Opr.Dr.Ayhan Çağılcı ,Tıbbi "Cins ve Organ."ayrımcılığı

Haber : Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com Haber Merkezi Olarak Başarılı Cerrah Çağılcı'nın Öğrencilik Yıllarını Konu Olan Yazı Dizisini sizlere aktarmaya devam ediyoruz . 

OPR.DR.AYHAN ÇAĞILCI 
Öğrenciliğim bitti bitiyor,zor günler geride kaldı derken Kulak Burun Boğaz stajındayız. Biz 15 kişilik bir gurubuz.Bölüm başkanı 60'lı yaşlarda bir profesör asistanlarıyla geldi.Biz KBB servisindeyiz.Vizite başladı.Bizde peşlerine takıldık.Odadan odaya geçerken salonda hoca birden durdu geri döndü yüzyüze geldik.Adamı da daha önce hiç görmemisiz.2 haftalık küçük staj edasındayız hepimiz.
Çocuklar ,daha yolun başındasınız.Eğer sevmiyorsanız vazgeçin henüz geç değil dedi.
Birbirimize baktık ses yok.
Hoca vizitini yaptı gitti.Biz çömez asisitana kaldık.
Kendi aramızda dedik ki
Şimdi bu hoca neden böyle dedi
1 yıl sonra doktor oluyoruz, Yolun başı da ne demek.
Bu hoca ya bir şeye sinirlenmiş ya da biz taşralıların doktor olmasını istemiyor.
Yıllar sonra yengemin ameliyatı sonrası KTÜ Tıp fakültesi ne gittim. Nöbetçi hemşireye nöbetçi asistan doktor var mı diye sordum.Beni tanıyor.Asistana haber verdi.
Gençten bir asistan geldi.Cinsiyeti önemli değil.Sonra ayrımcılık olur.O da beni tanıyor.Hastam hakkında bilgi aldım.
Kaçıncı yıl asistanisin diye sordum
Birinci yıl bitiyor,bundan sonra yenisi gelir bende rahatlarım dedi.
Figen hanım da yanımda ,birbirimize baktık cevap vermedik..
Bu meslek öyle bir meslek ki 7 gün 24 saat sorumluluk gerektiren hem düşünsel hem fiziksel hem 
5 duyu ile.sağlıklı olmayı gerektiriyor.
Bizim meslekte başta Alkol.,sigara, olmak üzere,her çeşit psikiyatri ilaçları su gibi ekmek gibi gider Hiç tahmin etmediğim doktor bakmışsın damardan uyuşturucu kullanıyor,bir bakmışsın hiç tahmin etmediğim doktor içkiyi zanax la içmiş yoğun bakımda.Psikiyatri ilaçları alanların sayısı belli değil.Zordur doktorluk, sağlıkçı olmak çok büyük sorumluluk ister.Dısardan hoş görünür
O imrendiğiniz kişinin de aslında ve gerçekte sadece bir insan olduğunu,hataları,zaafiyetleri, yanlışları olabileceği, üzüntülü, acılı ,kederli günlerinin de olabileceğini asla unutmayın.
Sevgili dostlarım,daha zeki,zorluklara daha mukavemetli, perspektif sahibi,karakter sahibi insanlar olmasını beklersiniz ,modern , çağdaş düşünen, kültürlü, entelektüel olması gerekir değilmi bir doktorun.
Hiç alakası yok.
Geçenlerde ameliyat yaptığım bir hastamdan ,bir başka sorunu için konsültasyon istedim.Akşam vizitindeyim hemşire dedi ki ,
Doktor bey ,Dr......Hanım geldi.Detaylı bilgi verebilirsiniz,ne için konsültasyon istenmiş.
Hastanın odasına girdim.Doktoru daha önceden tanıyorum.Geleli 2 yıl.kadar olmuş,ardından de bizim takımlarımızın gelini Doktor hanımın kız kardeşi.Gelince yanıma gelmiş kendini tanıtmış.Fakat polikliniğim de yoğun iken hoşgeldiniz dedim o kadar.
Hoşgeldiniz doktor hanım ,dedim elimi uzattım.
Yanımda servis hemşiresi var,Ameliyat ettiğim hasta yatağında,bir oğlu ve kızı yanında ,bizi izliyorlar.
Doktor hanım bana elini uzatmadı.
