TFMD Yaşam Boyu Onur Ödülü Coşkun ARAL
Yılın Basın Fotoğrafı
Uğur YILDIRIM / Milliyet Gazetesi
Rusya geçtiğimiz yıl 24 Şubat’ta tüm dünyayı sarsan bir kararlar Ukrayna’yı işgal için harekete geçti. Ukrayna, Russya’nın bu harekatına direniş gösterdi. Birinci yılını aşan ve halen devam eden savaşta milyonlarca kişi güvenli bölgelere hatta ülke dışına kaçtı. Rus bombardımanında yerle bir edilen şehirde binlerce asker ve sivil can verdi. Savaşta Kiev’de Rusya’ya istihbarat verdiği ve sabotajlar yaptığı iddiasıyla yakalananlar da oldu. Ukrayna askerleri, üzerinde askeri yerlerin işaretlendiği haritalar bulunan 3 kişiyi sabotajcı olduğu iddiasıyla yakaladı. Yakalanan esirler, elleri, kolları, gözleri bağlanmış yol kenarında istihbarat askerlerine teslim edilmek üzere bekletildi.


Yılın Haber Fotoğrafı
Murat ŞAKA / Hürriyet Gazetesi
Rusya Ukrayna savaşı sırasında Irpin’den 2 çocuğu ile kaçan anne ve çocukları yakınlarına düşen havan topu sonrası hayatlarını kaybetti. Bu olayın arından savaşın sivilleri hedef alan acı yüzüde fotoğraflarla tüm dünyada yankı uyandırdı. Anne ve çocukların valizlerindeki şarapnel parçaları ise savaşın dehşetini ortaya koydu.


Haber Fotoğrafı İkincisi
Tuncer Ömer KUŞÇU / DHA
İran’da Mahsa Amini’nin baş örtüsü nedeniyle ahlak polisi tarafından öldürüldüğü iddiası ülkede ve tüm dünyada protestolara neden oldu. Türkiye'de yaşayan İranlılar, Mahsa Amini’nin İran’da öldürülmesini Beyazıt Meydanı'nda protesto etti.
Haber Fotoğrafı Üçüncüsü
Erdem ŞAHİN / EPA
Suruç'ta meydana gelen patlamanın 7. yıl dönümünde İstanbul’da gösteri düzenleyen protestocuları, polis çembere aldı.
Deprem Şehitleri Özel Ödülü
Erdem ŞAHİN / EPA
Bartın'daki kömür madeninde meydana gelen patlamada 42 madenci hayatını kaybetti. Maden işçisi Rıdvan Acet’in cenazesi Kazpınarı köyündeki evine getirildi. Yakınları Acet’in tabutu etrafında yas tuttu.
Mustafa Pekcan Özel Ödülü
İsmail COŞKUN / İHA
Ukrayna’nın Lviv kentinde savaş sırasında yasak olmasına rağmen askerlere alkol satışı yaptığı iddia edilen bir sivil, bantlarla direğe bağlandı.
[Hizmete Özel]

Rafet Hüner Özel Ödülü
Sedat SUNA / EPA
Ukrayna'nın güneyindeki liman kenti Odessa'da ölen bir askerin annesi, mezarlıkta düzenlenen cenaze töreni sırasında oğlunun tabutunun arkasından yürüdü.
Yılın Doğa ve Çevre Fotoğrafı
İsmail COŞKUN / İHA
İstanbul'da etkili olan sağanak, İstanbul Boğazı’nın renginin değişmesine neden oldu.
Doğa ve Çevre Fotoğrafı İkincisi
Mehmet ASLAN / Serbest
Diyarbakır’da kuraklık nedeniyle kurumaya yüz tutmuş Devegeçiti baraj gölü.
Doğa ve Çevre Fotoğrafı Üçüncüsü
Uğur YILDIRIM / Milliyet Gazetesi
Van’ın Bahçesaray ilçesi yolu çığ tehlikesi nedeniyle kapandı. İş makineleri kapanan yolları açmak için yoğun çaba gösterdi.
AB Çevre Özel Ödülü
Seyit KONYALI / Serbest - Anadolu Ajansı
Yaşanan kuraklık flamingoların üreme alanı olan Tuz Gölü’nü de etkiliyor. Tuz Gölü'nü su ile destekleme çalışmaları yapılıyor.
Yılın Günlük Yaşam Fotoğrafı
Uğur YILDIRIM / Milliyet Gazetesi
2 yıl önce çığ felaketinin yaşandığı Van’ın Bahçesaray ilçesinin yolu çığ tehlikesi nedeniyle kapandı. Kapalı yollar nedeniyle il merkezine gidemeyen ilçe sakinleri karın keyfini çıkartıyor.


