Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'nın başkenti Berlin'de, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Türkiye- Almanya ilişkileri ile ilgili Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Almanya Başbakanı Scholz ile görüştü. Erdoğan "Bizim İsrail'e borcumuz yok. Borçlu olsak bu kadar rahat konuşamayız. Ama borçlu olanlar rahat konuşamıyorlar." dedi. İşte görüşmenin ayrıntıları... Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Berlin ziyaretiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, "Herkes elini taşın altına koymalıdır" ifadelerini kullandı

IMG_0080
Cumhurbaşkanı Erdoğan, antisemitizme ilk tepki veren başbakan olduğunu vurgulayarak "Şu an itibariyle malum 13 bin Filistinli çocuk, kadın, yaşlı ne yazık ki öldürülmüştür. Bunun yanında artık neredeyse Gazze diye bir yer kalmadı. Her tarafı yer ile yeksan oldu. Şu anda yatıyorlar, kalkıyorlar Hamas, Hamas, Hamas. Hamas'ın silah varlığı, gücü ile acaba İsrail'in silah varlığı, gücü mukayese edilebilir mi? İsrail'in nükleer silahı var mı, var. Bunu İsrail'e sorarsanız var demez; çünkü onlar yalanı çok iyi kullanırlar. Şu kadar mali destek verildiğinden bahsediliyor. Peki Hamas'a böyle bir mali destek veriliyor mu? Hayır böyle bir şey yok. Filistin'in kendisine verilmesi gereken destekler verilmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

ERDOĞAN VE SCHOLZ, BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Almanya Başbakanı Scholz'un açıklamalarından satır başları

Türkiye Cumhurbaşkanını Berlin'de selamlıyorum. Doğrudan görüşme imkanımızın olması çok iyi. İkimiz de dünyadaki krizlerle uğraşıyoruz. Ukrayna saldırısı bütün dünyada hissedildi. İkimiz de Rusya'nın saldırganlığını sona erdirmesi konusunda mutabıkız. Türkiye'nin tahıl ihracatı alanında çok önemli rol oynadığını biliyoruz. Cumhurbaşkanına bu konudaki kişisel katkılarından ötürü özellikle teşekkür etmek istiyorum.

Rusya bu şekilde savaş yürüterek uzun yıllardır mevcut olan bir anlaşmayı ihlal ediyor. Sınırların zorla değiştirilmemesi gerekiyor. Avrupa'nın güvenliği burada tehlike altında. Aynı zamanda İsveç'in NATO üyeliğinin TBMM'de görüşüldüğünü biliyoruz. Umarız yakında karar alınacaktır.

IMG_0081

"NELER YAPABİLECEĞİMİZİ KONUŞACAĞIZ"

7 Ekim'de Hamas İsrail'e hunharca saldırı düzenledi. Biz bu terör eylemini keskin bir şekilde kınamaktayız. Biraz sonra gerilimin tırmanmaması için neler yapabileceğimizi konuşacağız. Almanya'yı bilen gayet iyi bilir, bizim İsrail'le olan dayanışmamız hiçbir şekilde tartışmaya açık değildir. İsrail'in kendisini savunma hakkı vardır. Filistinli sivil halkın acıları bizi de üzüyor. Onlarca yıldır Almanya bu alanda insani yardım sunmaktadır. Bu sene 160 milyon Avroluk yardım sağlıyoruz. İnsani yardım alanında en büyük donörlerden biriyiz.

Ekonomik işbirliği açısından büyük potansiyel var. Önümüzde birçok iş var. Çok teşekkür ediyorum. Dolu bir programımız var bugün.

Başkan Ekim’den 1 Mayıs Mesajı Başkan Ekim’den 1 Mayıs Mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Sayın şansölye kıymetli heyet üyeleri, saygıdeğer basın mensupları sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverlik için başta sayın Cumhnurbaşkanı ve sayın Scholz olmak üzere Alman dostlarıma teşekkür ediyorum. Bu ziyarete büyük önem veriyorum. Biraz sonra kendisiyle Türkiye-Almanya arasında kapsamlı ilişkileri tüm yönüyle ele alacağız.

