CHP MİLLETVEKİLİ SUİÇMEZ YÖRESEL KIYAFETLER VE YAŞ ÇAY İLE MECLİS KÜRSÜSÜNDEN İKTİDARA SESLENDİ.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada hükümeti sert bir dille eleştirdi. Genel kurul kürsüsüne yöresel kıyafetlerle, bir çay torbası ve çay dolu termosla çıkan Suiçmez, yaş çay alım fiyatlarının açıklanma süreci ve belirlenen fiyatlar konusunda hükümeti adeta topa tuttu. 

"Yaparsa AKP yapar!" diyerek konuşmasına başlayan Suiçmez, çay kampanyası açıldıktan sonra yaş çay alım fiyatının geç açıklanmasını eleştirdi. Çay üreticilerinin mağdur edildiğini belirten Suiçmez, "İnsanlar yaklaşık 1 hafta-10 gün boyunca çayın fiyatı olmadan topladı, satıldı. İlk kez Giresun’da 13 TL’den özel sektörden alındı. Vatandaş mağdur edildi." dedi.

Suiçmez, yaş çay alım fiyatının Bakan ya da Cumhurbaşkanı açıklaması yapılmadan, gece yarısı Bakanlığın sosyal medya hesabından duyurulmasını da eleştirerek, "Bu bile tüm çiftçiyi rencide etti." ifadelerini kullandı.

Özel Sektör ve Devlet Fiyatları Arasındaki Tesadüf!

Açıklanan çay fiyatının özel sektör tarafından daha önce duyurulan fiyatla aynı olduğuna dikkat çeken Suiçmez, "Açıklanan çay fiyatı, Bakanlık tarafından çay fiyatı açıklanmasından 1 hafta önce Rize’de özel sektörde faaliyet gösteren bir çay fabrikası tarafından halka açıklanan fiyatla aynı belirtilmiştir. Burada çay fiyatını devlet mi özel sektör mü belirlemiştir? Bu ne tesadüftür ki aynı fiyat açıklanmıştır!" dedi.

Çay üreticilerinin en az 25 TL olmasını talep ettiği yaş çay alım fiyatının 17 lira olarak belirlenmesini eleştiren Suiçmez, üreticilere verilen destekleme bedelinin de 2 lira olarak açıklandığını söyledi. Destekleme bedelinin 2025 Mart ayında ödeneceğini belirterek, bu durumun üreticiyi mağdur ettiğini savundu. Suiçmez, "Aslında çay üreticisinin eline 17 brütten, net 16 TL 60 Kuruş geçecektir." dedi.

Çay Kontenjanı ve Kota Uygulaması Eleştirisi

Son iki yıldır uygulanmayan çay kontenjanının tekrar uygulanmaya başlanmasını eleştiren Suiçmez, ayrıca kota konulmasını da eleştirdi. Suiçmez, "Bir de kota koydunuz. Dönüm başına 50 kg. Günlük yevmiyesi 1.700 TL. Yarılık kavramını üçte biri yaptınız." ifadelerini kullandı.

Çay Üreticisinin Serzenişi

Suiçmez, konuşmasında bir çay üreticisinin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, çay fiyatlarının yetersizliği ve yüksek maliyetler nedeniyle üreticilerin zor durumda olduğunu belirtti. Üreticinin, çayın fiyatının düşüklüğü ve maliyetlerin artması nedeniyle geçim sıkıntısı çektiğini vurguladı. Özellikle çay toplama maliyetlerinin yüksekliği ve çay torbası fiyatlarının artması gibi sorunların altını çizdi.
CHP Milletvekili Sibel Suiçmez'in konuşması, çay üreticilerinin yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekerek, hükümetin bu konuda daha duyarlı ve adil bir politika izlemesi gerektiğini vurguladı. Suiçmez, konuşmasında bir çay üreticisinin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, çay üreticisinin şivesi ile şu serzenişleri aktardı:

"Arkadaşlar merhaba, özellikle Karadenizliler, çayımızın fiyatı açıklandı, yaş çay fiyatı. Aynı benim termostaki çayıma benziyor, köpüklü, demi kaçmış, acı, soğuk. Aynı böyle bir şey. Bunu şimdi içsen olmaz, içmesen olmaz. Aynı yaş çay gibi, şimdi onu toplasan olmaz, toplamasan olmaz. Mecbur toplayacağız onu, ekmek parası diyeceğim ama ekmek parasını da geçti. Önceden 4 ekmek alıyordu, şimdi 2 ekmek alıyor.

İyi Parti Trabzon İl Başkanı Erkan”Bu Trabzon Halkını Kandırmaktır” İyi Parti Trabzon İl Başkanı Erkan”Bu Trabzon Halkını Kandırmaktır”

Onlar için hava hoş, nasıl olsa muşam pantolonu giyip çaylığa gitmiyorlar, benim gibi sabah 5’te termosa çay koyup akşam 3’te içmiyorlar. Çıkıyorlar bir yerlere, kırmızı kravatı takıyorlar, takım elbiseyi çekiyorlar, karıları kaftanlı. Bir iki poz veriyorlar şak şak. Ondan sonra biniyorlar arabalarına, araba parası da yok benim gibi.

İki gündür çay topluyorum, araba parası vermeyeyim diye, bir seferden tasarruf ediyorum. İniyorlar evlerine yatıyorlar, akşam kafalarını yastığa koyuyorlar, acaba vicdanen rahat koyuyorlar mı? Acaba helal olacak mı diye düşünüyorlar mı? Bir çay torbası bile 55 lira olmuş. Ey gidi ey ne edeceğiz."

Suiçmez konuşmasını sonlandırırken Ak Parti sıralarına seslenerek; ”Şimdi, Ayşe Abla "Ne edeceğük? Vicdanen yastığa başınızı rahat koyuyor musunuz?" diye sormuş. Ben ve partim rahat koyuyoruz, sizi bilmiyorum, sizleri bilmiyorum. Ne edeceğine de karar vermiş çay üreticisi, Artvin, Rize, Giresun, Trabzon birleştiler yarın 11’de Fındıklı'da miting yapacaklar. Biz oradayız, cesaretiniz varsa siz de oraya gelin. Tam kalbinizden, Rize'den, çay üreticisi, anlamadığınız sarı kart yerine bu sefer kırmızı kartı şak diye gösterecek.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi