Hemoroide eşlik eden ayak ve vücut mantarı;:(Mayasıl)

Haber: Ömer Altıntaş  www.trabzonhaber24.com

Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahlarından Operatör Doktor Ayhan Çağılcı Tüm insanlığın müzmin hastalığı olan Ayak Mantarı ve Mayasıl hastalığının Hemoroid hastalığını nasıl tetiklediğini ve tedavi şeklini sizler için kaleme aldı. 
OPR.DR.AYHAN ÇAĞİLCİ 


  Sevgili dostlarım: Hemoroid hastalarına en çok ayak mantarının  eşlik ettiğini görüyoruz. Ayak mantarlarına vücut mantarı da eşlik etmektedir.Bu durum gerek hijyen gerekse sosyal hayatı olumsuz etkiler. Ayrıca mantar zemininde yara iyileşmesi zor bir süreçtir.Tedavi süresi uzar,temiz yara gibi güzel bir iyileşme olmaz.O nedenle mantar hastalıkları tanı konulduğunda tedavi edilmelidir.Bu tedavi zorluğu nedeniyle halk arasında bir kişiye beddua edilecek ise "mayasıl vursun sana" derler.
   Ayak ve vücut mantarının yaşadığımız bölge için, sebepleri şöyle sıralayabiliriz;
 1.  Karadeniz bölgesi, rutubetin çok olduğu bir bölgedir ayrıca, abdest almak için günde 5 kez ayakların su ile teması ,yemek-mutfak, bulaşık-çamaşırhane işçiliği , temizlik işçiliği,denizcilik, inşaat tarım  işçiliği ,mezbahane işçileri gibi nemli ve ıslak işlerde çalışan işçilerde nemli ayak ve ayak eşyaları mevcuttur. Ayakları iyice kurulamadan ayak eşyalarının giyinilmesi durumunda,  nem ortamı, ayak eşyalarına yani çorap ,terlik ve ayakkabıların içine de nüfus etmekte,bu nedenle" nemli  ortam" kalıcı hale gelmektedir.Bu nemli ortam ise mantarlaşma için vasat oluşturmaktadır.
2.  Şeker hastalığı ; nemli ayaklar ve ayak eşyaları şeker hastalarında vücut direncinin  düşük  olması nedeniyle yanı şekerin mantar  yerleşmesine  cazip ortam yaratması nedeniyle ayak parmak aralarına mantar  yerleşmesi çok daha kolay olur.
     3.Ayrıca şişmanlık ve/veya yaşlılık nedeniyle ayak hijyenine özen gösterememek, tırnak bakım ve kesim hataları da  ayak mantarı ve ek ayak ve bacak yumuşak doku enfeksiyonlarını arttırmaktadır.
   4.Yine yıllar boyu sessiz kalan ayak mantarları,kanser , kemoterapi,radyoterapi, Steroid kullanımı,madde bağımlılığı,siroz ,kronik hastalıklar gibi genel durumu bozan sebeplerden sonrada mikropların giriş kapısı olarak karşımıza çıkar ve sepsise zemin hazırlar.
   5.Ayak mantarı ve enfeksiyonlarini azdıran bir başka konu da ayakkabı seçimidir.Özellikle bölgemizde,köylerde kullanılan "kara lastik ayakkabı" havasız bir ortam yarattığından ayak mantarı ve enfeksiyonlarına sebep olmaktadır.Kara lastik ayakkabı ve çizmeler havasız nemli ortam yarattıkları gibi kara lastik ayakkabınin içine giren toz toprak da zaman içinde lastik ayakkabıda kir tabakası oluşturmakta,böylece ayak hijyenini olumsuz yönde etkilemektedir.
   6.Mantarlı ayak ;. Kişiye özel olmayan,ortak kullanılan ayakkabı,bot,terlik, çorap,takunya gibi eşyalar mantarın bir kişiden bir başka kişiye geçişini kolaylaştırır ve mantar hastalığı toplum sorunu haline dönüşür, o nedenle mantar hastalığı aynı zamanda bir meslek hastalığıdır .
   Hemoroid hastalarda da sık görülen eşlik eden mantar hastalığı  hemoroid tedavisinde tedavi süresini uzamaktadır, çünkü mantar zemininde yara iyileşmesi zorlaşır ve ek fissür, fistül,apse...gibi . diğer hastalıkların hemoroide kolayca eklenmesine zemin hazırlar ve tedavisini güçleştirir.
  Bu nedenleridir ki; Özellikle şeker hastaları,kanser hastaları, Steroid kullanan hastalar, kemoterapi, radyoterapi alan hastalar ve kronik hastalar,olmadan önce herkes ayaklarına gözü gibi bakmalıdır ve mantar hastalığı varsa tedavi ettirmelidir.Çünkü bu mantarlaşma yıllar içinde kasık bölgesi,apış arası,koltuk altını da tutmakta vücudun kıvrım yerlerine de ulaşmakta, hastanın bağışıklık sistemi bozulunca ölümcül bir hale zemin hazırlamaktadır.
  Bunun en kötü ,en ölümcül olanı ise Fournier kangreni dediğimiz gazlı kangren durumudur.Bu korkunç durum tam donanımlı hastanelerde bile %50 den fazla mortal seyreder, ölümle sonuçlanır.(Bazı yayınlar %85).Bu durumda Hiperbarik oksijen tedavisi,perine/,apış arası ve scrotum /torbaları,makatı tutmuş apse ve doku çürümeleri  ,gangren durumu ile karşımıza çıkar. Acil cerrahi tedavi, enfeksiyon hastalıkları desteği,yoğun bakım desteği,şeker hastası,kanser ise ilgili branşların desteği gerekir.
     Bu nedenlerle ayak hijyenine iyi bakılmalıdır. Ayaklarınızı yıkadıktan sonra kurulamayı unutmayın,nemli tutmayın,hava almayan kara lastik ayakkabı gibi ayakkabı kullanmayın, başkasının terlik, çorap, ayakkabısını giymeyin,şekerinizi kontrol altında tutun,aşırı kilolardan kaçının ve eğer vücudunuzda,ayak parmak aralarında beyaz süt kesiği görüntü varsa mutlaka doktora gidin,bunlar askerde bottan geçti,hala var, tatlı tatlı kaşınır, ,kolanya sürerim, denemeyin ve tedaviye gidin.Bazen bu tedavi aylarca sürebilir.Sabır mantar tedavisinde çok önemlidir.