Trabzon Üniversitesi Rektörlüğü için aday başvuruları başladı. Adaylık başvurusunda bulunan KTÜ Mühendislik Fakültesi Malzeme Mühendisliği ve Metalurji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aykut Çanakçı akademik hayattaki bilgi birikimini ve idari tecrübelerini Trabzon Üniversitesine taşımak istediğini ifade etti.
1990 yılından bu yana KTÜ Mühendislik Fakültesinin gerek öğrenci gereks akademisyen olarak bir ferdi olduğunu ifade eden Prof.Dr. Çanakçı Memursen Konfederasyonuna bağlı Eğitim-Bir-Sen Trabzon 2 Nolu şube başkanlığı döneminde üniversitelerin problemlerine yakından tanıklık ettiğini dile getirdi. Trabzon Üniversitesinin de yeni kurulan bir üniversite olarak pek çok sorunla boğuştuğunu, üniversitenin kuruluşundan bu yana geçen dört yıllık süreçte gerek fiziki gerekse de idari problemlerin üstesinden gelemediğini ileri süren Çanakçı, “Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle rektör olarak atanmam durumunda Trabzon Üniversitesi’ni sadece başarılı değil, marka bir üniversite yapmaya geliyoruz” dedi.
2018 yılında 7141 sayılı kanunla KTÜ’den bir takım fakültelerin ayrılarak Akçaabat Fatih Kampüsünde kurulan Trabzon Üniversitesi Rektörlüğüne Cumhurbaşkanlığı kararıyla Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu atanmıştı. Mevcut rektörün görev süresinin ağustos ayı içerisinde dolmasıyla birlikte YÖK Trabzon Üniversitesinin de aralarında bulunduğu 15 üniversite için rektör adaylığı başvuru ilanına çıkmıştı. Trabzon Üniversitesi rektörlüğü için başvuran güçlü adaylardan birisi de KTÜ Malzeme Mühendisliği ve Metalurji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aykut Çanakçı. Rektör adaylığı için Memursen Konfederasyonuna bağlı Eğitim-Bir-Sen Trabzon 2 Nolu Şube Başkanlığı’ndan istifa etti. Prof. Dr. Çanakçı, yaptığı açıklamada Trabzon Üniversitesindeki akademik ve idari sorunları bildiğini, kuracağı ekiple bu problemlerin üstesinden en kısa sürede geleceğini ve Trabzon Üniversitesini marka bir üniversite haline getireceğini vadetti.
Trabzon’da sivil toplum örgütleri ve akademik çevreler ile sanayi alanının yakından tanıdığı Çanakçı, 2019’da KTÜ Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalı’na Profesör olarak atandı. “İleri teknoloji malzemeleri”, “yeni nesil malzemeler”, “nanokompozitler”, “biyomalzemeler”, “fonksiyonel derecelendirilmiş malzemeler”, “elektrik malzemeleri”, “hibrit nanokompozitler”, “metal matrisli kompozitler”, “seramik malzemeler”, “toz metalurjisi”, “alaşım ve kompozitler malzemelerde korozyon” alanlarında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Çanakçı, ulusal ve uluslararası düzeyde yüzün üzerinde akademik yayın yapmış olmasının yanı sıra yetiştirdiği genç akademisyen adayları ile de bilime önemli katkılarda bulunan bir akademisyen. 2020-21 yıllarında dünyadaki en başarılı bilim insanları listesinde yer alarak önemli başarılara imza atan Prof. Dr. Çanakçı, seçilmesi durumunda, Trabzon Üniversitesi’nde adaleti, şeffaflığı, ulaşılabilirliği, katılımcılığı, paylaşımcılığı, kurumsallığı ön planda tutacağını, eğitim-öğretimin kalitesini artırmak amacıyla akreditasyon çalışmalarını başlatacağını, şehrin problemlerini çözmeye yönelik üniversite ile şehir arasında iletişimi ve birlikteliği öne çıkaracak projelerde bulunacağını ifade etti.