Daha önceden de böyle olaylar başıma geldiğinden hemen elimi indirdim,konuya girdim ,hastadan neden konsültasyon istediğimi söyledim,işime geri döndüm.
Sevgili dostlarım,bakarmısınız olaya
Kadın doktor olmuş,elini uzatmıyor,mahremiyet olarak kabul ediyor,yani beni namahremi görüyor.
Ben onu doktor olarak görüyorum,doktor hanım beni ne olarak görüyor ?
Yani karşı cinsi var.Hemcinsi var.Kendi kafasına göre hemcins helal karşı cins haram. Hemcinsininde bazı yerleri var namahremi,su bölgeyi muayene ederim,bu bölgeyi etmem.Bu nasıl doktor,bu nasıl hemşire bu nasıl.bir sağlıkcı yaklaşımı.
Ben seni bir bilim insanı bir doktor olarak görüyorum,şimdi soruyorum,sen o ayak üstü beni ne olarak algıladin..Bana ,mesleki büyüğüne,amcası yaşındaki.doktora elini.dokundurmakdan.imtina eden bu zihniyet siz zannediyormusunuz ki
karşı cins bir köylüye,karşı cins bir işçiye,karşı cins bir hastaya dokunuyor .Ben zannetmiyorum.Zannetmiyorum degil dokunmuyor zaten..Olan hastanın canına oluyor.Tanısı gecikiyor,tedavisi gecikiyor.Acıyı yine hasta ve yakınları ailesi çekiyor.Bunu yapmaya ,sadece yobaz düşünceleri nedeniyle hastasının canıyla ,hayatıyla oynamaya bir doktorun hakkı var mı.Muayene etse kitle eline gelecek ama dokunmuyor o bölgeyi muayene etmiyor.Ayıpmıs.Ne ayıbı kardeşim.Senin hastayı sex objesi olarak görmen ayıp.Rektum kanseri,meme kanseri nasıl.muayene etmeden erken teşhis koyacaksın.Filmlerin tetkiklerin yanılma payını bertaraf Edip klinik tecrübe muayene bulgularınla bir karar vereceksin.Bu karar o hastanın gelecek hayatında önem arzederim. Sen ne diyorsun,neyin kafasındasın.
Tıbbi "cins ve organ" ayrımcılığı ;bir hastanın sağlık hizmeti alma hakkını , hasta sadece karşı cinsten diye eksik yapmak veya akıl oyunları ile ,yapmaktan imtina gostermelik, ya da yapmamak veya hastayı organlarına, uzuvlarını veya vücut bölgelerine göre kategorize edip tedavisini ve tıbbi takibini eksik bırakmak veya yapmamak olarak tanımlanabilir.
Bu .bir suçtur.Bu dünyanın her yerinde böyledir.Peki bu tavır ve davranış biçimi biz de makbul mü görülüyor,takdir mı ediliyor, asla.Hasta canının derdine düşmüş sen ne düşünüyor ne söylüyor ne yapıyorsun.Bunu akıl sahibi bir hizmet sunucunun kabullenmesi mümkün değildir..Eğer böyleyse yani bunlar siyasi ve idari destek alıyorsa,bunlara sempati bile besleniliyorsa yazık bu millete.Ancak bu tip yöneticiler de azalmakta her geçen gün. Ayıklaya çalışılmakta.Bunu da biliyorum.
Doktor hanım karşı cinse veya hemcinsinin bazı bölgelerine asla dokunmuyor.İyi de hastalık nerede ise oraya bakacan.. Asla dokunmuyor.Peki nasıl doktorluk yapıyor.Şikayetini dinliyor,film,tahlil istiyor tahliller çıkınca reçete yazıyor.Olurmu .Olmaz.Yetmez,eksik kalır.Bu konu hemşire tutumları için de geçerli.Bir yazımda da Astım krizi geçiren bir bayan hastayı tedavi etmeyen bir karşı cins doktor dan bahsetmiştim.Kadını kocası zorla ileri hastaneye yetistirmisti.Bu mu doktorluk.
Bu olaylar aklımın bir köşesindeyken,1 yıl kadar önce ameliyat ettiğim bir hastam bana bir tepsi tatlı yapmış hem de kontrole gelmiş.lMuayene sonrası ben sözümü bitirdim gidiyor hocam bir şikayette bulunacak bir yıldır beynimi kemiriyor deyip söze koyuldu.
