11 Ekim 2022'de TBMM komisyonuna sevk edilen imar affı düzenlemesinin dokuzuncu kez hayata geçirilmesi bekleniyor. Meclis'e gelmesi beklenen imar barışı affı düzenlemesi gecekondu, Hobi bahçesi,kaçak ve mevzuata uygun olmayan yapılarda uygulanacak. İşte, düzenlemeye ilişkin son durum...
 
İMAR AFFI NEDİR?

İmar affı gecekondu ve imar mevzuatına göre yapılmayan ve inşa edilmeyen yapıların mülkiyet ve uygulanma sorunlarını düzenleyen kanuna denir. İmar affının bir diğer adı imar barışıdır. İmar affı (imar barışı) ilk kez 1984'de çıkarıldı. Affın amacı, kaçak ve çarpık yapılaşmayı engellemektir.

 
İMAR AFFI HANGİ YILLARDA ÇIKTI?

1966 Yılı 775 Sayılı Yasa

1976 Yılı 1990 Sayılı Yasa

1983 Yılı 2085 Sayılı Yasa

1984 Yılı 2981 Sayılı Yasa

1986 Yılı 3290 Sayılı Yasa

1987 Yılı 3366 Sayılı Yasa

1988 Yılı 3414 Sayılı Yasa

1989 Yılı 2981 Sayılı Yasa

2008 Yılı 5784 Sayılı Yasa

 
İMAR AFFI ÇIKACAK MI?

İmar affı kanun teklifi 11 Ekim’de TBMM Başkanlığı tarafından komisyona sevk edildi. İmar affının kapsamı ve ne zaman çıkacağına ilişkin henüz resmi bir açıklama bulunmuyor. Konu hakkında hükümet kanadından kısa süre içerisinde açıklama yapılması bekleniyor.

 
BBP GENEL BAŞKANI'NDAN İMAR AFFI AÇIKLAMASI!

BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici tarafından İmar affı TBMM’ye geçtiğimiz Ekim ayında sunulmuştu. TBMM Başkanlığı ise konuyu komisyona sevk etmişti. 


“MAĞDURİYETLERİN GİDERİLMESİ AMAÇLANMAKTADIR”

Destici yaptığı açıklamada; "Yüz binlerce vatandaşın ve binlerce ailenin iptal edilen yapı kayıt belgeleri sonucunda idari para cezası ve yıkım kararıyla karşı karşıya kaldığını dile getirerek “ Barınma ihtiyacını karşılamak üzere özel mülkiyetler üzerine yapılmış ve yapı kayıt belgesi almış, bir kısım yapı kayıt belgesi iptal olmuş ve iptal olma aşamasında olan yapılar; kamu zararı, iskan ve imar yönünden incelenmek sureti ile yapı sahiplerinin yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.Konu şimdilik değerlendirme sürecinde.

 
"KONU ŞİMDİLİK DEĞERLENDİRME SÜRECİNDE"

Destici, "2018 yılında, 31 Aralık 2017'den önce yapılmış, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların imar ve iskan sorununun çözülmesi amacıyla imar barışı düzenlemesini hayata geçirmişti. Yapı kayıt belgesi almak için bedelin en az yüzde 25'inin yatırılması gereken uygulamada, geri kalan ödeme için verilen süre ise 31 Aralık 2019'da sona erdi. Kaçak yapı inşa eden ancak imar barışından faydalanamayan milyonlarca yapı sahibi yeni bir düzenleme bekliyordu. Konu şimdilik değerlendirme sürecinde." dedi.

 
YAPI KAYIT BELGESİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİ

Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır. Yapının depreme dayanıklılığı ve yapının fen ve sanat norm ve standartlarına aykırılığı hususu yapı malikinin sorumluluğundadır.

Habertürk