Son dakika haberine göre Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi. Bakan Koca "İyileşen vakalarımız var. Tedaviyi 11 günden 4 güne düşüren Çin'den olumlu sonuçlar veren özel bir ilaçtan getirdik. Bu ilacın ne kadar etkili olup olmadığını görmüş olacağız." dedi.

||1|| Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından satır başları şu şekilde; 


 Her birinize saygılarımı sunuyorum.  Toplum titiz haberciliği takdir ediyor. Ülkemizdeki ilk vaka 14 Mart’ta görüldü. Dün akşam saatlerinde vaka sayısın açıkladım. Şüphelilerin takibinde testlerin hızla yapılmasında çok titiz davranıyoruz. Buna ilk hastamızın temas çevresinden başlamıştık. Mücadelede çok ciddi bir deneyim kazandık. Sonuçları daha hızlı ön görüyoruz. Kaybettiğimiz 30 hatanın hepsi ileri yaşlardaydı. Bünye olarak dirençleri zayıftı. 


Büyüklerimizden sözlerime kulak vermelerin istiyorum. Bu toplumun sizin hayat tecrübenize ihtiyacı var. Ailelerinizin size ihtiyacı var.  Bunları hastayken yapamazsınız yapmak isteyip daha yapamadığınız kaç şey olduğunu düşünün. Sizin öğütlerinize ihtiyacımız var. Sizde bu sefere mahsus bu öğüdü kabul edin. Bu günlerde size karşı hassasiyeti yüksek olan bütün toplum paylaşıyor. Mümkün olduğu kadar az kayıp vermek istiyoruz.


Koronavirüse karşı mücadelemiz benzerlerinden çok farklı. Gurur duyacağımız bir gerçek daha var o da koronavirüse karşı koymuş olduğumuz dayanışmanın bir örneği yok. STK’lar sorumluluk alıyor iş dünyası ||3|| insanları bu mücadelesinin aktörleri haline geliyor. Medyamız bilgileri doğru kanaldan almakta çok aktif.


Sağlık personelinin ek ödemelerini iyileştirme çabası içindeyiz. Bir diğer haberimse insan kaynağımızın yeterliliği konusunda bir güvence niteliğinde kadromuza 32 bin personel katıyoruz.


Tüm hastanelerimize bütün malzeme sağlanmaktadır. Küçük çıkarlar uğruna suiistimal eden bazı malzeme üreticilerine katı yaptırımlar uygulanmıştır. ||5||’nin maskeye ihtiyacı varken yurt dışına maske satılmayacaktır.


Şu ana kadar 20 firmayla anlaşma yapıldı.


Yerli cihazın seri üretimine başlıyoruz. Hızlı tarama kitini de devreye sokmuştuk ilave olarak 50 bin Çin’den hızlı tarama kit geldi. Perşembe günü 300 bin ilave tarama kiti olacak. 1 milyona kadar hızlı tarama kitlerini bağlantı yapacağımızı ifade ediyorum. Virüsle mücadele çok geniş katılımlı gerektiren bir mücadele. Sorumluluk duygusunun tüm birimlerde enerjiye dönüştüğü bir mücadeledir ve öyle olmalıdır. Felaket senaryolarının kolayca alt üst edeceği bir toplum değiliz.


Türkiye tedbirleri almamış ülkelerle kıyaslanıyor. Bu kıyaslama rasyonel değildir. Sosyal psikolojiyi dikkate aldık. Zor günleri aşma fırsatımız var. Biz insanın yüce değerine inanan bir toplumuz. Bizim için can tüm fertler için kutsaldır. Biz riskler karşısında maceracı tipler değiliz. Şimdi günün değil hayatın hesabını yapmanın zamanıdır. Şu sözlerime büyük dikkat göstereceğine inanıyorum. Tedbirleri tek tek uyguluyoruz. Hayatlarımız birbirinden ayrışıyor ama bu tek tek yaptıklarımız bütün Türkiye olarak yapıyoruz. Tek tek yaptıklarımız 83 milyon birlikte yapıyoruz. Yalnız değiliz hep birlikte yapıyoruz.


