Birim müdürlüklerinin faaliyetlerinin alfabetik sıraya göre görüşülmesinin ardından ilgili birim müdürleri kendi faaliyetleriyle ilgili meclis üyelerinin sorularını tek tek cevapladı.

I M G 3947

“GÖRÜŞLERİMİZ DİKKATE ALINIRSA MİNNETTAR OLURUZ”

Faaliyet Raporu’yla ilgili söz alan MHP Grup Başkanvekili Abdurrahman Kınalı, “Bugün burada belediyemiz adına daha güzelini bulmak için birtakım önerileri dile getiriyoruz. Bütün birimlerimizi takip edeceğimizi bilgi işlemi, destek ve fen işlerinde 200 milyona yakın bir rakamın döndüğünü gördük. Biz muhalefet gönüllüsü değiliz, biz doğruyu bulma gönüllüsüyüz. Biz Makine İkmal ve Temizlik İşlerindeki 17 milyon kira bedelinin takipçisi olacağız. Sizin işlerinizin de takipçisi olacağız. Amacımız ilahi kelimetullah davasıdır, hedefimiz Kızıl Elmadır. Ahmet Kaya’nın yapacağı projelerine, taleplerine, bütçede de her zaman yanında olup adım atacağımızı, taleplerimiz karşılanırsa ve görüşlerimiz alınırsa biz de minnettar oluruz.” ifadelerini kullandı. 
I M G 3802

“PERFORMANS GÖSTERGESİ HEDEFİN ÜZERİNDE”

AK Parti Grup Başkanvekili Zeki Kavanoz, “Meclisteki arkadaşlar geçmiş dönemde siyasi farklılıkları bir kenara bırakıp içtenlikle güzel çalışmalara imza atmışlar. Bazı konular teknik ağırlıklı konular olduğu için iyi anlamak gerekiyor. Şimdiki başkanımızın da bir önceki yönetimin de belediyeyi zarara uğratacak bir hamlede olacağını hiçbir şekilde düşünmüyorum. Kanımca sizler de aynı kanaattesiniz. Onun için niyet okumaktan ziyade konular hakkında teknik analizlere bakıp yorum yaparsak daha faydalı olacağı kantindeyim. Görüldüğü üzere geçmiş yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da mali disiplin sağlanmıştır. Geride bıraktığımız yıl itibarıyla 2023 Yılı Faaliyet Raporu performans göstergesinin hedef ve hedefin üzerinde olduğunu görmekteyiz. Bütün itibarıyla faaliyet raporumuzu başarılı bulduğumuzu ifade etmek istiyorum. Çok başarılı bir beş yılı Başkanımız Ahmet Metin Genç yönetiminde geride bıraktık. Emek veren gayret gösteren bütün arkadaşlarımıza ve meclis üyelerimize teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. 2023 Faaliyet Raporu’muzun hayırlı olmasını diliyorum.”

I M G 4009

ZORLU, BELEDİYE ŞİRKETLERİN BORÇLARINI AÇIKLADI

Meclis birleşimini yöneten CHP Grup Başkanvekili Cüneyt Zorlu ise, “Bu açıklamaları 04/ 03/ 2024 tarihinde mecliste verdiğim soru önergesine göre şimdi önünüzde bulunan kitapçıktan edindiğim bilgilere göre aktarıyorum. İki şirketimiz var ORBEL ve ORKENT adında. Bir de Akvaryum var. Bu şirket hakkında bilgiyi son birkaç ayda öğrendik. Önce ORBEL şirketimizi incelemem gerekiyor. Bazı rakamlar var. ORBEL ile ilgili sorduğum sorulara verilen cevaplar. Personel borcu 16 milyon 995 lira, vergi 16 milyon 365 bin lira, SSK 67 milyon 727 bin lira borcu var. Yapılandırılmış vergi borcu 13 milyon 413 bin lira, bankada olan parası da 4 milyon 279 bin lira. Yani 2023 sonunda ORBEL’in toplam borcu 274 milyon 471 bin lira… Arkadaşlar bu gerçekten çok büyük bir rakam. ORBEL’i daha teslim de almış değiliz, burada genel kurul yapılması lazım. Bu rakamları size dağıtılan kitapçıktan çıkardım. ORKENT’e gelirsek 2023 tarihi itibarıyla SSK’ya 4 milyon 250 bin lira, vergiye 117 bin lira, yapılandırılmış vergi 1 milyon 897 bin lira, piyasaya da 4 milyon 116 bin lira… Yani toplamda 10 milyon lira borcu var. Çok daha düşük görülüyor. Ama yeni bir firma, birtakım gelirleri de var kendi içerisinde. Bu borcun biraz sonra toparlayınca nasıl ve önemli bir borç olduğunu göreceksiniz.”

