Kasım ayında Amerika’nın New York şehrinde yapılacak olan belediye seçimlerinde aday olacak kişileri belirlemek için düzenlenen ön seçimleri, Demokrat Parti’den Eric Adams, Cumhuriyetçi Parti’den de Curtis Sliwa kazandı. Yapılan ön seçimler bir anlamda ilklere de sahne oldu. Örneğin; ilk defa büyük bir şehirde yapılan ön seçimlerde “tercihli oylama yöntemi” kullanıldı. Bu yöntemde seçmenler, tek bir adaya oy vermek yerine ön seçime katılan adaylardan beş tanesini sıralama fırsatı yakaladı.

Yarışta Demokrat Partili Eric Adams’ın kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.  New York şehrindeki kayıtlı seçmenler içinde Demokratlar, Cumhuriyetçi seçmenlere kıyasla 7 kat daha fazla seçmene sahip. Şu an hali hazırda New York’un belediye başkanlığını yürüten Bill de Blasio iki dönem başkanlık yaptığı için tekrar aday olamayacak.

22 Haziran’da yapılan ön seçimlerde, toplamda 13 Demokrat Partili aday yarıştı. Tercihli oylama yöntemi ve posta yoluyla yollanan oy pusulaları nedeniyle kesin olan sonuçların, 12 Temmuz öncesi netleşmesinin mümkün olmadığı görülüyor. 29 Haziran’da seçim kurulu tarafından ilk sonuçlar açıklanmıştı fakat sistemde yapılan bir hata nedeniyle sonuçlar kısa süre sonra geri çekilmişti. Kurul, yeni sistemi desteklemesi ve denenmesi nedeniyle oluşturulan 130 bin küsur testlerin yanlışlıkla gerçek sonuçlara dahil edildiğini sonrasında ise bu hatanın düzeltildiğini belirtmişti. Tercihli oylama sistemi, yapılan hatalar nedeniyle tartışma konusu oldu ve kurul her iki partinin de temsilcileri tarafından oldukça sert bir şekilde eleştirildi.

30 Haziran’da açıklanan sonuçlara göre Brooklyn mahallesi başkanı Eric Adams’ın %51 oy oranı ile ilk sırada olduğu, Kathryn Garcia’nın ise %49 oy oranı ile ikinci sıraya yerleştiği görüldü. Posta yöntemiyle kullanılmış olan oyların sonuçları ise 6 Temmuz günü açıklanmış ve Adams’ın, Garcia’nın 1 puan önünde ön seçimleri (kesin olmamakla birlikte) kazandığı belirlenmişti.

Biraz da adayları tanıyalım:

Seçimi kazanması kesin gözüyle bakılan Adams eski bir polis. Daha önce yaptığı bir röportajda kendisinin çocukken polis şiddetine maruz kaldığı için polislik mesleğini seçtiğini ifade etmişti. Şiddete meyilli olan polislerle dışarıdan mücadele etmek yerine bu sistemi içeriden değiştirmek istediğini belirten Adams, polislerin eğitimine oldukça önem veriyor. Asıl problemin şehirdeki kalitesiz eğitimde olduğunu belirten Adams ayrıca konut pahalılığına karşı çözüm olarak, zengin mahallelerdeki konut yoğunluğunu artırmak olduğunu belirtiyor.  New York şehrindeki düşük gelirli ve beyaz olmayan insanların yeterince önemsenmediğini söyleye Adams, zengin mahallelerdeki konut yoğunluğunu artırarak fiyatları düşürmeyi planlıyor.

Garcia ise 10 yıldan fazla olan devlet tecrübesine güveniyor. New York’un ekonomisini canlandırmak için 100 kişiden az çalışana sahip olan iş yerlerinde, sıfır faizli mikro krediler vermeyi planlıyor. New York’un acil gıda programını yöneten Garcia, birçok belediye başkanı ile çalıştığı için herkesin gözünde problem çözen kişi olarak görüldüğünü belirtti. 
Bu arada Demokrat partinin diğer göze çarpan aday adayları Andrew Yang ve Maya Miley oldu.

Cumhuriyetçi partide ise iki aday ön seçime girdi. Seçimi açık ara farkla aktivist Sliwa kazandı. Sliwa sol demokratların polis bütçesinin azaltılmasına karşı bir aday.  Sliwa, gayrimenkul vergilendirme sisteminin düşük gelirli New Yorkluların lehine olacak şekilde tekrar tasarlanması gerektiğini söylüyor.  İki dönem boyunca Donald Trump’ı destekleyen Sliwa son Başkanlık seçimlerinde Trump’ın oylarının çalınmadığına inanıyordu.