Geçtiğimiz günlerde Afganların Türkiye’ye Van üzerinden yasa dışı yollarla geldiklerine dair birçok haber kanalı ve sitesinde yayımlanan videoların hemen ardından İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı yazılı bir açıklama yaptı.  Çataklı yazılı açıklamasında, var olan iddiaların gerçeği yansıtmadığını, videodaki görüntülerin Türkiye değil, İran, Afganistan- İran sınırı ve Afganistan- Tacikistan sınırından olduğunu belirtti.

Biraz geriye gidelim ve olayları hatırlayalım:

ABD’nin ülkeden çekilmeye başlamasının hemen ardından Taliban’ın güç kazanmaya başladığı Afganistan’da örgütün yükselişinden endişe duymaya başlayan vatandaşların hem Türkiye hem de komşu ülkelere yasa dışı yollarla giriş yaptığı iddia edilmişti. İnsan Hakları Derneği Van şubesi günde yaklaşık bin Afganlının İran üzerinden Türkiye’ye giriş yaptığını doğruladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, yaklaşık 280 bin kişinin ülke içinden birçok nedenle ayrılmak zorunda kaldığına dikkat çekerek bir barış ortamı sağlanmadığı müddetçe daha çok sayıdaki kişinin ülkeyi terk etmeye devam edeceğine vurguda bulundu.

Peki Türkiye ne yapacak?

İçişleri Bakanı Yardımcı Çataklı yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin sınır hattı gerisinde faaliyetlerine daha çok ağırlık vereceğini ve düzensiz göçle mücadeleye ara vermeden devam edeceklerini belirtmişti. Konuyla ilgili, valiliklerin koordinasyonunda (kanal, hendek, çit çekimi vs.) her türlü tedbirlerin alındığı, kolluk birimleri tarafından yapılan yol kontrollerinin daha da genişletildiği, Van’da özel harekât timinde görevlendirilecek polis sayısının artırıldığı ve Valilik tarafından İran sınırına 500’den fazla güvenlik korucusunun sevk edildiğini belirtti.

Türkiye’nin bölgedeki rolü nedir?

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, geçen ay NATO Zirvesi’nde yaptıkları görüşme sonrası Kabil Havalimanı’nın güvenliğinin Türkiye’nin sağlaması konusunda anlaştıklarını belirtmişti. Bu anlaşma, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze sistemini satın almasından sonra Washington ile bozulan ilişkilerinin eski haline dönmesi için bu görevi üstlendiği olarak yorumlanmıştı.

Bu arada çekilmenin tamamlanmasıyla beraber Afganistan’da kalacak olan yabancı askerlerin “işgal gücü” muamelesi göreceğini belirten Taliban, sorumluluğun kararları veren kişilere ait olacağının altını çizerek tehditte bulundu.