Trabzon Botanik Törenle Açıldı 

 Haber: Ömer Altıntaş / Melek Çakır  www.trabzonhaber24.com

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Çamoba Mevkiinde 103 dönüm arazi üzerine yapılan Trabzon Botanik’in bugün açılışı yapıldı. Daha önce Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından atış alanı olarak kullanılan alanda yapılan yatırım büyük beğeni topladı.
Trabzon Botanik’in içinde bulunan yapılarda 7 adet atölye binası, 1 adet oyun evi, 1 adet restoran, 2 adet kır kahvesi, 1 adet yönetim binası, 1 adet herbaryum, 1 adet Trabzon evi, 1 adet hayal evi, 1 adet depo, 1 adet güvenlik kulübesi, mescit ve 2 adet WC’nin bulunduğu kaydedildi
AÇILIŞA ÜST DÜEY KATILIM
8 milyon 844 bin 500 TL + KDV’ye mal olduğu ifade edilen projenin açılışına, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta, Dr.Adnan Günnar,Av. Salih Cora, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr.Hüseyin Örs, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu,  Devlet eski Bakanı Faruk Özak, eski Trabzon Milletvekili ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Röktörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, CHP İl Başkanı Güzide Uzun, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Barosu Başkanı Av.Sibel Suiçmez,Kaymakamlar, İlçe Belediye Başkanları,Trabzon Şoförler Odası Başkanı Ömer Hakan Usta,

Trabzon Fırıncılar Odası Başkanı Davut İlik,Trabzon Muhtarlar Federasyonu Başkanı ile Trabzon kamu kurumlarının il müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
PROF. DR. SANCAR: YEREL BİTKİ TÜRLERİDE... 
Açılış programında ilk olarak KTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Celap Sancar, konuştu. Sancar, “Botanik kültürünü benimsetme yönünde bir endişemiz vardı. Bunu nasıl çekiciliğini sağlarız diye başlangıçta düşündük. Var olan mevcut yapıları nasıl kullanabiliriz? Yaklaşık 30’un üzerinde yapı vardı. Bu doğrultuda tasarımlar yaptık. Bitki türleri çeşitliliği açısından yerel bitki çeşitliliğini ana hedeflerimizden biri oldu. Mevcut yapılar içine gençleri de çocukları çekebilecek sanat galerileri, oyun alanlarını sunmaya çalıştık. Yerel aktörlerinde katılımını hedefledik. Bu doğrultuda birden fazla tasarım çıktı. Bu tasarımlar arasında en uygununu kullanmak istedik” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN 2 ŞARTI
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu ise, “Askeri birliklerimizin eğitim alanıydı. Civarda meskun mahallerin artması ile tabi olarak Askeri birliklerimiz eğitimleri sonlandırmıştı. Bu teşebbüslerden sonra geçtiğimiz dönem içinde o zaman Başbakanımız olan şimdi Cumhurbaşkanımız olan sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda sürekli taleplerimiz üzerine ortaya tasarruf koyma ihtiyacı hissetti.
Ama bize çok önemli şartlar koştu.
1 Eğitim alanı gibi olmalı.
2.’si yapılaşmanın tek bir adımını bile görmememiz lazım.

Zaten bütün Türkiye’de şehircilik konferanslarında “Beton mezarlıklardan uzak durun” diye tavsiyesini ortaya koyan Cumhurbaşkanımız burada yapılaşmaya hiç bir şekilde yönelmeme şartını koydu.
Kıymetli Cevdet hocamızın çok büyük desteğini gördük. Bugün de kıymetli zamanlarını ayırıp Ankara’dan buraya teşrif ettiler.
Benim samimiyetinden ötürü Faruk ağabey dediğim bakanım her zaman yanımızda oldu.

