HES YAPANLAR BÜYÜKŞEHİR MECLİS GÜNDEMİNDE 
Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com 

Trabzon Büyükşehir Belediyesinde, son yıllarda büyük tartışmalara sebep olan HES’lerle ilgili örnek bir karar verildi. Of İlçesi Pınaraltı ve Güresan Mahallelerinde yapılan ve bitme aşamasına gelen HES’in verilen sözleri yerine getirmediği için Büyükşehir Belediyesine gelen plan değişikliği kabul edilmedi. Oy çokluğu ile gündemde kalması kararlaştırılan HES’le ilgili Trabzon Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hami Kaya’nın görüşleri etkili oldu. Kaya, “Bu HES ile ilgili yapımında o bölgede ki halk hiçbir sorun çıkarmadı.  Enerji için yapıldığını düşündüğümüz için. Yapım süresinde o HES orada ki verdiği tahribatın ve verdiği sözlerin hiç birini yerine getirmedi. Şuan da büyükşehir grup yolunda hiçbir iyileştirme yapmadı. Bu verdiği sözleri ve yaptığı tahribatları yerine getirilinceye kadar gündemde kalmasını talep ediyorum. Çevre itibariyle de orada iki tane ırmaklar vardı. Hafriyatları oraya doldurdu ve ırmak darlaştı. Defalarca söylememize rağmen İl Özel İdare’den beri takip ettiğim dosya. Her türlü taahhüttü verdi ama iş bittikten sonra hiç birini yerine getirmedi” dedi.

ARAKLI BELEDİYE BAŞKANI RECEP ÇEBİ: İLÇEDE BİR KİŞİ BOĞULDU, SORUMLUSU BENİ GÖSTERDİLER
Kaya’nın bu sözlerinin ardından söz alan Araklı İlçe Belediye Başkanı Recep Çebi, HES’ler konusunda yaşadıkları sıkıntıya dikkat çekti. Hatta İlçede bir HES’de boğulan bir kişi nedeniyle kendisinin sorumlu tutulduğuna dikkat çeken Başkan Çebi, “Bizler de asla enerjinin olmamasından yana değiliz. Olmasından aynayız. Araklı’da da bu konuda çok çalışma var. Halim Kaya beyefendinin söylediklerinin çoğuna katılıyorum. Bizden Büyükşehir’den onay almaya çalışan bu HES firmaları ilçemizde belediyeleri asla muhatap kabul etmiyorlar. Projeye başlıyorlar, verdikleri taahhütle alakalı bize hiçbir şey sormuyorlar. Sanki biz bunları onaylama makamıymışız gibi. Sanki, “Yolu da bozacağız tahaühütleri yerine getirmeyeceğiz” diyorlar. Hatta bir ilçede boğulma oldu. Olayın muhatabı ben oldum basında.

TASARRUF HAKKIMIZ OLMALI
Madem biz onlara onay veriyoruz, bizim de tasarruf hakkımızın olmasını istiyoruz. Etrafı mı sarılacak, yolum mu yapacaklar bizlerde imza sahibi olmak isteriz. Firmalar her yerden görüş alıyorlar. Yapacağız edeceğiz, bizler de onaylama makamı olmak istemiyoruz. Dolayısı ile bu çalışmaları da bu şekilde yapmak istiyoruz” diye konuştu.

HUKİKİ OLARAK SIKINTIYA SEBEBİYET VEREBİLİR
Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Seyfullah Kınalı ise,  Halim Kaya ile HES’in yapımcısını İmar Komisyonunda bir araya getirdiklerini ifade ederek, “Bir sözlü beyanlar vardır, bir de hukuki beyanlar vardır. Hukuki beyanlar yazılı beyanlar. Biz ilgili kuruluşlardan tekrar yazılı olarak talep ettik. Bu HES Projesinin verdiği taahhütlerde eksik var mı? diye. Bize her hangi bir şey gelmedi. Bundan sonra bunu gündemde bırakmanın hukuki anlamda sıkıntıyı sebebiyet vereceğinden dolayı komisyonda geçirmemiz gerektiğine karar verdik. Bunun bir ileriki aşaması Of Belediye meclisinde de geçecektir. Bunu Of belediyesinde takip edilmesini daha uygun olacağına inanıyoruz. 7-8 aydır burada bekletiyoruz. Ama beyan üzerine beklettik. Bundan sonra bekletmenin hukuki karşılığı olmadığına karar verdik” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, Belediyeyi kaile almıyorlar eleştirilerine, “Madem bizi kaile almıyorlar buraya bu onay için niye geldi? Bu büyükşehir belediyesine niye geldi? 

