Demiröz mesajında;“Şehitlerimizi Anma ve Çanakkale Deniz Zaferinin 108. Yıldönümü”Çanakkale Savaşı; I. Dünya Savaşı’nın en önemli cephelerinden biridir. 3 Kasım 1914’te İngiliz Donanması ile denizde başlayan muharebeler 9 Ocak 1916’da yarımadanın tahliyesi ile son bulmuştur. Acı, hüzün, nefret gurur gibi olayları aynı anda yaşatan bir deneyimdir. 19 ay süren savaşın sonunda yüzbinlerce insan ölmüştür. Tarihi süreçte mitolojik bir olay olacak kahramanlık destanıdır.
Türk Kurtuluş Mücadelesine ilham kaynağı olmuştur. Çarlık Rusya’sının yıkılmasına, savaşın iki yıl uzamasına neden olmuştur. Düşman donanması 18 Mart 1914 savaşlarında ağır hasar almış ve çekilmek zorunda kalmıştır.  Denizde destan yazan Nusret Mayın Gemisi ve komutanı Yzb. Hakkı Bey’dir. Karada ise Mecidiye Tabyası ve Seyit Onbaşıdır. Bu kahramanlıklar tarih sahnesinde yerini almıştır.
Dünyanın en güçlü donanması Boğazı geçmeyi başaramamıştır. Seddülbahir Bölgesi’nde Ertuğrul Koyu’nu 67 kişilik kuvvet ile Yahya Çavuş korumaktadır. Gün boyunca karaya çıkamayan düşman kuvvetleri 6 Ağustos’ta tüm cephelerde taarruz başlamıştır.   Anafartalar ve Seddülbahir’de cephenin en kanlı savaşları yaşanmıştır.
Atatürk’e göre Çanakkale Savaşı tarafların birbirini öldürdüğü bir mücadele değildir. Açlık, yokluk, zor hava koşulları ve mertliğin mücadelesidir. Düşman taraflar savaş esnasında birbirine konserve, sigara yardımı yapmıştır. Türk askeri yaralı İngiliz askerine sağlık yardımda bulunmuş, kucaklayarak mevziye taşımıştır.
Mustafa Kemal savaşın parlayan kahramanıdır. Mehmetçiğin göstermiş olduğu bu kahramanlık esir edilemeyeceğinin göstergesidir. Bunu anlayan Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşı’nın fitilini ateşlemiştir. Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. yılı kutlu olsun.
Vatan uğruna hayatını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anar, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliriz.
Dr. Nurcan AŞCI DEMİRÖZ
CHP Trabzon İl Başkanı