UMUT VE SAVAŞIM DERNEĞİNİN KANSER VE BESLENME PROGRAMINA KATILIM ÇOK YÜKSEKTİ 

Haber : Ömer Altıntaş  / Melek Çakır   www.trabzonhaber24.com 

Avrasya Üniversitesi, Türkiye Diyetisyenler Derneği Trabzon Temsilciliği ,Trabzon Umut ve Savaşım Derneği işbirliği ile Avrasya Üniversitesi Ömer Yıldız Yerleşkesi Konferans Salonunda ‘’Kanser ve Beslenme Eğitim Programı’’ yapıldı. Düzenlenen programa beş üniversiteden akademisyenler ve  öğrenciler katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Trabzon Şubesi Başkanı, Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Yavuz Özoran yaptı.

Özoran, sivil toplum ve resmi kuruluşlar artık el ele vererek  topluma çok daha  fazla yarar sağlamalıdır, bunu hedeflediğimiz için buradayız dedi. Kanserden korkma, geç kalmaktan kork sloganları üretiyoruz. Peki ne için bunu yapıyoruz. Çünkü dünya sağlık örgütü kanserle savaşta üç aşamalı bir proje öneriyor. Kanser olmamak için olabildiğince tedbir alın, yaşam boyu spor, diyet uygulamaları, sigara alkol kullanmamak gibi. Farkındalık için de ilkokul düzeyinde propagandaya başlayın diyor. Umut ve Savaşım Derneği ile bu bağlamda çalışmalarımız sürdürüyoruz.

Yaşamın kaybı genellikle hep ‘’k’’ harfi ile başlıyor. Kalp hastalıkları, kanser ve kazalar. Biz bunlardan ikinci ‘’k’’ ile uğraşıyoruz. Çünkü yaşam kayıplarının her iki tanesinden bir tanesi hep buna bağlı oluyor. İkinci aşama erken tanıdır. Üçüncüsü ise tedavi ve gerekiyorsa rehabilitasyon. Bunların hangisi maliyet etkinlik ve uygulanabilirlik açısından mümkün, tabi ki en başta geleni. Eğitim , o zararlı alışkanlıklardan kurtulma ve tabiî ki yüzde otuzları aşan oranıyla diyet çok önemli.

Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki ise Bireylere mutlu olmak için en çok neyi arzu edersiniz diye sorulduğunda istatistikler yaklaşık % 85 sağlıklı olmayı talep ediyor. O zaman bizlere düşen, sağlıklı bir yaşamın kültürüne, sağlıklı bir yaşam felsefesine onu adapte edebilmek. O nedenle sağlık okuryazarlığıyla, sağlık bilinciyle sağlıklı bir yaşam kültürünü hayat tarzı olarak  benimsemesine yön vermemiz, ona öncülük etmemiz gerekiyor. En çok korktuğun nedir diye sorulduğunda  da en çok korktuğu hasta olmak. Hangisinden  diye sorduğunuzda kanser hastası olmak, ondan sonra kalp hastası olmak, felçli olmak, engelli olmak geliyor.

Kanseri yüzde 90 çevresel etkenler, yüzde 10 genetik faktörler oluşturuyor. Yüzde 90 bizim elimizde, bireyin elinde. Kanserin Tedavisi ile ilgili bugün ulaşılan nokta gelecek için çok güzel gelişmelerin habercileridir. Ancak bireyler olarak gerek kendimiz, gerekse ailemiz için kanserden korunmanın da önemli bir unsur olduğunu bilmemiz ve bunun için yapılması gereken iyi beslenme, kötü alışkanlıklardan uzak durma, kilolardan uzak durma gibi pek çok olumlu şeyi yapmada ısrarcı olmamız gerekir, dedi.

Avrasya Üniversitesi Ömer Yıldız Yerleşkesi Konferans Salonunda düzenlenen Eğitimde konuşmacı olarak yer alan Biruni Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Çelik ise beş akciğer kanseri vaksının dördünden daha fazlasının sigaradan kaynaklandığını belirterek, akciğer kanseri tüm kanserler içinde hayatta kalma oranı en düşük olandır ve Türkiye’deki kanser ölümlerinin en yaygın olanıdır. İyi haber ise şudur. Bu ölümlerin çoğu sigaranın vaktinde bırakılması ile önlenebilir. Liseler ve Üniversitelerimizde öğrencilerimizin sigara kullanım oranı beni korkutmaktadır. Geleceğimizi kurtarmak için harekete geçmemiz daha fazla eğitime zaman ayırmamız gerekir. Şunu da belirtmem gerekir.’’Bugün doğan insanların %40’ından fazlası hayatlarının bir döneminde kanser tanısı alacaklardır.

www.trabzonhaber24.com Editörü Gazeteci Yazar Ömer Altıntaş ,Muhabir Melek Çakır ,Dr.Nimet Baki Program sonunda katılımcı Akademisyenlere plaket taktim ettiler