Hani ameliyat olduğum gün akşam vizitine geldiniz , siz hemşireye "saat 22 de tamponu çekersiniz"dediniz ya
Evet
O hemşire tamponu çekmedi.ağrılarım oldu,haber yolladım bana "ben milletin kıçını görmek zorunda mıyım" dedi
Kendin çek.dedi
O gece tuvalete gittim kendim aldım tamponu
Neredeyse bayılıyorum.
İşin ilginç yanı bunu söyleyen nöbetçi hemşire ,hastanın da bir başka hastanede ,kendi meslektaşı olduğunu bilmemesiydi.
Fakat ameliyat olan hemşire hanım da ,nöbetçi hemşirenin bu iğrenç tavrı ve konuşmasından o kadar büyük travma yaratmış ki bir yıl sonrada olsa bunu benimle paylaşmak istemiş.
Şimdi bu hemşire bizde hala görevli.Gözüm üstünde.Bir daha hastaların vücudunun herhangi bir yerini aşağılayıcı hal,davranış ve sözünü duysam,zabıt tutup gereğini yapacağım.
Hasta canının peşinde,sen ne konuşuyorsun,sen sağlık personeli olarak bu şekil konuşma ve çekip gitme hakkına sahip değilsin.Yardım et,tampon içerde değil arada.Bandı çözüp gazlı bezi alıp pet koyacak.Bu şekil konuşma da neyin nesi,
Bunun karşı tarafı da var.
Geçenlerde bir Pazar günü telefonum çaldı.Tanıdığım , babasını tanıdığım,çevresini tanıdığım bir kardeşim 
Abi neredesin ,
Pazar günü,evdeyim , dinleniyorum ,dedim.
Abi bir hasta var,hemen görmem lazım,ameliyatsa Ameliyat,sen ne dersen o, ocağına düştük.
Tamam dedim yarın sabah 08 de getirirsin dedim
Tamam abi ,dedi .kapattı
Aradan yarım saat geçmedi.
Abi hasta Arsinden geliyor,çocukluktan beri tanırım,çok iyi bir kızcağız,Senin eve uğrasak da bir baksan .
İyi gelin dedim.
Yarım saate geldiler.Kızı tanıyorum.Yanında.ablası var ,onu da tanıyorum,birkaç yıl önce ameliyat etmişim,uzaktan akrabalar.Yanlarinda enisteleri.Haliyle onu da tanıyorum.
İçeri aldım.
Memesinde 6 cm e ulaşmış kitle KANSER belli
Kızım bunu fark etmedim mı dedim
Bir yıldır doktor a gidiyorum,MR istediler,şunu yaptılar bunu yaptılar.
Kızım seni muayene etmediler mı.
Yok etmediler
MR raporu temiz çıktı deyip eve yolladı doktor.
Kim bu Doktor
Hasta mutehasıp.bir bayan,kuran kursunda hoca
Bayan cerrah a gitmiş.
O da 1 yıl boyunca bir kez muayene etmemiş
En son PET CT çektirmiş ,orada tümör çıkınca,
muayene etmiş.Bu çok büyük seni Ameliyat edemem demiş, kemoterapi için Fakültede bir profesör un ismini yazmış eline vermiş.İsyan etmemek elde değil.Hasta çarşaflı örtülü.Utanıyor erkek cerraha gitmiyor bayan cerraha gidiyor.Bayan cerrah da 1 yıl hastaya bir meme muayenesi yapmıyor sonra Pet CT çektiriyor. Tümör 6 cm e geliyor bir yıl içinde,Pet CT de çıkıyor sonra hastayi muayene ediyor ve senin ameliyat sansın yok kemoterapi alacaksın diyor.
Hastayı niye muayene etmedin 1 yıldır
Mamografi normal di.
Tamam da meme hastalıklarında Önce fizik muayene sonra mammagrafi ve ultrason.Bunların üçü ile karar verilir .Bunu biliyorsun.
Hasta istemedi, kapalıydı,çarşaflıydı.
Sen bir cerrah olarak o hastaya muayeneni de yapayım öyle karar veririz dedim de hasta kabul mü etmedi.
Hayır.
Bunu yapan cerrah ta çarşaflı.Öyle dolaşıyor.
Nasıl.giyersen giy,fakat hastayı niye muayene etmedin
Cevap yok.
