Görüşmede, Nisan ayında Soçi’de bir Türk ürünleri fuarının açılması, Soçi – Trabzon gemi ve uçak seferlerinin yeniden başlatılması için girişimlerin yoğunlaştırılması, Soçi’de bir Rus – Türk Ticaret Evi ve Türk ürünlerinin üretilip pazarlanacağı Yapı Market açılması konuları görüşüldü. Levchenko, Rusya’da piyasada fazla mal kalmadığını ve Türk ürünlerine büyük ihtiyaç olduğunu belirterek, “Her sektörde işbirliğine hazırız” mesajı verdi.  TTSO Başkanı Erkut Çelebi de, Ukrayna ile olan savaş nedeniyle Batı’nın kapılarını kapattığı Rusya pazarının eksikliklerini gidermek istediklerini vurguladı.

TTSO Başkanı Erkut Çelebi, TTSO Başkanı Yardımcısı Mehmet Çelebi, Soçi İşadamları Birliği Başkanı Vadim Pavlovich Levchenko ile Soçi Fuar, Sergi ve Organizasyon Genel Müdürü İnna Zaharchenko’nun yer aldığı online görüşmede ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için yapılabilecek girişimler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

LEVCHENKO: YENİDEN GÜÇLÜ ŞEKİLDE İŞBİRLİĞİNE BAŞLAMAK İSTİYORUZ

Soçi İşadamları Birliği Başkanı Vadim Pavlovich Levchenko, Trabzon ile Soçi arasında eskiye dayanan güçlü ticari ilişkiler olduğunu belirterek, “1992 yılından bu yana süren ve pandemi döneminde duraklayan bu ilişkilerimizi yeniden başlatmak istiyoruz. İşbirliğinin tekrar başlaması için Soçi’de Türk ürünlerinin bir fuarla tanıtılmasını organize etmek istiyoruz. Bu fuarı en geç Nisan ayında yapmayı amaçlıyoruz. Özellikle Soçi – Batum – Trabzon denizyolunun yeniden aktif hale getirilmesi için yoğun şekilde çalışıyoruz ve bu konuda umut verici gelişmeler var. Ayrıca Trabzon’dan Soçi veya Krasnodar’a direkt uçak seferleri olabilirse önemli bir adım olur. Türk girişimcileri ve işadamlarını Soçi’ye getirmek eskisi gibi iyi ekonomik ilişkilerin yakalanmasındaki ilk adımlardan biri olacaktır. Ayrıca Soçi’nin merkezinde bir Rus – Türk Ticaret Evi açmayı ve ticari ilişkileri buradan sürdürmeyi öneriyorum. Şu anda Rusya’da piyasada çok fazla mal yok ve tüketicilerin çok fazla Türk malına ihtiyacı var. Uzun süreli işbirliği için çalışmaya hazırız. Türk işadamlarını buraya davet ediyoruz. Ayrıca biz de alıcı sıfatıyla işadamlarımızı Türkiye’ye getirmek istiyoruz.  İkili iş görüşmeleri için çalışalım ve sektörlerdeki işadamlarını eşleştirelim. Bu işbirliği ve görüşmeler sadece Soçi ile sınırlı değil, Vladikavkaz ve Krasnodar’a kadar uzanan büyük bir bölgeyi kapsayacak” dedi.

ÇELEBİ: PİYASADAKİ EKSİKLERİ TÜRKİYE ÜZERİNDEN GİDERELİM

TTSO Başkanı Erkut Çelebi de Soçi ile Trabzon arasında yıllarca süren bir ticaret olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Rusya ile ilişkileri artırarak devam ettirmek istiyoruz. Biz de her türlü işbirliğine hazırız. Zaten yönetim olarak ilk hedeflerimizden biri Rusya ile ilişkilerimizi geliştirmektir. Eski yoğunluğa yeniden dönmek istiyoruz. Deniz yolu bağlantısının tekrar kurulmasının eski günlere dönmemizi kolaylaştıracağına eminim. Burada da denizyolunun yeniden aktif hale getirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Ukrayna ile olan çatışma nedeniyle Rusya’nın batıya kapıları kapandı. Türkiye üzerinden bu eksiklikleri gidermek istiyoruz. Türk mallarının üretileceği ve satılacağı bir Yapı Market çalışmamız Gürcistan ve Macaristan’da devam ediyor. Bu konuda Soçi ile de çalışmak istiyoruz. Fuar düzenlenmesi konusunda istekliyiz. Fuarda yer alabilecek ana sektörler konusunda görüşmelerimizi sürdürelim ve konuyu olgunlaştıralım.”

Çelebi ayrıca, geliştirmek için büyük önem verdikleri sağlık turizmi alanında da Rusya ile çalışmaya istekli olduklarının altını çizdi.