ORTAHİSAR BELEDİYE BAŞKANI AV.AHMET METİN GENÇ BİR YILIN HESABINI VERDİ 

Haber : Ömer Altıntaş   /  Melek Çakır  www.trabzonhaber24.com  

Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, bugün düzenlenen basın toplantısıyla geride kalan bir yılını değerlendiriyor. Geçtiğimiz günlerde Ortahisar Belediyesi’nin Nisan ayının son meclis toplantısında, belediyenin ilk faaliyet raporu olma niteliğindeki ‘Ortahisar Belediyesi 2014 Yılı Faaliyet Raporu’ oybirliğiyle kabul edilmişti.

BİR YILIN MUHASEBESİ ORTAYA KONACAK

Trabzon'un en genç Belediyesi Olan Ortahisar Belediyesi bu kez de basının karşına çıkarak geçen bir yıl zarfında hayata geçirmiş olduğu proje, hizmet ve etkinlikleri bir kez de basın mensupları karşısında anlatacak.  Başkan Genç, Salı günü Alyans Restoran’da düzenlediği basın toplantısıyla Trabzon basınına ve kamuoyuna yaptığı hizmetleri açıkladı.  

ORTAHİSAR BELEDİYE BAŞKANI AV.AHMET METİN GENÇ'İN  KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI:

 Bugün itibariyle ilçemiz 315 bin nüfusu içeriyor. Merkezde büyük bir ilçe olduk. Diger ilçe belediyelerimiz ile birlikte hizmet etmeye başladık. Nasıl bir ilçe, nasıl bir kent tasarrufu planlamıştık. Başlangıçta hem bugünden yarını inşa etmek, yarını imar etmenin sorumluluğu ile birlikte hem insan dostu, hem çevre dostu, estetik katılımcı, ve mürevvef bir şehir olmayı hedefledik. Ortahisar adına. Bu hedeflerimize ulaşabilmenin uzanabilmenin ilkelerini de belirledik. İcra edeceğimiz, yapacağımız çalışmaları 5 temel ilkenin içerisine koyduk. Bu ilkelerimizi yeniden hatırlatmak gerekirse; Katılımcı bir belediyecilik anlayışı ile yönetime talip olduk. Katılımcı belediyelerle şehrimizi oluşturan katmanlarla iletişime geçmek, orada ki sorunu yerinde görebilmek ve müdahil olabilmek sorunları çözmek adına 85 mahallemizden bugüne kadar 57 mahallemizi bizzat ziyaret ettik. Burada yaptığımız çalışmalarda hem mahallemizi ziyaret ettik hem de esnafımızı ziyaret ederek onların sorunlarını dinledik. Bir sorunun çözümü en basit ifadeyle o sorunun yaşandığı yerden çözülür. Onun için oraya gitmeniz çok pratik bir imkan sağlıyor.

