Bu yıl beşincisi düzenlenen Sümela Manastırı ayinlerine katılmak üzere bir zamanlar Trabzon topraklarında yaşayıp da mübadele ile Yunanistan'a göç eden insanların nesillerinin devamı, atalarının yaşadığı yerde, Trabzon'da diledikleri gibi eğlenerek kültür farklılıklarını ortadan kaldırdı ve Sürmene insanıyla kaynaştı.

Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün'ün öncülüğünde yapılan etkinliğe sanatçılar Beşköylü Adem Ekiz, genç kemençeci Ekin Uzunlar ve Yunan sanatçı Ahileas Vasiliadis katıldı. Sanatçılar kültürel olarak aynı dili konuşan misafirleri ve Sürmene'nin yerlilerini bir araya getiren notalarla geceye damgayı vurdu. Oynanılan horonla, ezgilerle sahnede bir araya gelen misafirlere ve Sürmene'nin yerlilerine Başkan Üstün de alanda eşlik etti ve hep birlikte horonlar oynandı.

Başkan Üstün konuşmasında 'Az önce alanda oynanılan oyunlardan, çalınan ezgilerden sonra gördüm ki, biz aynı kültürel dili konuşan farklı coğrafyalarda yaşayan insanlarız. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Bugün burada yaşadıklarımızdan sonra her yıl buna benzer kültürel etkinlikler yapmak için elimizden geleni yapacağız.' şeklinde konuşarak misafirlere iyi eğlenceler diledi.

Ayrıca Yunanistan'da da tanınan, Yunanistan'da da sahne alan Beşköylü Adem Ekiz, 'Buraya geldiklerinde konaklayacak, eğlenecek yer bulmakta zorlanan insanlar bugün Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün'ün katkılarıyla Sürmene insanıyla iç içe olma fırsatı buldu. Başkanımız bizi kırmayarak bu kültürel olayın gerçekleşmesi için elinden geleni yaptı. Bu insanlar bir zamanlar mübadele ile bu topraklardan Yunanistan'a göçen insanlar, buralara yabancı değiller. Bugün hem Sürmenelilere hemde Başkanımıza bu güzel karşılamadan ötürü minnettarlar. Umarız önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı kültürel etkinlikler gerçekleştirilir.' şeklinde açıklamalarda bulundu.

Muharrem Altıntaş
www.trabzonhaber24.com