KTÜ Farabi Hastanesi Uluslararası Sağlık Turizmi Birimi Açılış Töreni Gerçekleştirildi KTÜ Farabi Hastanesi Uluslararası Sağlık Turizmi Birimi Açılış Töreni Gerçekleştirildi

YUTMA GÜÇLÜĞÜNÜZÜN NEDENİ AKALAZYA OLABİLİR

05B681Ed 3912 4C45 A8Fa 305157Fe9Ea6

Akalazya, yemek borusunu etkileyen ve yutma zorluğuna yol açan bir hastalıktır. Bu hastalıkta, yemek borusunda bulunan kaslarda, yutma sırasında gevşeyememe durumu söz konusudur. Böylece katı ve sıvı gıdaların yemek borusundan mideye geçmesi zorlaşır. Hastalarda gıdalar yemek borusunda kalır ve bu durum öksürüğe, göğüs ağrısına, yiyeceklerin yemek borusunda sıkışmasına ve kilo kaybına neden olabilir. Genellikle orta ve ileri yaştaki erişkinlerde görülen bu hastalık bazen çocukluk çağında da görülebilir. Hem katı hem de sıvı gıdaları yutmakta zorluk yaşayan hastalarda akalazyadan şüphelenmek gerekir. Akalazya tanısı; endoskopi, radyoloji ve motilite testleri ile konulur ve kesin tanı konulduktan sonra ameliyat, balon dilatasyonu, peroral endoskopik myotomi gibi çeşitli yöntemlerle hastalık tedavi edilir. 
Peroral endoskopik miyotomi (POEM) son yıllardaki endoskopik yöntemlerin gelişmesine paralel olarak uygulanmaya başlanan düşük komplikasyon ve yüksek başarı oranlarına sahip ileri bir endoskopik işlemdir. POEM işleminde, yemek borusunun orta ve alt kısmındaki kaslar, endoskopik uygulama ile kesilerek yutma zorluğu düzeltilir ve böylece rahat yemek yiyip içebilir.

Editör: Haber Merkezi