Günlük Yaşam Fotoğrafı İkincisi
Uğur YILDIRIM / Milliyet Gazetesi
2003 yılından itibaren uygulanmaya başlanan sağlıkta dönüşüm programı kapsamında köy köy dolaşan sağlık çalışanları, Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı dağ köyünde mezura ile bir bebeğin boyunu ölçüyor.
Günlük Yaşam Fotoğrafı Üçüncüsü
Ali İhsan ÖZTÜRK / Serbest
Erzincan’da bir çoban, kış mevsiminde doğan kuzuyu kucağında taşıyor.
TFMD Özel Ödülü
Ahmet Faruk SARIKOÇ/ İHA
İstanbul Fatih Camisi’nde maskesiz kılınan ilk cuma namazı.
Jüri Özel Ödülü
İsmail COŞKUN / İHA
Ukrayna’nın başkenti Kiev’e 20 kilometre mesafede bulunan Irpin kenti, Rusya'nın yoğun saldırıları ve şiddetli çatışmalar sonucu harabeye döndü.
[Hizmete Özel]

Yılın Portre Fotoğrafı
Mehmet ASLAN / Serbest
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde yaşayan ‘Kemal Dayı’ lakaplı Kemal Tosun, renkli poşusu, şalvarı, kırk düğmeli yeleği, şapkası, tespihi, parmağındaki yüzükleri ve beyaz ayakkabısıyla herkesin ilgisini çekiyor.
Portre İkincisi
Barış ACARLI / Gazete Oksijen
Superbike'ı kazanan ilk Türk, Toprak Razgatlıoğlu.
Portre Üçüncüsü
Barış ACARLI / Gazete Oksijen Oscar ödüllü aktör Robert De Niro.
Kızılay Özel Ödülü
Murat ŞAKA / Hürriyet Gazetesi
Ukraynalı Vallatine ve torunu Bella, savaşın başlamasıyla Kiev’den ayrıldı. Ülkelerini terk etmek zorunda kalan nine ve torunu yanlarına aldıkları çiçekler le tren istasyonunda umuda yolculuk için bekledi.
Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı
Yağız KARAHAN / Serbest
Shell Helix 2022 Türkiye Ralli Şampiyonası kapsamında yapılan 42. İstanbul Ralli Etabı’nda araçlar şampiyonluk için mücadele etti.


Spor Toto Spor Fotoğrafı İkincisi
Emre TAZEGÜL / Serbest
Ege Açık Deniz Yat Kulübü, Çeşme’de gerçekleşen yerli ve yabancı sporcuların katıldığı yat yarışı.
Spor Toto Spor Fotoğrafı Üçüncüsü
Necati SAVAŞ / Cumhuriyet Gazetesi
Konya'da düzenlenen 5. İslami Dayanışma Oyunları kapsamında yapılan kadınlar halter müsabakalarında Türkmenistanlı sporcu Yulduz Jumabayewa müsabaka esnasında halterin altında kaldı.
Yılın Foto Röportajı
Uğur YILDIRIM / Milliyet Gazetesi
Kiev; Rusya 24 şubat 2022’de tüm dünyayı şaşırtan bir kararla Ukrayna'ya savaş ilan etti. Başkent Kiev'i kuzeyden kuşatan Rus Ordusu şehri ateş yağmuruna tuttu. Ukraynalılar, süper gücün karşısında büyük bir direniş gösterdi. Birinci yılına girecek büyük savaşta milyonlarca kişi güvenli bölgelere kaçtı, savaşta yerle bir edilen şehirlerde on binlerce kişi can verdi.
Foto Röportaj İkincisi
Emre TAZEGÜL / Serbest
Son yıllarda Türkiye’de sayıları giderek artan veteriner polikliniklerinde evcil hayvanların, tedavi ve bakımları yapılıyor.
[Hizmete Özel]

