ORTAHİSAR ESNAF VE SANATKARLAR KREDİ VE KEFALET KOOPERATİFİ TÜM ESNAFA KREDİ İMKANI SAĞLIYOR!

Röportaj ; Hakan Sener  www.trabzonhaber24.com 



ESNAF DESTEKLENİRSE
ŞEHİR KALKINIR!

S.S. Ortahisar Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi geçtiğimiz günlerde kurulmuştu. Kooperatif Başkanı Turan Altuntaş ile kooperatifin verdiği kredi imkanını, ödeme koşullarını ve faiz oranlarını konuştuk. Esnafın şehrin dinamikleri olduğunu söyleyen Başkan Altuntaş, “Hem zor durumda olan esnafa can suyu olacağız, hem de işletmesini büyütmek esnafa destek sağlayacağız” dedi. İşte Altuntaş’ın röportajı:


KOOPERATİFİMİZİ 
HAYATA GEÇİRDİK

ALTUNTAŞ: Trabzon’da iki tane kooperatifimiz bulunuyor. Biri Başkanı Metin Kara olan Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği diğeri ise Başkanı Engin Hacısalihoğlu olan Yeşil Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi. Bunların yanı sıra biz de 3. Kooperatifimizi şehrimize hizmet için kurmak istedik. Ortahisar Esnaf Ve Sanatkarlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifi’ni geçtiğimiz günlerde hayata geçirdik. 



Şehir için esnafın önemi nedir?

ESNAF ŞEHRİMİZİN 
BEL KEMİĞİDİR!

ALTUNTAŞ: Türkiye’nin ekonomik ve sosyal yapısında, esnaf ve sanatkarların vazgeçilmez bir yeri ve önemi vardır. Esnaf ve sanatkarlar hem sayı hem de istihdam ve üretimdeki payları bakımından önemli bir yere sahiptir. Bilindiği üzere bu şehrin de en önemli dinamikleri esnaftır. Esnafı gelişen, kendisini yenileyen, gelişmelere açık olan, müşterisine itina ile davranan her esnaf bu kent için bir katma değerdir. Bizde kurduğumuz bu kooperatifimizle beraber esnafımıza destek olacağız. Ülkemizin ve şehrimizin bel kemiği olan esnaf ve sanatkarın her zaman yanındayız.



Kimlere kredi imkanı sağlıyorsunuz?

CAN SUYU OLACAĞIZ

ALTUNTAŞ: Esnafımıza esnaf kredisi vereceğiz. Düşük faiz oranlarıyla birlikte sağladığımız kredi imkanıyla zor durumda olan esnafımıza can suyu olacağız. Aynı şekilde önünü gören ve işletmesini büyütmek isteyen esnaflarımıza da destek olacağız. Onları banka ile uğraştırmadan sıkıntısız bir şekilde kredilerini sağlayacağız. 







Banka kredilerine göre kooperatifinizin farkı ne?

DEVLET TARAFINDAN 
ESNAFA ÖZEL BİR KREDİDİR. 
FAİZ ORANLARI YARI YARIYADIR

ALTUNTAŞ: Esnafımız soruyor. Bankalara göre daha mı avantajlı. Kesinlikle daha avantajlı. Kooperatifimizin sağladığı kredi imkanı devlet tarafından esnafı düşünülerek tasarlanmış kredidir. Banka faizlerinin çok altındadır. Kurumumuzun sağladığı faiz oranları yüzde 0,4-0,5 civarındadır. Yani banka kredi faizlerinin yarısına yakın bir orandır. Kooperatifimiz bu kredi imkanını Halk bankası tarafından sağlanıyor. 


Esnafın durumu belli. Krediyi ödeme koşulları nasıl?

ÖDEME PLANI ESNAFA 
GÖRE AYARLANIYOR

ALTUNTAŞ: Ödeme koşulları da esnafın durumuna göre ayarlanıyor. 3 aydan 3 aya ödemesi var. Esnafımız nasıl bir ödeme koşuluna uygunsa ona göre tasarlanıyor. 1 yıldan 4 yıla kadar da vade süresi var. Bu koşullarla beraber sağlılık bir kredi sağlamaya çalışıyoruz.


Krediyi kimdir kullanabilir?

TÜM ESNAFIMIZA
KREDİ İMKANI SAĞLANIYOR

ALTUNTAŞ: Kredi kullanmak isteyenler öncelikle esnaf olmalıdır. Bir iş yeri ve vergi levhası bulunmalıdır. Banka tarafından sicil araştırılması gerçekleştiriliyor. Sicili de temiz olması gerekiyor. Fazla ayrıntıya girmeden şartları yerine getiren tüm esnafımız kredi kullanabilir.


Ne kadar kredi imkanı sağlanıyor?

75 BİN LİRAYA 
KADAR DESTEK!

ALTUNTAŞ: Esnaf olması lazım. Vergi levhası olması lazım. Şartları tutan esnafa 75 bin lira ilk sene ikinci sene 150 bin liraya çıkacağız. 

Kooperatifinizin kaç üyesi var?

ÜYE SAYIMIZ 
GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

ALTUNTAŞ: Kooperatifimizin şu anda 115 üyesi var.Yeni kurulmamıza rağmen iyi bir rakam. Bu üye sayımız gün geçtikçe artacak. Çünkü biz esnafımızın yanındayız. Esnafımızın için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Esnafımızı da üye kaydı için kooperatifimize bekliyoruz. Şoförler odası olarak bir kredi kooperatifi kurmuştuk ama kooperatif işleyişini kaybetti. Neden kaybetti derseniz o kurumdaki çalışanların ve yöneticilerin vermiş oldukları kredilerde sıkıntılar yaşandı. Bundan dolayı da hizmet aksadı.  


Kooperatifi kurmaya nasıl karar verdiniz?

AMACIMIZ ESNAFA HİZMET

ALTUNTAŞ: Biz tamamen hizmet bağlamında kooperatifimizi kurmak için yola çıktık. Sağ olsunlar Trabzon esnafı da teveccüh gösterdi ve bu kooperatifimizi hizmet için hayata geçirdik. Yoksa maddi olarak uğraşılacak bir iş değil. Biz bugüne kadar esnafımızla iç içe olduğumuzdan dolayı sorunlarını ve isteklerini iyi bildiğimiz için bu hizmete girdik. Esnafımıza desteği severek yapıyoruz. 


TESOB BÜYÜK 
DESTEK VERDİ

ALTUNTAŞ: Türkiye’de hizmet veren bu kooperatifi Trabzon’da da hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. Trabzon’da ilklere imza atmış olduk. Bu kooperatifimizin kurulmasında Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Metin Kara’nın da büyük desteği var. Başkan Kara Trabzon esnafını sorunlarını ve isteklerini de iyi biliyor, yakından tanıyor. Esnafımıza hep beraber destek için bu yola çıktık. Başkan Kara’ya da kooperatifimize verdiği destekten ötürü teşekkür ederiz.


Son olarak neler söylemek istersiniz?

ALTUNTAŞ: Trabzon esnafı için yola çıktık. Esnafımız da bu bağlamda kooperatifimizi ziyaret etsinler. Gelsinler çayımızı içsinler. Buradaki çalışan arkadaşlarımıza ekibimize akıllarına takılan soru varsa iletsinler. Biz esnafımıza her türlü kolaylığı ve imkanı sağlıyoruz. Üye kaydına da Trabzon esnafımızı bekliyoruz.