14 Mayıs seçimlerinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D-CNN Türk ortak yayınına katıldı. 28. dönem milletvekili, ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milletimiz cevabı 28 Mayıs'ta tekrar verecektir." dedi. En yaşlı üye sıfatıyla Geçici Meclis Başkanlığı'na Devlet Bahçeli gelip gelmeyeceği sorusuna da yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan "Aklımda hafıza kayıtlarımda olanlar bende kalsın ki, arada göreve geçici Meclis başkanı gelecek." ifadelerini kullandı. Peki, Yeni Meclis Başkanı kim olacak? TBMM Başkanı kim seçilecek? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Yeni Meclis Başkanı kim olacak 2023 TBMM Başkanı nasıl seçilecek Cumhurbaşkanı Erdoğan yanıtladı
 


Yeni Meclis başkanı seçiminin ne zaman yapılacağı, 28. Dönem milletvekili listelerinin belirlenmesi ile gündeme geldi. 14 Mayıs'ta yapılan seçimlerin 2. tura kalması kesinleşirken Cumhurbaşkanı Erdoğan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan ve Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı. Yeni Meclis Başkanı kim olacak? sorusuna yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu anda Devlet Beyle bu süreci geçireceğiz." dedi. İşte, o konu hakkında bilgiler.

YENİ MECLİS BAŞKANI KİM OLACAK?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D-CNN Türk ortak yayınında 28. dönem milletvekili, ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve gündeme ilişkin Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan ve Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisine sorulan yeni Meclis başkanı kim olacak? sorusuna şöyle yanıt verdi;

Aklımda hafıza kayıtlarımda olanlar bende kalsın ki, arada göreve geçici Meclis başkanı gelecek. Şu anda Devlet Bey ile bu süreci geçireceğiz. Bugün görüşme fırsatımız oldu. Hak onun. İnşallah bu adımı atmış oluruz. Devlet Bey'in adeta devlet anlayışı içindeki sükunetiyle bu süreci atlatır. Meclis Başkanlığı seçimlerini de rahatlıkla geçirmiş oluruz. Parlamento oluşmuş olacak, sonrasına da bakar yoluna koyarız.

28. Dönem parlamentosunun ilk oturumunda, en yaşlı üye sıfatını taşıyan MHP Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli'nin Geçici Başkanlık görevini yapması bekleniyor.

Türkiye Büyük Millet Mecl'isinin Başkanlık Divanı, Meclis üyeleri arasından seçilen Meclis Başkan, Başkanvekilleri, Kâtip üyeler ve idare Amirlerinden oluşur.

Başkanlık Divanı, Meclisteki siyasî parti gruplarının üye sayısı oranında Divana katılmalarını sağlayacak şekilde kurulur.

Türkiye 'Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı için, bir yasama döneminde üç seçim yapılır. İlk seçilenlerin görev süresi bir yıl, ikinci ve üçüncü devreler için seçilenlerin görev süresi ikişer yıldır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Meclis üyeleri içinden, Meclisin toplandığı günden itibaren on gün içinde, Başkanlık Divanına bildirilen adaylar arasından Meclisçe gizli oyla seçilir, ilk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır.

Yeni Meclis Başkanı kim olacak 2023 TBMM Başkanı nasıl seçilecek Cumhurbaşkanı Erdoğan yanıtladı
Üçüncü oylamada salt çoğunluk sapanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçilmiş olur. 'Başkan seçimi, aday gösterme süresinin bitiminden itibaren on gün içinde tamamlanır.

Editör: Muharrem Altıntaş