Yok Etmeye Çalıştığımız Dünya Cenneti Krom Vadisi ve Santa 

Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com

  Bacasız Sanayi Turizm Karadeniz'ın Trabzon'un vazgeçilmezi. Trabzon'a gelen Turistleri Trabzon'da bir iki üç yeri gezdirdikten sonra Turizm Destinasyon ağımızın olmayışı çeşitliliğin yok denecek kadar az olması Bölgeye gelen Turistlerin bir gün içinde Trabzon'u terk etmelerine sebep olmakta . O zaman ne yapmalıyız bölgemizin önemli zenginliklerini Geniş yol ağı ve Avrupa Birliğinden almış olduğumuz Yardımlarla var olan Rumlardan kalma Kiliseleri Hanları Hamamları Restore edip Turizmin hizmetine sokmalıyız.   Buda Trabzon ve İlçelerine çok yakın olan hatta Trabzonluların yayla yaptığı ama varlığından kimsenin haberdar olmadığı Gümüşhane'ye Bağlı Krom Vadisi bilmiyorum hiç gittiniz mi hayal ötesi 15 Tane Tarihi kilise ve hanların kalıntılarının olduğu bölgede Sıcak Ilıca suyununda varlığından bahsediliyor gelin bu bölgeyi de destinasyon bölgesine dahil edelim. Bacasız sanayi dedikleri Turizme kazandıralım. Trabzon'a gelen Tur Otobüslerini Ayasofya,Atatürk Köşkü,Sümela Manastırı destinasyonundan sonra Şehrimizden Uzungöl'e ve sonrasında Rize'ye yolcu etmekteyiz. Oysaki Hemen Yanı başımızdaki Krom Vadisi ve Santa Harabelerinide restore ederek Turizm Destinastosyon ağına ilave ederek Turistlerin Trabzon'da kalmalarını sağlıyabiliriz . 

SANTA 
Arsin Falgoz deresinden yukarı gidilen bir diğer Tarihi Otantik Şehir Gümüşhane Yağmurdere'ye bağlı olan SANTA Harabeleri İse En Yakın Zamanda Restore edilerek Turistlerin hizmetine girmeyi bekliyor . Bu saydığım bölgelerdeki Tarihi yapıları yerinde görseniz eminim ki bana hak vereceksiniz yöre halkı ilgisizlik ve bakımsızlıktan harap olmuş bu yapıların taşlarını sökerek Betonarme yaptıkları binaların temellerinde kullanıyor olmaları ise tarihin nasıl hoyratça ellerimizle yok edildiğini görmekteyiz. 

TRABZON'DAN NASIL GİDEBİLİRİM 
Krom Vadisi, Gümüşhane şehir merkezinin 60 km kadar kuzeyinde Yağlıdere Köyü’nün sınırları içinde bulunmaktadır. İkisu Mevkii’nden ayrılan Karaca Mağarası yolu takip edilerek, mağaranın takribi 30 km doğusunda yer alan vadiye ulaşılır. Krom Vadisi’ne, şehir merkezinden giderken kullanılan yolun 35 km’lik bölümü asfalt, 20 km’lik bölümü stabilize olup, vadinin içinden geçen yol, topraktır.
YANIBAŞIMIZDAKİ KROM VADİSİ VE SANTA HARABELERİ 
Krom Vadisi: Eski çağlardan beri önemli bir geçiş bölgesi üzerinde konuşlanmış olması ve İmera, İstavrit gibi dönemin önemli merkezlerinin arasında kalması, Krom Vadisi’ni sürekli bir cazibe merkezi haline getirmiştir.

İNANÇ TURİZMİ MERKEZİ OLABİLİRİZ  
Maçka Sümela ve Aya Varvara Manastırı'ndan sonra Gümüşhane Krom Vadisi’nin maden kaynakları bakımından da zengin olması nedeniyle yüzyıllar önce binlerce kişiye ev sahipliği yaptığı rivayet edilir. Bölgede tescillenmiş 15 kilise ve şapel bulunmaktadır. Bu ibadethanelerin dışında bir kemer köprü ve Nanak Köyü’nde surlarının bir kısmı hala ayakta olan bir kale bulunmaktadır. Vadide, Rumlardan kalma taş evler hala orijinalliğini korumaktadır. Nanak Köyü ve Bulut Mahallesi’nde ki taş evler, tarihi değirmen görülmeye değerdir. Bölge ile ilgili çok fazla bilgi bulunmamasına rağmen yapılan araştırmalarda Krom Vadisi'nde, Osmanlılardan önce yerleşmiş bulunan ve madenlerde çalışan yerli halkın, Bizans Dönemi’nde ilkel dinlerini bırakarak Hıristiyanlaştığı ve zamanla Hıristiyan papazların etkisiyle dillerini unutarak bugünkü Yunanca’ya çok yakın Rumca kullanmaya baflladıkları, Hıristiyan halkın 1920'lerdeki nüfus mübadelesine kadar yörede yaşadığı ve Hıristiyanlığı da yaşattıkları bilinmektedir. Osmanlı İmparatorluğu'nun 1461 yılında Trabzon'u fethetmesinden 1700 yılına kadar, yörede yaşayan insanların dinine karışılmamıştır. İmparatorluk, 1700'lü yıllarda Hıristiyanlara, Müslüman olmaları durumunda bazı imtiyazlar sağlayacağını duyurunca Müslüman olmuşlardır. Hıristiyan halkı yaklaşık 200 yıl boyunca dinlerini yaşamışlardır. 1856 yılında İmparatorluk, herkesi inancında serbest bırakmıştır. O tarihten sonra Hıristiyanlar, yıkılan kiliselerini onarımı ve birçok kilise yapmışlardır. Bugün ayakta kalan kiliselerin birçoğu, o dönemde yapılmış kiliselerdir. Bölge, yüksek rakımı ve temiz havası nedeniyle yaz aylarında çevre illerden gelen göçerler tarafından kullanılmaktadır. Vadide yaşayan bu nüfus, tarihi eserlerin diğer bölgelere nispeten daha sağlam ve bakımlı kalmasını sağlamıştır. Nitekim Gümüşhane’de çatısı hala sağlam kalabilmiş ender kiliselerden biri de bu bölgededir. Gerek bakir doğası, gerekse asırlardır taşıdığı tarihi dokusuyla Krom Vadisi, korunmayı ve özel ilgi görmeyi hak eden bir mevki konumundadır.