MECLİS REDDEDİYORUM DERSE YARGIYA GİDEBİLİR 

Bir mevzuat burada onay gerektirdi. Büyükşehir Belediye Kanunundan kaynaklanarak buradan imara dönük onay almalarından kaynaklı. İmar planlarına işlenmesi açısından Büyükşehir Belediye meclisinin böyle bir karar alması ve onaylaması gerek. Almasa ne olur. Zaten yapıyor inşaatı… Yani ben bunu reddediyorum dediği zaman bu meclis, adam hukuki haklarına bağlı olarak yargıya müracaat edebilir” dedi. Plan değişikliği olmadan firmanın elektrik satıp satamayacağı sorusun da soran Gümrükçüoğlu, ardından şu şekilde devam etti: “En azından bunun ülkeye elektrik satabilmesinin temelinde bu dosyanın tekemmül etmiş olması aranmalıdır. Burada eksiklik, kurumlar arası iletişim varsa bunu kim takip edebilir. Bu bizim imar planımıza işlenmelidir ve ondan sonra bunlara işletme ruhsatı verilmelidir diye ilgili kurumlarla yazışmaları yapılmalıdır. 

İLÇE BELEDİYELERİ ARTIK HESLERİ ONAYLAYACAK 

Bundan sonra ilçe belediyeleri de onaylayacaktır. İlçe Belediyeleri de onaylamak için o taahhütleri yerine getirebilir. Bundan sonra ilçe belediyesi gider orada “İmara aykırı bir inşaat yapıyor” diye adamı mühürler inşaatını durdurur iş ve işlemini “gel benden ruhsat alıp inşaat faaliyette bulunabilirsin” der. Yapmadığı takdirde kontrol eder. Bir daha mühürler. Mühür fekkinden savcılığa verir. Adam bunun cezasını yer. Bunun tecili yoktur gider hapsini yatar. Devam etmek isteyen için de gidip savcılığa yine suç duyurusunda bulunur. Bunu her alanda yapmak lazım. İmar Kanunundan oluşan haklarını bütün İlçe Belediye Başkanlarımız kullanır. Ondan çekinmek, bundan durmak öyle bir şey yok. Hepimizin paylaştığı husus bu. Yetkimiz ne aha da yetkimiz” dedi. 

FİRMANIN VERDİĞİ TAAHÜTLER YERİNE GETİRİLMEDİĞİ RESMİ YAZIŞMAYLA KAYDA ALINMALI

Firmanın verdiği taahhütleri yazılı olarak alınması gerektiğini ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, Kaya’nın firmayla yaptığı görüşmelerde her hangi bir yazılı tutanak tutulup tutulmadığını sordu. Tutulmadığını öğrenince bunun üzerine Gümrükçüoğlu, “Oturtup adamı bilgisayardan çıktı alıp şunlar şunlar tutanaktır, yapmayı taahhüt ediyorum, yapmadığım takdirde tazminatını buraya onaylıyorum deyip imzasını aldığınız bir şey var mı? Yok. Bitti. Burada bitti yani. Kahvede çay içerken konuştun da imar komisyonun önünde konuştun da çok iş oldu. Adam nasıl işini biliyor. Ne kadar güzel…30 sene önce Of’ta doktorluk yaparken bunları yaşamış birisiyim. Basit bir badana boyasında bile. Şimdi ne yapacaksın, bunu yazılı hale getireceksin. Halim bey… Geldin mi kardeşim ne güzel. Otur bakalım. Bu denilenleri taahhüt et. Yollarda ki tahribat giderilmedi. Hiçbir iyileştirme yapılmadı. Biz onun vicdanına bırakırsak, benim vicdanıma bırakırsa olmaz. ÇED Raporunda hafriyatı nereye dökeceği bellidir. Gece gündüz ırmakların kenarını doldurayım maliyeti azaltayım. Bunu kollayacak olan bu ÇED Raporunu veren ve kontrolle vazife olan. Ben İmar Komisyonundan kaynaklanarak Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliğine rapor sunulmasından yanayım. Ben de bunu yazılı olarak ilgili kurumlara sorayım. 15 günde cevap gelmiyorsa cevabını isteyeyim” dedi.

HES RUHSATI GÜNDEMDE KALDI
Gümrükçüoğlu, konunun gündemde kalması yönünde görüş belirtirken ardından oylamaya geçildi. Oylama sonunda 2 Belediye Meclisinin muhalefetine rağmen konu oy çokluğu ile gündemde kaldı. Bundan sonra ilgili firma ile görüşülüp taahhütler yazılı olarak alınacağı kaydediliyor. Ve yerine getirmesi durumunda plana işlenecek.