.Ş., Trabitaş, Tülay, Trabzon Su ve kanalizasyon İdaresi Personel Anonim Şirketi ve Kent A.Ş.’ çalışan toplam 2300 işçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi bugün imzalandı
IMG_5668

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan Başkan Zorluoğlu'ndan 12 Yevmiye ikramiye için istekte bulundu . 
IMG_5631

BAŞKAN ZORLUOĞLU AÇIKLADI ;İŞÇİYE RAMAZAN BAYRAMI VE KURBAN BAYRAMINDA İKRAMİYE 

Bir süredir görüşmeleri yürütülen Toplu İş Sözleşmesinde, imzaları Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ve Hizmet İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan attı. 
IMG_5691

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin 2. Katında bulunan toplantı salonunda yapılan Toplu İş Sözleşme İmza Töreninde daire başkanları, işçi temsilcileri de katıldı.

SÖZLÜ MUTABAKAT, YAZIYA DÖKÜLDÜ
Toplu İş Sözleşmesi imza töreninde ilk olarak Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zoruloğlu konuştu.

IMG_5634
Başkan Zorluoğlu, “Büyükşehir Belediyesi ile Hizmet İş Sendikası arasında mutabakata vardığımız Toplu İş Sözleşmesi Mutabakatı için bir araya geldik. 
Bir süredir yetkili kişilerimiz çalışanlarımız ve yetkili sendikamız arasında yapılan müzakereler neticesinde sözlü müsabaka varmıştık. Şimdi bu sözlü mutabakatı beraberce imza altına alarak resmen sözleşme sürecini tamamlamış olacağız. 
Bizim sözleşme kapsamında 6 şirketimizde toplam 2381 çalışanımız var 
Sözleşme süremiz 18 yani, Temmuz dönemi 2024 Sonuna kadar… Bu temmuz döneminden başlayarak k2024 yılı aralık sonuna kadar bu sözleşme kapsamında hareket ekmiş olacağız. 
Sözleşme hükümleri gereği 6 ayda bir yeniden arkadaşlarımızla bir araya geleceğiz, yeniden belediyemiz imkanları, işçimiz beklentileri değerlendirilir 6 ayda bir bu sözleşmeyi revize etmiş olacağız. 

ENFLASYONUN ÜZERİNDE ZAM
Enflasyon yüzde 38 çıkmıştı. Ancak ekonomik imkanlarımızı, belediyemiz olanaklarını maksimum zorlamak suretiyle biz enflasyonun epey üzerinde bir zam yapmaya karar verdik. 
Elbette, ekonomik şartları biliyoruz. 
IMG_5631

EN DÜŞÜK 17 BİN 500 – 18 BİN TL SEVİYELERİNDE
Geçim şartlarını da biliyoruz. Toplumun içindeyiz. Bizde onlardan etkileniyoruz. 
Dolayasıyla enflasyonun üzerinde bir refah payı olarak bu sözleşmede Temmuz ayı içinden itibaren yüzde 61 oranında tüm şirketlerimizden personelimize ücret artışı yapmaya karar verdik. Bunda mutabakata vardık. Bu enflasyonun yaklaşık 22- 23 civarında bir refah payı anlamına geliyor. 
İnşallah Aralık ayı sonunda yeniden bir araya geleceğiz, ortaya çıkacak Türkiye’nin genel ekonomik durumuna göre, belediyemizin imkanlarına göre yine bütün gücümüzle çalışanımızın işçimizin yanında olacak şekilde bir hareket tarzıyla bu yevmiye ve toplam ücretleri değerlendirmiş olacağız. 
Bu manada yaklaşık en düşük işçimizin ücreti 17, 500 – 18 bin civarına çıkmış oluyor. 
Elbette benim gönlüm her zaman işçiden yana. Çalışanımızın mutlu olması demek bizim burada hizmetlerin daha kaliteli, hızlı şekilde yerine getirilmesi demek. Çalışanlarımızın yüzünün gülmesi elbette işlere hizmete olumlu yansıyor. 
Diğer taraftan ekonomik anlamında bizde büyükşehir belediyesi olarak arzu ettiğimiz ferahlıkta değiliz. Aklımızdaki projeleri, önümüzdeki birkaç ay içinde hayata geçirdiğimizde yıl sonu daha rahatlamış olacağız. İşçilerimizin de bu imkanlardan faydalanmasına olanak sağlayacağız. 
Biz iki taraf değiliz. Tıpkı aile gibiyiz. Bu aile bütçesini herkese optimal ölçekte dağıtmaya çalışıyoruz. 
Yevmiyelerde artış yaparak bunların üzerine başka sosyal imkanlar vermek suretiyle 1 Temmuz 2023 -31. 12. 2024 tarihleri arasında bu sözleşmesi beraberce imzalamış olacağız.

IMG_5635
ASLAN: BAŞKANIMIZ, EMEĞİN, EMEKÇİNİN NE OLDUĞUNU BİLİYOR

Hizmet İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Aslan ise özetle şu şekilde konuştu: 
“Belediyemizin başkanı olarak emeğin, emekçinin ne olduğunu bilen, bunun içinde gelen biri olduğu için başkanı bu konuda ikna etmeye gerek duymuyorum, çünkü beraber çalışıyorsunuz. 
Hak iş olarak sendikamız olarak ülkemizin yaşadığı olağanüstü dönem var. Bu olağanüstü dönemin getirdiği ciddi faturalar var. Herkesin bu olağanüstü dönemin, ekonomik krizin, yüksek enflasyonun, ona bağlı olarak ortaya çıkan enflasyonun üzerindeki artışlar hepimizin canını yakıyor. 
Bunu Türkiye’nin tamamıyla ilgili ifade etmek istiyorum. Bu sadece Trabzon’a has bir şey değil. 

Bir iş kolumuzda, tekstil iş kolumuzda raporumuz yayınlandı. Son 1 yıl içinde hazır giyim sektöründe yaklaşık 135 bin işçi, işini kaybetti. İhracatta yaşanan sıkıntılar, Türkiye’de dövize bağlı fiyat artışları, özellikle tedarikçi markaların ülke dışından gitmesini sağladı. Bütün bu sıkıntıların geçici olduğuna inanıyoruz. 
IMG_5691

Neden çünkü Türkiye’nin potansiyeline, dinamizmine inanıyorum. Ülkemizin müteşebbis ruhuna inanıyorum. Bu dayanışma ile bu sorunların daha ağırlarını geçmiş dönemlerde yaşadık. İnşallah bu son olur. Ama bu krizin yönetilmesi konusunda sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle Kamu Toplu İş Sözleşmelerinde 700 bin kamu işçisini ilgilendiriyor. Yakın tarihimizin en iyi Toplu İş Sözleşmesini imzaladık. Daha sonra memurlar için açıklanan rakamlar. Toplumun yoksul kesimlerine iyileştirme anlayışı var. 
IMG_5657

KAMU ÇERÇEVE PROTOKOLÜ, TRABZON’DA UYGULANIR MI?
Bugün Belediyelere bağlı şirketler için Kamu Çerçeve Protokolünün uygulanması için çabamız var. Görüşmelerimiz devam ediyor. Kamu Çerçevede Protokolünün belediyelerimiz için de uygulanmasını her fırsatta talep ediyoruz. 
Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız, “böyle bir düzenleme hükümet tarafından yapılırsa biz de Trabzon’da uygularız” sözünü takdirle, teşekkürle karşılıyorum.  
IMG_5652

Vergilerde ciddi azalma var. Bu d hizmetlerin yapılmasında zorluk çıkarıyor. Ben sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu sorunları uzun uzun anlatmadığından şunu anlıyorum “Bütün bu sorunlarımız var ama biz bu sorunlarla mücadele ederiz. Esas Çalışanımızı mutlu etmeliyiz” 

IMG_5647

Murat beyin samimiyetine, gayretine çabasına gerçekten inanıyorum. Ancak ortada bir gerçek var. Maalesef bu ekonomik sıkıntılar arkadaşlarımızı daha fazla ücret almaya, onların şartlarının iyileştirilmesi için daha fazla… 

IMG_5629-1

ENFLASYON BÖYLE GİDERSE EKİM AYINDA SİZE GELECEĞİZ
Bu enflasyon böyle giderse Temmuz ayında yüzde 10’a çıktı. Her halde biz Ekim ayında size geleceğiz. Ocağı beklemeden.. Gerçekten zor urum. Arkadaşlarımızın yakalandıkları ekonomik sıkıntı, bu şehre olan sorumluluklarını yerine getirmekten asla imtina etmiyorlar

Editör: Muharrem Altıntaş