 YAZININ DEVAMI ALT TARAFTAN DEVAM EDİYOR...  Katılımcı belediyecilik alanında bir diğer belirteceğimiz husus; halk günleri yaptık. Mümkün olduğunca programımız el verdiğince her Perşembe günü Ortahisar Belediyesine gelen bütün vatandaşlarımızla görüşmeye çalıştık. Bu konuda hassasiyet gösteriyoruz. Bütün vatandaşlarımızın sorunlarıyla bizzat başkan olarak kendim ilgilenip çözmenin gayretindeyim. Seçimden sonra ilk toplantımızı muhtarlarımızla beraber yaptık. 85 Mahalle muhtarımızla bir araya geldik. Bütün mahalle muhtarlarımızla mahalleleri ile ilgili taleplerini projelerini içeren dosyalarını aldık. Ve yaklaşık 15-20 gün evvel tekrar muhtarlarımızla bir araya geldik. Hangi mahallemizden bize 1 yıl önce hangi talep iletildi. Bu taleplere ne oranda karşılık verebildik. Ne oranda veremedik. Bunları masaya yatırdık. Bir diğer çalışmamız STÖ’lerle istişare anlayışını ortaya koyduk. Biz istiyoruz ki şehri oluşturan bütün katmanların iradesini alalım, onların iradesini kendi irademizle bütünleyelim. Şehrin iradesi oluşsun bunu şehre yansıtalım. Bunun gereği olarak STÖ’lerle iş birliği halinde olduk.  Bütün siyasi partileri ziyaret ettik. Onların eleştirilerini de aldık, hatta övgülerini aldık. Bu uygulamalar demokrasimize ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum.  Trabzon tarih şehri, kültür şehri ve sanat şehri. Biz bu özelliklerimizi gururla ifade ederken bu özelliklerimizin içeriklerini doldurmamız lazım. O nedenle sadece gururlanma ifadesi değil böbürlenme ifadesi değil. Bu konuda neler yapabildik, neler yapmalıyız ki bu tarihi özelliği sanatı gelecek nesle daha canlı bir şekilde devredelim. O nedenle kültürel belediyecilik adı altında yapacağımız çalışmaları ilke olarak önümüze koyduk. Bu tarihi bu kültürü bugüne kadar bir miras muhafazası ilkesinden hareketle değil, maalesef koruyamadık. Koruyabildiğimiz kadarını da tarihi doku itibariyle ortaya çıkaramadık. Maalesef üzerini örttük. Bunu üzülerek ifade etmek istiyorum. Oysa bu tarih çok önemli. Kadim bir şehir Trabzon. O halde bu şehrin tarihi güzellikleri özelliklerini ortaya çıkarmamız lazım. Bundan şehrin ekonomisinin istifade etmesi lazım. Sanayi şehri olmadığımıza göre.

YUKARI HİSAR’DA Kİ KOMMENOS KRALLIĞININ SARAYI
2 tane önemli projemiz var bu manada. Bir defa Yukarıhisar dediğimiz bölgede, Kommenos bölgesinde krallık sarayının olduğu tarihi kalıntılar var. Zor şartlarda oraya girdik. Ama orada tarihi gördük. Ve biz o tarihi kapattık. Burada bir medeniyet yaşamış. İnsanlık adına izler var. Hem tarihi şehir diye övünüyoruz ama orada surların önünde kapattık bıraktı. O nedenle yukarı Hisar bölgemizde ki açıp ziyaretçilerin hizmetine sunacağız. Trabzon’da çoğu vatandaşımız Kanuni’nin doğduğu evi yapılan yer olarak biliyor. Oysa ki Kanuni’nin orijinal doğduğu ev Ortahisar’da. Saray Atik o tarafta. Yavuz’un bu şehri yönettiği mekan da orada.

KANUNİ'İN GERÇEK EVİ TURİZMİE KAZANDIRLILACAK Onun için orada ki dokuyu dönüştürerek Şehzade Yavuz  Selim Han’ın yönetitği mekanı ortaya çıkarmak, onları orada canlandırmak gerek. Bu manada hem Yukarı Hisar’da hem de Ortahisar’da bu konuda çalışma yapmayı planlıyoruz. Proje hazırlığımız devam ediyor. Bu proje hazırlığımızı DOKA ile işbirliği ile gerçekleştireceğiz. DOKA Genel Sekreteri ile görüştük sayın Valimiz ile de bu konuyu paylaştık inşallah onların desteği ile bu iki konuda adım atmayı planlıyoruz.

KUNDURACILAR,KEMARALTI,SEMERCİLER CADDESİNİN ÜZERİ KAPITILACAK AVM ŞEKLİNE GİRECEK TURSTLERİ O BÖLGEYE YÖNLENDİRECEĞİZ

 Oranın üstünü kapatalım. Kunduracılar caddesinden Semercilerden, Alacahan’a ulaştıralım. Alacah’da rahmetli valimizi başlattığı proje. Trabzon’un bütün özellikleri teşhir edildiği mekanımız var Ama turistler oradan uzak. Turistleri maalesef Havalanından alıyoruz Sümela ve Uzungöl’e gidiyor. Turistleri bu şehre birşeyler bıraktırmamız lazım. Yabancı ülkelerde tarihi değeri olmayan bir devlet başkanın geçtiği sokağı öyle allayıp pulluyorlar ki… Oysa bizim burada bir sürü değerimiz var. Bu kapalı çarşı modelini önce iki sokağımızda ondan sonra Kunduracılar caddesinde uygulayarak şehrimize ayrı bir hava kazandırmak istiyoruz.  

