Mimarlar Odası Trabzon Şube Başkanı Prof. Dr. Serbülent Vural, raylı sistemi ele aldı.

Trabzon’da 18 İlçede Seferberlik Trabzon’da 18 İlçede Seferberlik

I M G 0089

Vural, raylı sistemin yeni bir konu olmadığını dile getirerek, şehrin gündeminde olan bir konu olduğuna vurgu yaptı. Vural, “Yatırım Trabzon’a mutlaka gelmeli. Güzergahlarla ilgili endişe ve çekincelerimiz var” dedi. 
PROJE DOĞRU YAPILMALI
‘Yapılan protokoldeki etaplamaya karşıyız’ diyen Vural, aksın revize edilmesi gerektiğini söyledi. Vural, “24 Nisan’da raylı sistem projesinin devir protokolü imzalandı. Şehir Hastanesi-Meydan aksı ilk etapta yapılacağı ifade edildi. Yatırım doğru bir planlama ve projelendirme ile kentimize kazandırılmalıdır. Teknik bir rapor hazırlayıp, değerlendirdik. Etaplama ile raylı sistem doğru olmayacak ve pek çok problemi de beraberinde getirecektir. Paydaşlar buna kulak vererek bir değerlendirme yapılmalı” diye konuştu. 
BÖLÜNME SAKINCALI
2022 yılındaki planda Akçaabat-Arsin arası bir planlama yapıldı. Akyazı’dan havalimanına kadar birinci etap planlanıyor. Ulaşım ana planı çalışmaları sırasında da bunlar tartışıldı. Bölünmesinin sakıncalı olacağına dair çekinceler ortaya çıktı. Geldiğimiz noktada şehir hastanesi-meydan var. Şehrin doğu tarafı sonraya bırakılıyor. Doğu aksında sanayi siteleri, KTÜ, AVM, terminal, Tıp Fakültesi, havalimanı, kapalı spor salonu, Avrasya Üniversitesi var. Sabah ve akşam trafiğinde kentin doğu tarafı sıkışıyor. Raylı sistem batıdan başlıyor. Protokol doğu aksını 2028 yılı sonrasına bırakıyor. 
PROBLEM ÇÖZÜLEMEYECEK
Kamu yatırımları ciddi bir yatırımlar. Bir an önce işletmeye açılıp geri dönüşü olmalıdır. Meydan bölgesinin her iki yanına yayılan Akyazı-Havalimanı hattı en fizibil ve yolcu kapasitesi olan hat. Şehir hastanesi-meydan hattına bölündüğünde yolcu sayısına ulaşamayacak gibi duruyor. Bu da projenin geri dönüşünü düşürüyor. Belki de yeterli yolcu taşımaya ulaşamayacak bir proje olacak. Günün koşullarında Meydan-Havalimanı hattının yapımı zorlaşacak. Kentin esas trafik problemi de yıllarca çözülemeyecek. 
KARMAŞA OLACAK
Şehir hastanesi-Meydan hattı bölgesi Ayasofya’ya kadar sahilden gelerek, Diş Hastanesi’nden Maraş Caddesi üzerinden meydana gelecek. Trabzon tek merkezli bir kent. Minibüslerin son durak olduğu meydan vardı. Burayı çözebilmek için çok uğraştık. Meydan yayalaştı, trafikten arındı. Otobüs ve minibüs durakları sahile alındı. Meydan da yine bir trafik karmaşası olacak. Vatandaş farklı noktalara ulaşım işim yürüyerek yine sahile gidecek. 
MEYDANDA BİTMEMELİ
Sistem şehir hastanesi özel raylı sistemine çevriliyor. Diğer hizmetler 2028 sonuna öteleniyor. Doğu bölgesinin inşa edilmesi 6-8 yıl arası olacak. Buranın sadece şehir hastanesi özel raylı sistemine dönüşmesini istemiyoruz. Protokolün yenilenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Havalimanı-Meydan-Stadyum arası projenin bir bütün olması gerekiyor. Meydan son durak yapılmayacak şekilde ele alınmasını istiyor ve uyarıyoruz. 
ETAP SIKINTILI
Raylı sistem geçerken animasyonlardaki gibi kent hafızasının olduğu mekanlardan nasıl geçecek. Yaya ve araç trafiği ile ilgili nasıl problemler yapılacak. İstasyonları nasıl olacak. Bu noktada da potansiyel problemler var. Bunları henüz tartışmıyoruz. Proje Trabzon’a yapılmalıdır. Ama şehir hastanesi-meydan etabı ile değil. Doğru bir etaplama değil.

Editör: Ömer Altıntaş