İşte açılış tarihi
Trabzon’da bugün itibariyle ziyaretçiye kapatılarak Restorasyona alınan Atatürk Köşkü’nde çalışmalar başladı. Restorasyon ile ilgili köşkün bahçesinde bir basın toplantısı düzenleyen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zoruloğlu, ilk olarak Atatürk Köşkü’nün tarihi önemine değindi.

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün köşkte vasiyetini yazdığına dikkat çeken Başkan Zorluoğlu, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk şehrimizi 3 kez ziyaret ederek teşriflendirdi. İlk iki ziyaretlerinde bu köşkte ağırlandı ancak konaklamadı. Son teşriflerinde burada ağırlandı ve 2 gece konakladı. 


Tüm malvarlığını Türk milletine bağışladığı vasiyetini, burada kaleme aldı. Bu bina hem Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atütürk’ün ağırlandığı bina ve şehrimizin tarihi binası olarak çok önemli yapıdır. Simge yapılardan bir tanesi. 
Zaman içinde kullanıma bağlı olarak çeşitli bozulmalar ve sıkıntılar ortaya çıktı. 

Bizde göreve başladığımızda durumunu gözden geçirdik. Kulanımına bağlı olarak çalışma yapılması gerektiği uzmanlarımız ortaya koydu.  

Uzmanlardan, teknik ekip oluşturuldu. Onlar uzunca çalışma yaptılar. Projelerini hazırladılar. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunda proje onaylandı. Nihayetinde ihale yapıldı. Dün itibariyle sözleşmesi imzalandı. 10 milyon TL’lik iş burada gerçekleşecek. 

Hedefimiz Cumhuriyetimizin 100. Yılana tam olarak hazır olup önümüzdeki yılın Ekim ayında burayı açmak. Olabilirse Cumhuriyet Resepsiyonunu burada vermek” dedi. 

Zorluoğlu, “Bugüne kadar çeşitli tadilatlar yapılmış olmakla beraber içerideki eşyalara çok fazla müdahalede bulunulmadı. Eşyalarda da çok çeşitli bozulmalar ortaya çıktı. Biz hazır bu iş yaparken eşyaları boşaltıyoruz. Profesyonel firma bu işi yürütecek. Bu eşyaları buradan alıp götürüp 6 aylık sürede bozulmaları giderecekler. Restorasyon tamamlandığında eşyalarda yenilenmiş olarak buraya konulacak. 
Bahçede var olan çeşitli yapıları da bu çerçevede değerlendireceğiz. Bütünüyle köşk 2023’ün ekim ayında binası, yapısı mobilyaları, çevre düzenlemesi ile çok daha insanların hoşuna gidecek, eksiklikleri tamamlanmış şekilde açılmış olacak. 
Burası dün itibariyle 20 Eylül itibariyle ziyarete kapatılmıştır. 1 yıllık sürede çalışmaları yaptıktan sonra önümüzdeki süreçte ziyaretçileri ile buluşacak. 

Geçmişte onarımlar, restorasyon yapıldı. Bir kısmı güzel yapıldı bir kısmı eksik yapıldı. Bizim yaptığımız bu çalışma bilimsel esaslar çerçevesinde ortaya konulan çalışmadır. Biz inanın çevresini de içerisini de, duvarda tavanda, merdivenlerde rahat uygulama yapmak için eşyaları tamamen dışarı çıkarıyoruz.  Çıkardığımız eşyaları onarıp geri getireceğiz. İyi bir yüklenici ile çalışıyoruz. Geçmişte bu işleri yapmış başarılarını ortaya koymuş yüklenici. Bina ile ilgili şehrin hassasiyetlerini paylaşan arkadaşımız. Sorun olacağını düşünmüyorum. Bilimsel esaslara uygun çok iyi restorasyon olacak” diye konuştu. 

Başkan Zorluoğlu, daha sonra basın mensupları ile köşkü gezerek binada oluşan bozulmaları anlattı.