I M G 3938

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Bekir Aktürk, Meclis toplantısına katılanlar arasında idi . 
KALEM KALEM ANLATTI

“Bana verilen cevap ile burada yazılanların ne kadar farklı olduğunu arada dağlar kadar farkın olduğunu göreceksiniz. Özellikle ORBEL ve ORKENT konusunda yeterince bilgilendirilmedik, müdürü gelip burada konuşturulmadı. Daha önceden SSK borcu ne kadar, aftan yararlanılan borç var mıdır diye sordum, kaç ay vadeli bunları borçlandırdınız diye sordum. Aldığım cevapta 7 milyon 289 bin lira aftan yararlanılarak 120 ay vadeli borçlanıldığından söz ediliyordu. Ve daha bunun 27 taksidi ödenmiş, yani 93 adet taksit ödenmesi için bugüne bırakılmış. Yaklaşık 15 milyon gibi belediyemizin SSK borcu var. Toplam vergi borcunu sordum. 20 milyon 624 bin lira toplam vergi borcu var dendi. Ayrıca af kapsamında da kalan para faiziyle beraber 41 milyon 769 bin lira olduğu bildirildi. Bu yapılandırılmış 27 taksidi ödenmiş, 93 taksidi bizlere kalmıştır. Bunu bilmenizi isterim. Biz şu anda belediyemizin röntgenini çekiyorum, lütfen kimse alınmasın, ben görevimi yapıyorum. Bugün itibarıyla belediyemizin 64 milyon lira vergi borcu bulunuyor. İller Bankası’na borç var mı diye sordum, üç farklı zamanda kredi kullanılmış birinin 3 taksidi, birinin 11 taksidi ve son alınan kredi de sanırım GES ile ilgili alınmış. Buraya da 42 milyon 882 bin lira borcumuzun olduğunu öğrendim. Özel bankalara borç var mı dedim, 60 ay vadeli kredi kullanılmış, 15 taksidiödenmiş Vakıfbank’a burda da 7 milyon 433 bin lira borcumuz var.”  

MHP Trabzon Teşkilatından Ankara’ya Çıkarma MHP Trabzon Teşkilatından Ankara’ya Çıkarma

“106 MİLYON TL BORÇ FARKI VAR”

“Gelelim TOKİ borcumuza… En önemlisi burası. Sorum şuydu TOKİ’ye olan borcumuz var mıdır, varsa miktarı nedir, geri ödeme şartları nelerdir? Bana verilen cevap TOKİ’ye olan vadesi gelmiş borç 69 milyon 970 bin liradır denildi. Oysa yaptığımız araştırma sonucunda TOKİ’ye vadesi geçmiş 61 tane taksit borcumuzun olduğunu öğrendim. Vadesi geçmiş tutarın da 79 milyon 843 bin lira olduğun öğrendim. Şuna dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu borcun gecikme faizi ne kadar diye sorunca 32 milyon 899 bin lira sadece gecikme faizi var. Vadesi geçen toplam borç 112 milyon 743 bin lira TOKİ’nin. Vadesi gelen de toplam 11 taksit var, bunlar da 63 milyon 364 milyon lira, TOKİ’ye olan borç toplamı 176 milyon lira… Yani samimi söylüyorum. Bunları gördüm iki gece uyuyamadım. Gerçekten çok vahim bir tablodan bahsediyorum. Çok daha farklı bir tablo bekliyordum, çünkü aldığımız cevaplar bu yöndeydi. TOKİ’ye olan bu borç üstünde oturduğumuz bu binadan kaynaklanıyor. Bu binanın yakınındaki binalar satıldı bir gelir elde edildi ama bu gelir hiçbir zaman burası için kullanılmadı. Burası 2016 yılında yaklaşık 60 milyon bedelle alındı. Şimdi ödemeler yapılmasına rağmen kalan borç 176 milyon lira. TOKİ’ye 61 taksit borcumuz var, 11 tane de vadesi gelmemiş borç var.Tabi bu borç bize yanlış bildirildi. Bize TOKİ’ye 69 milyon lira borcumuz var denirken, 176 milyon lira borç olduğu ve aradaki farkın 106 milyon TL olduğu ortaya çıktı. Ayrıca müteahhit borcu 4 milyon 580 bin lira, kamulaştırma borcu 4 milyon 15 bin lira, piyasaya da malzeme borcu 39 milyon 86 bin lira. Bunu bana resmi soru önergeme verilen cevaplardan aldım. Ne kadar toplam borcumuzun olduğunu sordum. Bana verilen cevap 109 milyon 877 bin lira... Sadece TOKİ’ye olan borcumuz da bana verilen cevaplara göre 106 milyon fark var.”

