Depremden etkilenen vatandaşların barınma ihtiyaçlarına yönelik olarak başlatılan “Evim Yuvan Olsun” kampanyasına destek çığ gibi büyüyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın açıkladığı destek kampanyası, hayırseverlerin kullanmadığı evlerin güvenli bir şekilde, belirli süre ve şartlarda depremzedelere tahsis edilmesini amaçlıyor.
Kampanyanın tanıtımını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, projenin devlet millet el ele verilerek yürütüldüğünü söyledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “El birliğiyle, güç birliğiyle aşacağız.” derken Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar çalışma arkadaşları için yeni yapılan 22 adet eşyalı daireyi bir yıl süreyle depremzedelere açacağını ifade etti.
BİNLERCE VATANDAŞ BAŞVURDU
Depremle sarsılan Türkiye, yaralarını hızla sarıyor. Afetzedelerin sıcak bir yuvaya kavuşmaları için “Evim Yuvan Olsun” sloganıyla bir kampanya düzenlendi. İçişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonundaki kampanyaya AFAD, Türkiye Sigorta, EmlakJet, Hepsiemlak ve sahibinden.com destek verdi. Kısa sürede yüzlerce vatandaş, depremzedelere belirli sürelerle evlerini tahsis etmek amacıyla “www.evimyuvanolsun.org” adresine başvurdu.
3 GÜNDE 4 BİNİN ÜZERİNDE BAŞVURU
Kampanyaya 3 günde 4 bin 568 bağış başvuru geldi. 3 bin 604 kişi evini 3 ay bedelsiz olarak depremzedelere tahsis etmek isterken 964 yardımsever vatandaş da evini 1 yıl süreyle indirimli bir şekilde kiraya vermek için başvuruda bulundu.
VATANDAŞLARDAN TELEFON VE MESAJ ALDIK
Kampanyayı tanıtan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, depremin ilk gününden itibaren vatandaşlardan kullanmadıkları evlerini tahsis etmek için telefon ve mesajlar aldıklarını belirterek “Bunun sonucunda bu kampanyayı başlatmış olduk.” dedi.
DEVLET MİLLET EL ELE
"Evim Yuvan Olsun” projesinin "Devlet Millet El Ele" verilerek yapıldığını belirten Bakan Varank, "Bu kampanya ile güvenli şekilde hayırsever vatandaşlarımızın evlerini afetzede vatandaşlarımızla buluşturmuş olacağız." diye konuştu.
BİRLİKTE AŞACAĞIZ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “El birliğiyle, güç birliğiyle aşacağız... Hayırsever insanlarımızın depremzedelere evlerini açmak istediklerini biliyoruz. Hazırladığımız #EvimYuvanOlsun uygulamasını vatandaşlarımızın istifadesine sunuyoruz.” mesajını paylaştı.
BAYKAR’DAN 22 DAİRE
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar da kampanyaya 22 daireyle katıldı. Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “#EvimYuvanOlsun kampanyası çerçevesinde Baykar’daki çalışma arkadaşlarımız için yeni yapılan 22 adet eşyalı daireyi bir sene boyunca depremzede kardeşlerimize açıyoruz. Bu günleri el birliğiyle, dayanışmayla aşacağız.” ifadelerini kullandı.
KAMPANYAYA VİDEOLU DAVET
Mesajda bir de video yer aldı. Bayraktar, yapımı süren daireler önünde çekilen videoda “Baykar’daki çalışma arkadaşlarımız için yeni inşa ettiğimiz ve bir ay sonra hazır hale gelecek 22 eşyalı daireyi Evim Yuvan Olsun kampanyası kapsamında bir yıl süreyle depremzede ailelerimizin kullanımına sunuyoruz. Depremin mağdur ettiği kardeşlerimizin acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi ve sıcak bir yuvaya kavuşabilmesi için imkanı olan herkesi bu güzel kampanyaya davet ediyorum.” değerlendirmesini yaptı.
3 AYAKLI SİSTEM
Evim Yuvan Olsun kampanyası, üç ayak üzerine kuruldu. Yardımsever vatandaşlar, kampanyaya, “En az 3 ay bedelsiz tahsis”, “1 yıl indirimli bedelle kira” veya “Kira desteği” ile katılabiliyor.