Şu süreçte iyileşen vakalarımız var 14 günlük zaman diliminin geçmesi gerekiyor önümüzdeki günlerde iyileşen vakalarımızı gün ve gün açıklayacağız. İyileşen hastalarımızın fazla olduğun belirtmek istiyorum.


Çin ile birlikte şu süreçte bu mücadeleyi nasıl verdiklerin bilgi akışı anlamında Çin ile bilgi akışın sağlamak üzere bir anlaşma yaptık. Bu sabah gelen ilacında yoğun bakımdaki hastalarımıza başlandığını özellikle ifade etmek istiyorum.

Tedaviyi 11 günden 4 güne düşüren Çin'den olumlu sonuçlar veren özel bir ilaçtan getirdik. Bu ilacın ne kadar etkili olup olmadığını görmüş olacağız.

Burada tek tek mücadele edilmesi gereken bir dönemdeyiz. Herkes kendi OHAL’ini ilan edebilir bunu illa devletin ilan etmesi gerekmiyor. Yapılması gereken her türlü desteği sağlayacağımızı ülkemizde aşı konusuyla ilgili kim ne kadar yol almak istiyorsa önünü açan herhangi bir kısıtlamaya gitmeden ona göre her türlü desteği vereceğimizi ilan etmek istiyorum.


Bilim Kurulu’nda Çarşamba günü eğitim konusunu gündeme almış olacağız. Biz şu dönemde herkese açık davetimizi yapıyoruz. Aşı konusunda kim neyi ne kadar yapabiliyorsa bunu bizimle paylaşsın istiyoruz. Bu paylaşacağı bilgiyi bekliyoruz.


Geliştirilen cihazı ilgili tarafları bir araya getirerek destek ve alım garantisi sunuyoruz. İlk etapta 5 bin olacak şekilde bir sözleşme yaptık.


Sağlık personelimiz içinde pozitif olan vakalarımız var maalesef. Sayılarını söylemeyeyim. Biliyorsun gün sonu çalışmalar bitmiş oluyor.


Biz baştan kimlere test yapılabilir konuştuk. Çin teması olan kişilere dendi. Dinamik bir yapı olduğu için bu sürekli güncellendi. Devamında İran ve İtalya’da görülünce İtalya ve İran dendi daha sonra birçok ülkede görülünce yurt dışı temaslı dendi. Ülkemizde görülünce semptomlar olan herkese dendi.


Şu dönemde test sayısı fazla oluyor olacak doğal olarak. Biz baştan düşük olan şimdi 3 binlere çıktığımız önümüzdeki günlerde 5 bine çıkacağımız ben tarama kitiyle bunun 15 binin üzerine çıkacağına inanıyorum.


Biz pandemide pozitif sonuç çıktığında vakanın bizde bilgisi olması lazım. O vakanın bizde temas attığı kişilere bilgisi olmazsa vaka sayısı artar. Taramayla birlikte bu sayı daha da artacak.


Yaygın olarak Türkiye’de ülkenin genelinde pozitif gördüğümüz vakaların olduğunu görüyoruz Van bunları narasında öne çıkan bir ilimiz değil.


32 bin personeli de en hızlı şekilde almak üzere bir organizasyon içerisindeyiz. Bu dönemde özel sektörden istifa edenlerin olduğunu duyuyoruz. İstifa edenlerin süreçte bir çalışma içerisindeyiz. Bu dönemde kimse sahadan çekilerek bir mücadele ortamına çevirmeyelim. Yer yer bu anlamda küçük örnekler olsa da buna izin vermek istemediğimiz belirtmek istiyorum.


Baştan vakaların hepsi yurt dışı ağırlıklı idi. Giderek bu dönemde daha çok temaslının temaslısı anlamında hastaların arttığın söyleyebilirim.