Foto Röportaj Üçüncüsü
Sedat SUNA / EPA
Türkiye'nin ilk paralimpik at binicisi Tolga Dokuyucu. Yaklaşık 20 yıl yarış atı yetiştirdi. 5 yıl önce yetiştirdiği atın üzerinden düşerek ağır yaralanan Dokuyucu (35), kafa travması sonucu görme yetisini kaybetti. 3 yıl süren tedavi sürecinden sonra ekonomik anlamda çöken Dokuyucu, metro çıkışında çakmak, ıslak mendil ve kalem satarak geçimini sağlıyor. Evli ve iki çocuk babası olan Dokuyucu, Türkiye'nin ilk paralimpik at binicisi olarak 2024 yılında Fransa'da yapılacak Paralimpik Olimpiyat Oyunları'na hazırlanıyor.
SGDD – ASAM Özel Ödülü
Murat ŞAKA / Hürriyet Gazetesi
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası Kiev’den daha güvenli şehirlere kaçmak isteyen yaşlı, kadın ve çocuklar tren istasyonuna akın etti.
Sıfır Atık Özel Ödülü
Erdem ŞAHİN / EPA
Sanatçı Deniz Sağdıç, her türlü atığı sanat eserine dönüştürüyor. Sağdıç, İstanbul'daki İGA İstanbul Havalimanı Atık Sistemleri'nde toplanan atıkları da değerlendirdi. Türkiye'de 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık projesinin ardından geri dönüşüm oranı yüzde 13'ten 2021'de yüzde 22,4'e yükseldi. ABD Çevre Koruma Ajansı'na göre; her yıl 19 ila 23 milyon ton plastik atık sulara dökülüyor. Ayrıca plastik atıklar okyanusların her köşesine ulaşıyor.
Spor Toto Özel Ödülü
Selahattin SÖNMEZ / Hürriyet Gazetesi
İslami Dayanışma Oyunları'nın beşincisi Konya'da düzenlendi. 56 ülkeden sporcular madalya için yarıştı. Yüzücülerin zorlu mücadelesi yüzlerine yansıdı.
Ara Güler Özendirme Ödülü
Kahraman KAYA / Muş Alparslan Üniversitesi
Merve Kaya, Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Kıyıdüzü köyünde geleneksel kıyafetleriyle.
ASKA Özel Ödülü İsmail Serhat Şahin Dalyan Deltası.
Gökyüzünden Türkiye Güzellikleri Birincisi
Gülin YİĞİTER
Erzincan'ın İliç ilçesinde Karasu nehri üzerindeki köprüden geçen yolcu treni.
Gökyüzünden Türkiye Güzellikleri İkincisi Esengül ALICI
Beyşehir Gölü.
Gökyüzünden Türkiye Güzellikleri Üçüncsü
Esengül ALICI
Balıkesir’de 100 yıllık gelenek olan Sındırgı Kocakonak Panayırı.
[Hizmete Özel]

Türkiye Güzellikleri Birincisi Ufuk TURPCAN
Uşak halısı dokuyucusu.
Türkiye Güzellikleri İkincisi
Hasan İçel
Yaban hayatı geliştirme sahası Efteni Gölü’nde sabah saatlerinde oluşan sis.