ÖZGEÇMİŞİ


Aykut ÇANAKÇI, 28.05.1971 yılında Trabzon’da doğdu, Akçaabat nüfusuna kayıtlıdır. Lise öğrenimini 1988 yılında Akçaabat Lisesi’nde tamamladı. Yüksek öğrenimini 1994 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde, yüksek lisans öğrenimini 1998 yılında KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalında, doktora öğrenimini 2006 yılında KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalında tamamlamış ve doktora ünvanını almıştır.  
1996-1998 yılları arasında KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi, 1998-2000 yılları arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünde Araştırma Görevlisi, 2000-2006 yılları arasında KTÜ Fen Bilimleri Makine Mühendisliği Bölümünde Araştırma Görevlisi Doktor, 2007-2008 tarihleri arasında KTÜ Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünde Öğretim Görevlisi Doktor olarak görev yapmıştır. 2008-2013 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünde Yrd. Doç. Dr. olarak görev yaptı ve Ekim-2013’ de Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalında Doçentlik ünvanını aldı. 2014-2019 yılları arasında Doç. Dr. olarak görev yaptı. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalına Şubat-2019’da Prof. Dr. olarak atandı.
Akademik hayatında Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünde Bölüm Başkan Yardımcılığı, Bölüm Başkanlığı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Malzeme Bilimleri ve Üretim Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Halen Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalı Bölüm Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.
Akademik alanda; “ileri teknoloji malzemeleri”, “yeni nesil malzemeler”, “nanokompozitler”, “biyomalzemeler”, “fonksiyonel derecelendirilmiş malzemeler”, “elektrik malzemeleri”, “hibrit nanokompozitler”, “metal matrisli kompozitler”, “seramik malzemeler”, “toz metalurjisi”, “alaşım ve kompozitler malzemelerde korozyon” alanlarında hem akademik gelişimiyle hem de bilim insanı yetiştirmeyle ilgili çalışmalar gerçekleştirmiştir. Bilim insanı yetiştirme kapsamında, yönetiminde tamamlanan 8 adet yüksek lisans tezi ve 4 adet doktora tezi bulunmaktadır. Danışmanlığında yürütülen 6 adet doktora ve 1 adet yüksek tezi çalışmaları tamamlanma aşamasındadır.
3 adet Tübitak, 13 adet KTÜ Bilimsel Araştırma projelerinde yürütücü, araştırmacı ve danışman olarak görev yapmıştır. Halen devam eden 1 adet Tübitak ve 4 adet KTÜ Bilimsel Araştırma projesi bulunmaktadır.
Buluşcu ve yenilikci fikrin teknik çözümlerle sanayide uygulanmasını sağlayan patentlerle ilgili; 1adet tescillenmiş 1 adet tescil aşamasında olan 2 adet patenti mevcuttur.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı tarafından yapılan 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 ve 2021 yıllarında en çok yayın (SCI, SCI-Expanded) yapma sıralamasında 1., 2. ve 3. ödülleri almıştır.
Uluslararası düzeyde; 80 adet makalesi ve 140 adet bildirisi, ulusal düzeyde; 20 adet makalesi ve 18 adet bildirisi bulunmaktadır. Uluslararası dergilerde; editörlük ve hakemlik görevleri yapmaktadır. Ulusal ve uluslararası düzeydeki kongrelerde düzenleme, danışma ve bilim kurulu üyelikleri yapmıştır.
2020 ve 2021 yıllarında yayınlanan dünyadaki en başarılı bilim insanları listesinde yer aldı.
2014-2022 yılları arasında Memursen Konfederasyonuna bağlı Eğitim-Bir-Sen Trabzon 2 Nolu Şubesinin kurulması, geliştirilmesi ve yetkili sendika olmasıyla ilgili çok sayıda başarılara imza atmıştır.
Orta derecede İngilizce bilmektedir, evli ve iki çocuk babasıdır.