Açılış konuşmasını Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Mustafa Yılmaz'ın sunumu ile başlayan proje törenine katılım üst düzey oldu.

Sayın Valim, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım,

Protokolün, Akademi, Sivil Toplum, Siyaset ve İş Dünyasının Saygıdeğer Temsileri,

Değerli Basın Mensupları, Kıymetli Katılımcılar,

Hanımefendiler ve Beyefendiler

Sözlerime başlamadan önce sizleri, şahsım ve kurumum adına saygıyla selamlıyor, DOĞU KARADENIZ’DE ALTERNATIF TURİZM MARKALAŞMA YOLUNDA projesi açılışına teşriflerinizden ötürü hoşgeldiniz diyorum. 

Bölgemizde son 10 yılda gerçekleştirilen kamu sektörü altyapı yatırımları, özel sektör yatırımları ve tanıtım faaliyetleriyle turizm Doğu Karadeniz Bölgesi için başat sektör konumuna doğru ilerlemektedir. Bu dönemde gerçekleştirilen hedef odaklı tanıtım faaliyetleri ile birlikte ilimiz ve Bölgemiz, özellikle Körfez ülkeleri için önemli ve cazip bir destinasyonhaline gelmiştir. Tüm bu gelişmelere paralel olarak, hızla artan talebi sürdürülebilir bir turizm anlayışı ve yüksek hizmet kalitesiyle yönetebilmek önemli hale gelmektedir.

Bölge turizminde yaşanan tüm bu olumlu gelişmelerle birlikte turizmde sezon ve pazar bağımlılığının yüksek olduğu görülmektedir. Özellikle bölgeye gelen yabancı turistin %70’inden fazlası yaz sezonunda ve yaklaşık %75’i Körfez ülkelerinden gelmektedir.  Bölgede son 10 yılda artan turizm altyapısı ve gelişen kapasiteye rağmen turizmin yaz sezonuna sıkışması nedeniyle turizm sektöründe sezona dayalı arz-talep dengesizliği oluşmaktadır. Bu durum; bir taraftan turizm sektörünün sürdürülebilirliği noktasında sorunlara sebep olurken diğer taraftan sektörün değer zincirinde yer alan işletmelerin kurumsallaşması ve hizmet kalitesine, sektördeki istihdamın niteliği ve sürekliliğine ve turistin memnuniyet düzeyi ve turizm deneyimine olumsuz etkileyebilmektedir.

Bölge turizminde sezon ve bağımlılığının aşılmasına yönelik temel motivasyon; yıl geneline yayılan ve mevcut turist profili dışında farklı turist kitlelerine hitap eden turizm etkinlikleri ve ürünlerinin artırılmasıdır. Bu bağlamda Ajans olarak önümüzdeki dönemde Sürdürülebilir Turizm Sonuç Odaklı Programıyla; Sezonsuz ve marka turizm anlayışıyla Bölge turizminin sürdürülebilir büyümesini sağlamayı amaçlıyor; gelir potansiyeli yüksek turizm çeşitliliğinin sağlanması, hedef pazarların çeşitlendirmesi, tanıtım ve markalaşmanın sağlanması, turizm değer zincirinde yer alan bileşenlerin hizmet kalitesi ve rekabet güçlerinin artırılması konularında çalışmalara devam edeceğiz. Bölgenin yüksek potansiyele sahip özgün tarihi ve kültürel turizm değerlerini sosyal ve ekonomik katma değere dönüştürmeye öncelikli olarak odaklanacağız. Mevsimden bağımsız, sezon dışında da uygulanma imkânı olan doğal, tarihi ve kültürel unsurların ve bölgeye özgü değerlerin mobilize edildiği deneyim odaklı turizm ürünleri ve katma değerli alternatif turizm türlerinin Bölgemizde geliştirilmesini amaçlamaktayız. 

Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz proje de yukarıda zikrettiğimiz amaç ve hedeflere yönelik olarak hayata geçirilmiştir. Projeyi geliştiren ve uygulayan DOKSAD ve TÜRSABA yine Türkiye’nin farklı illerinden farklı ihtisas konularında Bölgemize birikimlerini paylaşmaya gelen kıymetli hocalarımıza ve projede emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Eğitimin ilimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, sizleri tekrar saygıyla selamlıyorum.

I M G 1140I M G 1174-1Toplantıya; Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Yomra Kaymakamı Muhammet Öztabak Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı,Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Kemal Akpınar, İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, TÜRSAB Bölge Temsilcisi Mehmet Ali Tuna, DOKSAD Başkanı Mustafa Yılmaz ,Ali Osman Ulusoy Şirketler Grubu Başkanı Emriye Hülya Ulusoy ile turizm sektörünün temsilcileri katıldı.

I M G 1074
Konuşmasında Doğu Karadeniz’in eşsiz doğal güzelliklerini ve kültürel zenginliklerini dünya turizmine kazandırma yolunda önemli bir adım atıldığını belirten Vali Aziz Yıldırım “Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı desteği, TÜRSAB ve Doğu Karadeniz Sağlık Turizmi Derneği iş birliği ile geliştirilen projenin açılış toplantısı için bir aradayız.

I M G 1185-1
Genel olarak Doğu Karadeniz, özel olarak Trabzon sahip olduğu muhteşem doğası, zengin tarihî ve kültürel dokusuyla Türkiye’nin en özel bölgelerinden biridir. Bölgemiz; deniz, yayla, dağ ve ormanlarıyla doğa tutkunları için adeta bir cennettir. Bununla birlikte son yıllarda ilimizde yapılan sağlık yatırımlarıyla özellikle sağlık turizminde yükselen bir yıldız haline gelmiştir. Ancak, bu imkân ve güzelliklerin sürdürülebilir bir şekilde turizme kazandırılması ve bölge halkının refahına katkı sağlaması için doğru stratejilerin ve projelerin hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır.

I M G 1132
Doğu Karadeniz’de "Alternatif Turizm Markalaşma Yolunda Projesi” bu manada bir girişim olarak önem taşımaktadır. Bu proje ile doğa turizmi, kültür turizmi, macera turizmi sağlık, spor, gastronomi, yaşlı bakım, kıyı ve kış turizmi ve daha birçok alternatif turizm alanlarında verilecek eğitimler ile farkındalık oluşturulacak, eğitimlerin uzun vadedeki etkisiyle Doğu Karadeniz’in turizm potansiyelini daha üst seviyeye çıkmasına katkı sağlanmış olacaktır.

A4090Cd2 Bed7 4Ca8 90Af B445D6Ce6C34-1
Trabzon’daki turizmin 12 aya çıkarılması için ilgili kurumların ellerinden gelen çalışmaları yaptığını söyleyen Vali “ Turizmin sektöründeki hizmetin sürdürülebilir olması için verilen hizmetin kalitesinin artması gerekmektedir. Hizmet verdiğiniz kişilere nezaket kuralları çerçevesinde davranılması, iyi bir hizmet şehrimizdeki turizmin devam etmesi için son derece önemli.

I M G 1146
Projenin hayata geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bugün burada atılan bu adımın, Doğu Karadeniz’in turizmdeki geleceği için önemli bir dönüm noktası olmasını umuyorum.” dedi.

I M G 1114-1I M G 1109I M G 1112I M G 11176638B2B8 24E6 4A5A Ae9B C605D40329E9-1I M G 1146

Editör: Ömer Altıntaş