“TOPLAM BORÇ 800 MİLYON TL”

“Şimdi söyleyeceğim borç belediyemizin borcu, şirketler hariç, 517 milyon 174 bin lira… Bana söylenen 109 milyon liraydı. ORBEL ve ORKENT’in borcu 284 milyon lira ve şu an bu yapının 800 milyon TL borcu var. İller Bankası’ndan da gelen para da en son ay 37 milyon lira. Başka gelirlerimiz yok. Emlak gelirlerimiz var. 100 milyon emlak vergisi alacağımız var. Arkadaşlar bu belediye 10 yıl önce aşağı yukarı sıfır borçla kuruldu. 10 yılda da 225 adet gayrimenkul satıldı. Bu kadar borcu beklemiyordum, büyük bir vehamete kapıldım, niye bize yanlış bilgi verildi. Çok çalışmamız, personelimizi faydalı kullanmamız lazım. Sorumluluk aldık bunun altından kalkacağız.”  

Yapılan müzakerelerin ardından Ortahisar Belediyesi 2023 Yılı Faaliyet Raporu CHP’li meclis üyelerinin çekimser oyuyla birlikte oy çokluğuyla kabul edildi. 
I M G 4014

“KAYA, BİZE BORCUMUZUN 109 MİLYON OLDUĞU SÖYLENDİ”

Birleşimin son bölümünde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ahmet Kaya, belediyenin gerçek borcunu öğrendiği zaman üç gün baş ağrısı çektiğine vurgu yaparak şöyle konuştu: “Yani bu rakamlarla karşılaşınca samimiyetle söylüyorum, üç gün baş ağrısı çektim. Çok vahim bir tablo var ortada. Çünkü soru önergemize verilen cevapta 109 milyon borç vardı. Ama sizler de duydunuz 800 milyon gibi devasa bir borçla karşı karşıyayız. Belediyemizin, gelirleri, imkânları belli, imkânlarımız belli. Ben üzülerek söylüyorum ki, ortada vahim bir tablo var. Tabi bu yükün altına girdik. Hepimiz bu kentin evladıyız. Hepimiz daha yaşanabilir bir Trabzon olmasını istiyoruz ve imkânlarımızı, kaynaklarımızı verimli kullanmak istiyoruz. Ama ortada da böyle bir tablo var. Biz şikâyetçi olmak için gelmedik. Biz bu yükün altına girip, bu yükü çözmek için bu göreve talip olduk. Bundan sonra bütçe disiplinine dikkat ederek, ödemeleri biraz kısarak, tasarruf ederek, gelir artırıcı tedbirler alarak, kaynaklarımızı verimli kullanarak, hep birlikte bu yükü hafifletmeye çalışacağız. Bunun yanında şehrimizin bizden beklentisi çok, bunları karşılamaya çalışacağız. Verdiğimiz sözleri de yerine getirmeye çalışacağız. Bunu hep birlikte yapacağız.”

I M G 4010

“HEP BİRLİKTE BU KENTE HİZMET EDECEĞİZ”

“Burada şunu da vurgulamak istiyorum. Bütün belediye meclis üyesi arkadaşlarımızın hukuku benim hukukumdur. Hiçbir belediye meclisi üyesi arkadaşımıza bir haksızlık, saygısızlık yapıldığını duymak istemiyorum. Bütün belediye meclis üyesi arkadaşlarım, hiçbir parti ayrımı gözetmeksizin eşit koşullardadır, hepsi millet iradesiyle seçilmiştir, hepsi saygındır. Hiçbir çalışanımızın, müdürümüzün meclis üyesi arkadaşlarımıza haksızlık yapmasına da müsaade etmeyeceğimi belirtmek istiyorum. İktidarı, muhalefeti yok hep birlikte bu kente hizmet etme gayreti içinde olacağız.”

“AİLELERİMİZİ BU TÜR TARTIŞMALARA KATMAYALIM”

Başkan Kaya dün gerçekleştirilen meclis toplantısında AK Parti Grup Başkanvekili Zeki Kavanoz’un ‘Belediye babanızın mülkü mü’ eleştirisine cevaplayarak şu ifadeleri kullandı: “Rahmetli babamı, ailelerimizi meselelerin içine katarak yapılacak hiçbir eleştiriyi kabul etmiyorum ve doğru bulmuyorum. Babam rahmetlidir, nur içinde yatsın, bütün geçmişlerimiz gibi. Bundan büyük bir üzüntü duyduğumu belirtmek isterim. Bu tür tartışmalara aileyi, anneyi, babayı katmamak gerektiğini ifade ediyorum.” dedi. 

KAVANOZ, YANLIŞ ANLAŞILDIM DEDİ
Bu açıklamalar üzerine tekrar söz alan Zeki Kavanoz, bu sözü söylerken günlük konuşma dilinde kullanılan bir tabir olması hasebiyle bu deyişi kullandığını, Başkan Ahmet Kaya’nın babasını kast etmediğini, yanlış anlaşıldığını belirterek Başkan Kaya’dan özür diledi. 

Meclis oturumunda Ortahisar Belediyesi’nin toplam kadrolu ve şirket elemanı olmak üzere 1733 personelinin olduğu açıklandı. 

Editör: Ömer Altıntaş