Ortahisar’da Hami Yıldırım İlkokulu öğrencileri Ortahisar Belediyesi’nin destekleriyle Türkiye genelinde yürütülün ‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında önemli bir farkındalığa imza attı. 
e1be39ab-f4c1-425e-abd7-9b1709f47181

Ortahisar Belediyesi’nin sağladığı araçla öğrenciler öğretmenleri eşliğinde Kuzey Geri Dönüşüm tesislerini ziyaret ederek toplanan atıkların geri dönüştürülmesiyle ilgili tesis personelinden ve Ortahisar Belediyesi personeli Çevre Mühendisi Özlem Şahin’den bilgi aldı. 
9a1e33eb-d110-44ae-b7f1-4ab5eec517de

“HER ATIĞI İLGİLİ BÖLÜME ATIN”

Toplanan atıkların Kuzey Geri Dönüşüm tesislerinde ayrıştırılma ve preslenme sürecini bizzat yerinde gören öğrencilere geri dönüşümün ekonomiye katkıları anlatıldı. Çevre Mühendisi Şahin, öğrencilere cam, metal, kağıt ve plastik atıkların ayrıştırılarak çöp konteynerlerine atılması gerektiğiyle ilgili örnekler anlattı. Geri dönüşümü mümkün olan bütün atıkların ayrıştırılarak geri dönüşüm konteynerlerine atılması gerektiğine vurgu yapan Şahin, “Çevrenin korunması için atıkların ayrıştırılması çok önemli. Atıklar ayrıştırılarak toplandığı zaman bunların geri dönüşümüyle ilgili süreç de kolaylaşıyor. Dolayısıyla evlerimizde, okullarımızda ve çalıştığımız ortamlarda atıklarımızı cinsine ve türlerine göre, cam, kağıt, plastik ve metal bölümlere atmalıyız. Geri dönüştürülen atıklar tekrar hammadde olarak kullanılıyor ve bunlardan yeniden cam, kağıt, metal ve plastik ürünler elde ediliyor. Dolayısıyla her atığı ilgi bölümüne atmak çok önemli.” şeklinde konuştu.

56c8259c-e5bc-4f4e-a718-9badb88d1d71 

“ÇEVREYİ DE KORUMUŞ OLUYORUZ”

Yomra Kömürcü Ortaokulu'nda Anlamlı Bir Etkinliğe İmza Attılar Yomra Kömürcü Ortaokulu'nda Anlamlı Bir Etkinliğe İmza Attılar

Atıkların geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması sonucu çevrenin de atık ve çöplerin zararlı etkilerinden korunduğunu ifade eden Ziraat Mühendisi İbrahim Uzun ise, “Atıklar geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırınca çöplerin depolama sorunu da azalıyor.  Böylece havayı, suyu ve toprağın kirletilmesinin önüne geçiliyor. Dolayısıyla ekonomiye katkı sağladığımız gibi, çevrenin korunmasına da katkı sağlamış oluyoruz.” diye konuştu. Etkinlikten sonra okullarına dönen öğrenciler, geri dönüşümle ilgili resimler yaparak okul panosuna astı. 
adb6fd0d-9df7-46ba-8371-482b2dff566c

Çevre Mühendisi Özlem Şahin, talep olması halinde diğer okullarda da bu tür farkındalık etkinlikleri yapabileceklerini dile getirdi. Kuzey Dönüşüm Tesislerinde ayrıştırılan atıklar geri dönüşüm tesislerine gönderiliyor ve bunlardan üretimde kullanılmak üzere hammadde elde ediliyor.

Editör: Haber Merkezi