EN AZ 3 AY BEDELSİZ TAHSİS
www.evimyuvanolsun.org internet sitesinde “Evimi En Az 3 Ay Bedelsiz Tahsis Etmek İstiyorum” butonuna basanların başvuruları evin bulunduğu ilçenin kaymakamlığı tarafından yerinde incelenecek. Kaymakamlığın uygun bulduğu evler bedelsiz olarak kampanyaya dahil olacak. Kaymakamlık ile ev sahibi arasında “Ödünç Sözleşmesi” imzalanacak. Belirlenen depremzede aile eve kaymakamlık tarafından yerleştirilecek. 3 aylık süre yardımsever ev sahibinin isteğiyle 12’a kadar uzatılabilecek.
BİR YIL İNDİRİMLİ KİRA
“Evimi İndirimli Bedelle 1 Yıl Süre İle Kiraya Vermek İstiyorum” diyenlerin başvuruları da yine evin bulunduğu kaymakamlık tarafından yerinde incelenecek. Kaymakamlık, istenen kira bedelinin evin gerçek ederinin belirgin bir şekilde altında olmasına bakacak. Kaymakamlığın evin uygunluğunu ve kira bedelinin indirimli olduğunu teyit etmesinin ardından ev, kampanyaya dahil edilecek. Kaymakamlık ile ev sahibi arasında “kira sözleşmesi” imzalanacak. Belirlenen depremzede aile eve kaymakamlık tarafından yerleştirilir. Ev için belirlenen kira bedeli, AFAD hesabında toplanan kira bağışlarından karşılanacak.
KİRA BAĞIŞI
Kampanyanın yürütüldüğü internet adresinde “Depremzede Ailelere Kira Desteğinde Bulunmak İstiyorum” seçeneği de yer alıyor. Burada toplanan bağışlar, kampanya kapsamında indirimli olarak kiralanacak evlerin ödemelerinde kullanılacak.
DEPREMZEDELER NASIL SEÇİLECEK?
Depremzede aileler, AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri tarafından belirlenecek. Evlere yerleştirme yapılırken engelli, yaşlı, düzenli tedavi gerektiren kronik hastalığı bulunan gibi dezavantajlı bireylerin bulunduğu aileler ile depremde aile fertlerini kaybetmiş çocuklu ailelere öncelik verilecek.
FATURALARI KİM ÖDEYECEK?
Evlerin; elektrik, su, doğalgaz faturaları, kaymakamlık tarafından karşılanacak. Ev sahiplerine ilave bir gider doğmamayacak.
TÜRKİYE SİGORTA DEVREDE
Depremzedelerin kullandığı evin veya evdeki eşyanın zarar görmesi ihtimaline karşılık Türkiye Sigorta devrede olacak. Bu evlerin sigorta primleri, “Tek Yürek Bina” ve “Eşya Sigortası” Türkiye Sigorta tarafından karşılanacak.
SİTELERDEN BAŞVURU YAPILIYOR
Türkiye’nin en büyük emlak listeleme platformlarından emlakjet.com, hepsiemlak.com ve sahibinden.com, zingat.com sahip oldukları müşteri portföyünü kampanyaya yönlendirecek. Evini depremzedelere açmak isteyenler, istedikleri bir platformdan başvuru formu doldurarak kampanyaya katılabilecek. Bu platformlarda doldurulan başvuru formları, kurulan entegrasyon ile İçişleri Bakanlığının sistemlerine iletilecek.
7 ADIMDA EVİM YUVAN OLSUN
Ev sahibi, emlak sitelerinden başvuru formunu doldurur.
Emlak sitesi, ev sahibiyle iletişime geçerek bilgileri doğrular.
Emlak sitesi, doğruluğunu teyit ettiği bilgileri ilgili kamu birimine iletir.
Kaymakamlık yetkilileri, evi ziyaret ederek uygunluk tespiti yapar.
Kaymakamlık, ev sahipleriyle “Ödünç Sözleşmesi” veya “Kira Sözleşmesi” imzalar.
Engelli, yaşlı gibi dezavantajlı bireylere sahip aileler, öncelikli olarak evlere yerleştirilir.
Kaymakamlık, süre bitiminde konutu ev sahibine teslim eder.