İLAVE BİNA YAPILMADI
Muhtarlarımızda yanımızda, siyasilerimiz hep destek oldunuz.
Sayın Valimiz bundan önceki valilerimizde, ama şimdiki valimiz sayın Yücel Yavuz her yönüyle bize destek oldu. Bu Trabzon Botaniği ortaya koyabilmek, turizmin hizmetine açmak için.
8 milyon 844 bin 500 + KDV’ye mal oldu.
Biz buraya hiç bir ilave bina yapmadık. Girişteki kabul binası ve çıkıştaki yöresel ürünlerin sergilendiği binalar hariç. Mevcut binaları yöresel mimariye göre restore ederek kazandırdık. Bu binaların hemen hepsinde hiç bir ilavede bulunmadık. Bir iki tane harap olmuş binayı ortadan kaldırdık.
Cumhurbaşkanımızın tavsiyesine harfiyen uyduk” dedi. 

ERDÖL: BİZE HER YER TRABZON
Prof. Dr. Erdöl, “Biz ne yaptıysak Trabzon için yaptık. İstanbul – Ankara arasında gidiyoruz ama bize Her yer Trabzon. Sadece üzerimize düşeni Trabzon adına yaptık.” Dedi.
Devlet eski Bakanı Özak’da kısa bir selamlama konuşması yaptı.

BALTA: ÇEVRESEL SORUNLARA DUYARLI...
Trabzon Milletvekilleri adına TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta konuştu. Balta, “Burada 103 dönümlük bir alanda her şey düşünülmüş olarak yapılmış olan park sayesinde Trabzon insanı nefes alacak.
Biz 16 yıldan beri Cumhurbaşkanımız önderliğinde çevresel sorunlara duyarlı, yaşanabilir kentler, gelecek nesillere bırakmak için çalışmalar yapıyoruz.
Bu alanda çok çalışma yapıldı.
Burada inşallah park yapılmış, gençler nesiller belki düğün yapan kardeşlerimiz gençlerimiz gelin damat resimler çektirecek.
Burada yavrularımız, gençlerimiz stres atmaya gelecekler.


Ama en önemli şey bizim yapılanları da yaşatmak bizim elimizde.
çok güzel bir eser ortaya konuldu. Yapması çok zor, korunması da o kadar zor. Gelecek nesillere yapılan bu eseri devretmek için burada korumamız lazım.
Sayın Cumhurbaşkanımız, Trabzon’umuza ayrı önem veriyor. 103 dönümlük alanı Trabzon insanına kazandırılmasında talimatlarıyla kazandırıldı. Şimdi de inşallah bundan sonra Millet Parklarıyla özellikle Hüseyin Avni Aker ve Akçaabat Fatih Stadıyla millet parklarımız Trabzon insanımızın hizmetine sunacağız” diye konuştu.

VALİ YAVUZ: TÜRK MİLLETİ TARİH BOYUNCA... 
Trabzon Valisi Yücel Yavuz, özetle:
 “Şehir olmak, şehirde yaşamak her insanın en doğal hakkıdır. Ancak yaşanan mekanların insan onuruna yakışan bir halde olması lazımdır. Buradan hareketle başta kıymetli Cumhurbaşkanımızın her zaman ifade ettiği gibi insanların yaşadığı şehirde insan onuruna yakışacak şartları da oluşturmak gerekir.
Belediyemiz çok güzel çayışmaya imza atmış ve çok güzel eseri ortaya koymuştur.
Biz Türk milleti olarak tarih boyunca hep insanlığa adaleti iyiliği güzelli anlattık. Bunun karşılığında her sorunla karşılaştık. Terör dediler karşılaştık, bunun üzerinden Allah’ın izniyle geliyoruz. Fetullahçı Terör Örgütünün de  üstesinden geliyoruz.  En son ekonomik savaş... Bunun üstesinden de geliyoruz.

Türkiye’miz gelişiyor. Birlik ve beraberliğimizi muhafaza edersek, tabiki eleştireceğiz, tenkit edeceğiz ama yapıcı olursak olumlu teknik ve tavsiyelerde bulunursak inşallah geleceğimiz çok daha güzel çok daha rahat olacak. Biz dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olmayı hak ediyoruz.
Burada gezerken, istifade ederken kendi malımız gibi sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Trabzon Botanik'in açılışı, Trabzon İl Müftüsü Osman Aydın'ın duasıyla beraber kurdela kesimiyle birlikte yapıldı. Açılış yapıldıktan sonra Trabzon 

Trabzon Botanik Törenle Açıldı