Uzatmayalım, Hastayı hemen yatırdım ve Pazartesi yani bir gün sonra RADİKAL MASTEKTOMİ+LEVEL 3 e kadar koltuk altını temizledim.Simdi kemoterapi alıyor.Allah yardımcısı olsun. Mütehasiplik ayrı sağlık hizmetini yani işini doğru yapmak ayrı.
Sen hastanın memesini 1 yıldır neden muayene etmedin.Sen mütahasip hasta mutahasip ,sonuç.Sen doktorsun yüksek tahsil yapmışsın ,hasta ilkokul mezunu.Senin bilimsel açıdan yardımına ihtiyacı olduğu için sana gelmiş sen ne yapmışsın.
Bir yıl gözgöze gelip filmler normal deyip evine yollamissın,olmaz, hic doğru değil.
Şimdi bu dini bütün,elinde tesbihi olan dünya güzeli kizimizin günahı neydi.Mahremiyetinin kurbanı oldu.Cezasini hayatı ile ödeyecek.
Sevgili dostlarım, doktorluk mesleği,tüm dünya literatüründe KUTSAL MESLEK olarak anılır.Dokunma yetkisi ve sorumluluğu verir.
Bir doktor hastasına muayene yaparken hastaya faydalı olmak,teşhisini koymak,tedavisini verip onu acılarından dertlerinden kurtarmayı düşünür.
Eğer bir doktor karşı cinse dokunmam diyorsa bence o doktorun cinsel sapkınlığı vardır.Hastaya hasta olarak değil de başka gözle bakıyordur.Din adamları bile böyle bir olumsuz yaklaşımı kabul etmez.Siyasiler ve yöneticiler de bu tür hemcinsimi muayene ederim,karşı cinsten direk tahlil isterim saçmalığını kabul etmez.etmemelidir de.Bu kafa ile ne teşhis konulur ne tedavi yapılır.
Bu tür zafiyetleri ve şikayetleri sağlık ocağına veya en yakın sağlık kurumuna ameliyat sonrası pansuman
için topladığımız hastalardan da alıyoruz
Hastaya kasık fıtığı ameliyatı yaptım bir gün sonra taburcu ettim,en yakın sağlık kuruluşunda günaşırı pansuman yaptırırsın dedim 1 hafta sonra dikiş almaya gelirsin dedim.
Bir hafta sonra hasta geldi kesi yerinde bildiğimiz naylon bantlar.
Ne biçim pansuman bu dedim ,yarayı açtım
Yara şişmiş,mikrop kapmış
Nedir bu hal diye sordum.
Doktor bey,Arsin Hastanesi'ne gittim ,doktor hemşireye yolladı.Hemsire de "ben oralarına pansuman yapamam "dedi.
Ben de utandım çıktım,bir daha da oraya gitmedim dedi.
Şimdi buyur buradan yak
Bu memleket ne cevherler yetiştiriyor değilmi.
Memleketim ,güzel memleketimin güzel insanları
ne hale gelmiş 21.yüzyılda hasta kasık fıtığı pansumanı nı cinsiyeti nedeniyle yaptıran itiraf,bir meme hastası hemcinsini tercih etti diye cezalandırılıyorsa veya bir doktor karşı cinsin parmağının ucuna dokunmaktan 
uyariliyorsa hangi bilim hangi irfan hangi akıl hangi hizmet hangi cagatlama hangi ilerlemeden bahsediyoruz.
Yobazlık sadece orakla heykele saldırmakta olmuyor,mesleğine güvenerek kendini sana emanet edene sex objesi olarak bakmakta yobazlık tır.Doktor değil hemşire değil ne olursan ol ,önce insan ol
İnsanları insan olarak gör,cinsine göre bakma,yaklaşma 
adam ol.İnsanı insan olduğu için değerli kıl o nasıl hoşgörü ile bak,kibar ol,nazik ol, akıllı ol ,faydalı ol
Basitleştirilmiş,yobazlama.Kültürünü arttırır.O anı görenler sana isimle saygı duydum sevgi duysun.Başka objelerden üstünlük arama.İsini doğru yap.Başarısızlığının,fanatizminin,yobazlığının arkasına dini koyma .Allah'ın en kıymetli varlığının insan olduğunu ve onu sağlığına kavuşturmanın mutluluğunu yaşa, takiye yapma,dincilik yapma
İŞİNİ YAP.