IMG_0077

Bu işin ticari, siyasi, askeri ilişkiler boyutu olacak. Özellikle Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeler boyutu olacak. Son olarak da Körfez'deki İsralil Filistin arasındaki gelişmeler olacak. Açık ve net konuşmayı severim. Burada da açık ve net konuşacağım. 7 Ekim tarihi bir başlangıç olarak anlatılıyor. 7 Ekim'den sonraki süreç hiç konuşulmuyor.

"FİLİSTİN'İN KENDİSİNE VERİLMESİ GEREKEN DESTEKLER VERİLMİYOR"

Şu an itibariyle malum 13 bin Filistinli çocuk, kadın, yaşlı ne yazık ki öldürülmüştür. Bunun yanında artık neredeyse Gazze diye bir yer kalmadı. Her tarafı yer ile yeksan oldu. Şu anda yatıyorlar, kalkıyorlar Hamas, Hamas, Hamas. Hamas'ın silah varlığı, gücü ile acaba İsrail'in silah varlığı, gücü mukayese edilebilir mi? İsrail'in nükleer silahı var mı, var. Bunu İsrail'e sorarsanız var demez; çünkü onlar yalanı çok iyi kullanırlar. Şu kadar mali destek verildiğinden bahsediliyor. Peki Hamas'a böyle bir mali destek veriliyor mu? Hayır böyle bir şey yok. Filistin'in kendisine verilmesi gereken destekler verilmiyor.

"SESİMİZİ ÇIKARMAYACAK MIYIZ?"

Şurası çok önemli; ibadethaneler vuruluyor, kiliseler vuruluyor. Bütün bunlarla beraber hastaneler vuruluyor. Halbuki bütün bunların yanında hastanelerin vurulması, çocukların öldürülmesi Tevrat'ta falan bunlar yoktur, Yapamazsın. İnsan hakları beyannamesinde yapamazsın. Ama burada görüldüğü gibi bu çocuklar nasıl vuruluyor? Hastanelerde nasıl öldürülüyor? Elimiz kolumuz bağlı mu duracağız? Sesimizi çıkarmayacak mıyız? Bunun tarihi hesabını veremeyiz. Bir borçluluk içerisinde İsrail Filistin savaşını değerlendirmemek gerekir.

"BİZİM İSRAİL'E BORCUMUZ YOK"

Ben rahat konuşuyorum, bizim İsrail'e borcumuz yok. Borçlu olsak bu kadar rahat konuşamayız. Ama borçlu olanlar rahat konuşamıyorlar. Biz holokost cenderesinden geçmedik. İnsana saygımız bizim çok çok farklıdır. Başbakanlık dönemimde ilk defa antisemitizm konusunda tavır koymuş liderim. Dünyada hiçbir başbakan koymamıştı. Ben koydum. Bundan dolayı kimseye borcumuz yok.

Bizim bu seyahatimizde bunları tabii konuşacağız. Bütün bunların yanında konuşmamız gereken önemli mesele, bunu nasıl çözeceğiz? İnsani ateşkese acaba Türkiye ne kadar, Almanya ne kadar katkıda bulunabilir? Bu adımları beraber nasıl atacağız? Buna var mıyız, yok muyuz? 1 hafta sonra Almanya Cumhnurbaşkanı İsrail'e gidiyor. Kendisine ricada bulundum siz bir taraftan biz bir taraftan tutalım, ateşkesi sağlayalım. Bu adamı atar, insani ateşkesi birlikte Almanya, Türkiye diğerleri sağlayabilirsek ateş çemberinden bölgeyi kurtarma imkanını sağlarız.

Editör: Haber Merkezi