TİSAD AÇIKLADI YABANCI TURİSTLERİN BEKLENTİLERİ NELERDİR 
Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com

Gümüşhane Üniversitesi tarafından, Trabzon ve çevre illeri ziyaret eden Ortadoğu kökenli turistlerin,  "Hangi beklentilerle ve bölgeyi neden tercih ettiklerini belirlemek için" bir araştırma yapıldı. Çözüm önerilerinin de sunulduğu çalışma ile ilgili bölgeyi ziyaret eden toplamda 65 aile ile ana dillerinde yüz yüze görüşmeler yapıldı. 

Yapılan görüşmelerde elde edilen verilerle; çözüm önerileri üretmek için bölgede konunun uzmanlarından yardım istenirken bu noktada Turizm İşletmeleri ve Seyahat Acenteleri Derneği (TİSAD) ile de irtibata geçildi. TİSAD Başkanı Murat Çavga, "bizde çalışmanın daha profesyonel olması için Başkan Yardımcımız Gökhan Karslı ile birlikte Seyahat Acentelerini temsilen Müslüm Yaylı, Restoran işletmecilerini Temsilen Mustafa Kalaycı, Hediyelik Eşya sektörünü temsilen Levent Hamdi Seyhan ile birlikte Gümüşhane'ye giderek yardımcı olduk. 

EN ÖNEMLİ BEKLENTİ GÜVENİLİRLİK
Yapılan araştırmada turistlerin bölgeden beklentilerinin en önemlisinin güvenilirlik; güvenilirliğin en önemli göstergesinin de adil, eşit, sabit ve yanıltıcı olmayan fiyatlandırma yapılması olduğu tespit edilmiştir" dedi. 
Çavga, turistlerin bölgeden beklentilerinde önemli bir diğer konunun ise turistlerin taleplerine cevap bulabilmesi olduğunu ifade ederken, "Konaklama, araç kiralama vs.. Gibi hizmetlerin yeterliliği, Ortadoğulu misafirlerimizin beklentileri içinde. 

PERSONEL İLE İLETİŞİM KURABİLMEK
Misafirlerimizin diğer bir beklentisi ise hizmet aldıkları yerlerde ki personel ile iletişim kurabilmek. Bilindiği üzere deneyimli ve dil bilen personel konusundaki eksikliğimizi bütün toplantılarda dile geliyor. Yapılan çalışma da bunu destekler nitelikte" diye konuştu. 

TURİSTİK YERLERE İNTERNET AĞI
Çavga, şehrin genelinde internet ağının da beklentiler arasında yer aldığını ifade ederek, "Şehrinizin genelinde gelişmiş bir internet ağı da beklentiler  arasında. Özellikle turistlik bölgelerimiz Atatürk Köşkü,  Uzungöl, Sümela Manastırı, Çal Mağazası gibi özellikli yerlerde bizim sunacağımız ücretsiz internet ağı misafirlerimizi çok mutlu edecektir. Aynı zamanda kolay internet erişimi o yerlerdeki sosyal medya paylaşımlarını artıracak ve tanıtımımıza katkı sağlayacaktır.
Yemek çeşitliliğin artırılması, Ortadoğu mutfağına yönelik restoranların kurulması, toplu taşımaların turistlerin kullanımıma uygun hale gelmesi (durakların ve toplu taşıma araçlarındaki yazıların İngilizce ve Arapça olması) bilgilendirici ve tanıtıcı yayımlar halkla ilişkiler ve danışmanlık hizmetleri de misafirlerimizin diğer beklentileri  arasında yer aldı"

BÖLGENİN EKSİKLİKLERİ
Çavga, Çalışmanın sonucu şehrimizin ve çevresinin   İstanbul bursa ve yalovaya göre eksiklerini  şu şekilde sıraladı: 
1-    Hizmet Sunan kişilerin  dil becerisi ve eğitimi
2-    İnternet altyapımız 
3-    Toplu taşıma altyapımız
4-    Bilgilendirici ve yönlendirici tabelalarımız.( Tabelaların İngilizce ve Arapça olmaması.)
5-    Rehberlik ve danışmanlık hizmetlerimiz 
6-    Turistlik bölgelerdeki altyapılarımız 
7-    Yiyecek içeçek çeşitliliğimiz azlığı. Ortadoğu mutfağına yönelik hizmet sunan restoranlarımızın olmaması. Restoranlarımızda yaşadığımız menü darlığı 
8-    Çocukların eğlenebileceği oyun alanlarının yetersizliği" 

İSTANBUL,BURSA  ve YALOVAYI GERİDE BIRAKAN ÖZELLİKLERİMİZ
Araştırma çerçevesinde Trabzon ve çevresinin, özellikle İstanbul ve çevresini 2 önemli kriterde geride bıraktığını ifade eden Çavga, "Araştırmada ilimiz ve çevremizin İstanbul ve çevresini geride bıraktığı en büyük özelliği güler yüzlü içten ve samimi hizmet sunmamız. Yanı dil bilmesek de eğitimli olmasakta sıcakkanlılığımızı ve misafirperverliğimizi karşıya yansıtabiliyoruz. 
Fiyatlandırmalarımızın şeffaflığı ve hizmet Sunan kurumlarımızın güvenilirliği  de İstanbul ve çevresine göre ön planda" dedi 

ACİLEN YAPILMASI GEREKEN  5 MADDE
Çalışma dolayısıyla Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın'a teşekkür eden Çavga, bu çalışmanında desteklediği  5 TİSAD tavsiyesini  şu şekilde açıkladı: 
"1- Şuanda rakiplerimize kıyasla ileride olduğumuz özelliklerin başında olan güler yüzümüzün ve samimiyetimizin devamlılığını sağlamalıyız.  Şehir dışından hatta yurt dışında sezonluk gelip faaliyet gösteren yasal olmayan kişilerin şehir esnafımızın bu özelliğini zedelemesinin önüne geçmeliyiz.

2- Yine rakip illere göre önde olduğumuz güvenilirlik özelliğimizi denetimleri artırarak korumalı daha da ileri seviyelere taşımalıyız.

3- Şehrimizde yeni destinasyonlar oluşturmalı, çocuk oyun merkezleri kurmalı. Misafirlerin damak taslarına yönelik işletmeler oluşturmalı, ulaşım ve internet altyapımızı geliştirmeliyiz,deneyimli ve dil bilen  personel sayımızı artırmalıyız

4- Parti ayrımı yapmaksızın bütün vekillerimiz, parti ayrımı yapmadan bütün belediyelerimiz, bağlı olduğu bakanlık veya kurum ayrımı yapmadan bütün müdürlerimiz valimiz ve Büyükşehir belediyemiz önderliğinde sürekli bir araya gelip Trabzon turizminin Trabzon'un en önemli gündem maddesi olduğunu bilerek yapmış oldukları çalışmaları artırmalı, Gümüşhane üniversitesi gibi ktu de bu tür çalışmalara başlamalı  ve sisteme hemen dahil olmalı. 

5-Şehir esnafının kendini modernize etmesi için DOKA ve TKDK tarafından verilen teşfiklerin artırılarak devamlılığını sağlamalıyız.