DOĞAL GAZA HIZ VERDİK ANCAK KİRLİLİKTEN KURTULACAĞIZ 

Biz yaptığımızı da yapamadığımızı vatandaşımızla samimiyetle paylaşacağız. Bir çok şehirde ülkemizde doğalgaz yaygın olmasına rağmen bu konuda biz de ciddi şekilde çalışma içine girdik. Yapımcı firmaya doğrudan yardımcı olduk ve geçtiğimiz yıl 50 bin doğalgaz hattı döşemesi yapıldı. Ortahisar ölçekli baktığımızda 42 mahallede yüzde 50 oranında ulaşabildik. Yani gerideyiz. Bu yıl da bu işin yakın takipçisi olarak hem biz hem de büyükşehir inşallah 40 bin metre hattın yapılması için hem takipçi hem de yardımcı olacağız. Bunu çok önemsiyorum. En temiz havayı solumak bütün hemşerilerimizin hakkıdır. Yerel yöneticiler olarak bu konuda mazeretlerin altına sığınamayız. Mazeretler de var yok değil. Karayolları ile çalışamamışlar. Yaptıktan sonra oradan elde ettiği gelirle diğer alanlara geçmişler. Ama biz belediye başkanı olarak bu mazeretlere sığınamayız.

TRABZON YEŞİLE HASRET
Yeşil ile övünüyoruz ama yeşili az olan bir şehiriz. Bundan sonra yapan değil yıkan belediye başkanları başarıyla anılacak dedim. Şehrimizde kötü yapılaşmanın kentsel dönüşümle beraber yeşili daha çok arttırmaya çalışacağız. Yeşili arttırırsak bu nedenle kendimi başarılı addedeceğim. Bu konuda bütün müdür arkadaşlarımızın ve belediye çalışanların aynı hassasiyeti göstermesini isteyeceğim. ATIK YAĞ KAMPANYASI Atık yağ konusunda toplumsal bilincimiz yeterli değil. Biz bir kısım STÖ ile beraber tabiatı en çok zehirleyen atık yağ konusunda bir kampanya başlatacağız. Atık yağların ayrı bir mekanizmada toplanıp imha edilmesi için kampanyamız var.

BİTKİ MÜZEMİZ ÇOK KONUŞULACAK
Karayollarından sahil bandında devraldığımız alanı bitki müzesi olarak tasarladık. Yakında ihaleye çıkacak. Kanuni su parkı projemiz tamamlandı. Projemiz onaylandı. Büyükşehir belediyesinin onayına müteakip bu projeyi hayata geçireceğiz.

VALİ BEYLE KONUŞTUM DİLENCİLER AYIKLANACAK
 İnsaniyet namına bize sığınmış olan, büyük devletin gereği olarak kardeşlerimize yardımcı oluyoruz. Ama bir taraftan biz de toplumsal düzen içinde yaşıyoruz. Bu kardeşlerimizin toplumsal düzeni bozan, dilenerek yaptıkları hususlara müsaade etmemiz lazım. Ortahisar Belediye Başkanı olarak kararım fikrim, bu konuda yetki sahibi olan emniyet boyutu ile ilgili itibariyle mülki idare amirimiz Valimizdir. Bu kardeşlerimize devlet hangi ili açmışsa orada yaşamlarını sürdürsünler. Ama ulu orta cami kapılarında dilerek haklarına helal geldiği düşüncesindeyim. Şehrimizden bu kardeşlerimizin gönderilmelerini, Gaziantep, Maraş diğer illerimizde bu kardeşlerimizle ilgili yerler tahsis edildi. Bir sürü paralar ödeniyor. O konuda tedbirlerin daha da artırılması için talepte bulunacağız.