Yeşilay Haftası Tüm Hızı İle Devam Ediyor 

Yeşilay Haftası kapsamında programlar Ortahisar ve Akçaabat İlçeleri ile devam etti

Yeşilay dur durak bilmiyor

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Trabzon Şubesi Yeşilay Haftası kapsamında programlarını Çarşıbaşı ve Akçaabat’tan sonra Ortahisar ve Akçaabat İlçelerinde sürdürdü. Şube Başkanı Köksal Boz, yönetim kurulu üyeleriyle Ortahisar İlçesinde Uğurlu İlköğretim Okulunda eğitim programı yaptı. Ardından Akçaabat İlçesinde kurulan stantla halk ve öğrencilere bağımlılıkla mücadele konusunda bilgilendirme yapıldı.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Trabzon Şube Başkanı Köksal Boz, Yeşilay’ın bağımlılıkla mücadele etmek için 5 Mart 1920’de ‘Hilal-i Ahdar’ adıyla kurulduğunu belirterek, Yeşilay’ın kurulduğu 1 - 7 Mart tarihleri arasındaki haftanın ülkemizde Yeşilay haftası olarak kutlandığını söyledi. Boz, Yeşilay’ın 99 yıldır bağımlılıkla mücadele ettiğini belirterek, “Türkiye Yeşilay Cemiyeti olarak bağımlılıkla bir asırdır mücadele ediyoruz. Yeşilay, 1920’de İngiliz işgal güçlerinin İstanbul Limanı’na gemilerle getirdiği binlerce kasa alkollü içkiyi gençlerimize bedava dağıtıp onları zehirlemesine, işgale karşı direnişi kırarak özgürlüklerini ve onurlarını ellerinden almak istemelerine karşı alkollü içkilerle mücadele amacıyla dönemin Şeyhülislam’ı İbrahim Haydarizade’nin himayesinde Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından Padişahın izniyle 5 Mart 1920’de İstanbul’da ‘Hilal-i Ahdar’ adıyla kurulmuştur. Yeşilay’ın kurulduğu 1 - 7 Mart tarihleri ülkemizde Yeşilay haftası olarak kutlanmaktadır. ‘Hilal-i Ahdar’ ismi daha sonra ‘Yeşil Hilal’ ve ‘Yeşilay’ olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü’nün Başbakanlığında Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay’a ‘kamuya yararlı dernek statüsü’ verilmiştir. Kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay’ın da tüzüğünde çalışma alanları çeşitlenmiş, alkolden sonra sigara, uyuşturucu, kumar ve yakın tarihte teknoloji bağımlılığı Yeşilay’ın mücadele alanına dahil olmuştur” dedi.
Boz, sağlıklı gelecek için sağlıklı nesiller yetişmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Sağlık bizim de hassasiyet gösterdiğimiz bir konu. Toplumun genel sağlığı açısından bu etkinliklerin her zaman yanında olacağız" ifadelerini kullandı. Boz, okul ziyaretlerinin ardından Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından gönderilen çeşitli hediyeleri öğrencilere takdim etti. Öğrencilerden derslerine çok çalışmalarını isteyen Boz, başta teknoloji bağımlılığı olmak üzere tüm bağımlılık yapıcı maddelerden uzak durmalarını nasihat etti. Öğrenciler de Boz’a tüm bağımlı maddelerden uzak duracaklarına dair söz vererek, ömürleri boyunca sağlıklı yaşamak için dikkat edeceklerini söylediler. Formatör öğretmenler tarafından da okulda öğrencilere stantta ise halka ve öğrencilere, teknoloji, tütün, kumar ve alkol bağımlılığı konusunda seminer verildi.