24 Mart Dünya Tüberküloz Günü öncesinde bir açıklama yapan Özel İmperial Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlknur Kul Çelik, halk arasında ‘Verem’ olarak adlandırılan Tüberküloz hastalığının ‘mycobacterium tuberculosis’ isimli bir mikrop aracılığı ile oluşan bulaşıcı bir hastalık olduğunu hatırlattı.
  “Akciğerde yıllarca uyur durumda kalıp vücut direnci düştüğünde harekete geçer”

I M G 9674

Prof. Dr. Turan SET: Sağlıklı Olmak Herkes İçin Önemlidir Prof. Dr. Turan SET: Sağlıklı Olmak Herkes İçin Önemlidir

  Çelik “Tüberküloz basili çoğunlukla akciğerde hastalık oluşturmasına rağmen, beyin, böbrek, sindirim sistemi, omurga gibi organları da etkileyebilir. Hastalık, Tüberküloz hastası bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması ile havaya karışan basillerin solunum yolu ile sağlıklı bir insanın akciğerine ulaşması ile bulaşmaktadır. Basiller havada saatlerce asılı kalabilirler. Bu basilleri alan kişilerin bir kısmında basiller kişide hastalık oluşturmadan, uyur durumda akciğerde yıllarca kalıp, vücut direncinin düştüğü bir durumda hastalık oluşabilir. Bu özelliği ile sinsi bir hastalıktır. Tüberküloz hastalığı solunum yolu ile bulaştığında, tüberküloz hastası ile aynı evde yaşayanlarda daha sık olmak üzere yakın temas bulunan kişilerde görülür” dedi.
  Uzun süreli öksürük, balgam çıkarma, kan tükürme, ateş, gece terlemesi ve kilo kaybı başlıca belirtileri
  Tüberkülozda bulaştırıcılığı önlemenin yollarını da anlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlknur Kul Çelik “Hastalığı önlemenin yolları; erken teşhis, etkili ve uyumlu tedavi, hastaların maske takması, hasta kişinin bulunduğu ortamın sık havalandırılmasıdır. Tüberkülozun en sık karşılaşılan belirtileri uzun süreli öksürük ,balgam çıkarma kan tükürme, ateş, gece terlemesi ve kilo kaybıdır. Hastalığın kesin tanısı radyolojik görüntülemelerin yanında balgamda tüberküloz basillerinin mikrobiyolojik olarak gösterilmesi ile konulur.
 

Editör: Haber Merkezi