Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu Sümela Manastırı ve çevresinde incelemelerde bulundu. Vali Ustaoğlu’nu Sümela ziyaretinde Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Maçka Kaymakamı Selim Çomaklı, Belediye Başkanı Koray Koçhan ve diğer ilgililer eşlik etti.
Sümela ve çevresinde incelemelerde bulunan Vali Ustaoğlu, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Ustaoğlu, Sümela Manastırı’nın dünya kültür mirasının en önemli eserlerinden biri olduğuna dikkati çekerek, Manastır’da bugüne kadar yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Süreçle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ustaoğlu, “22 Eylül 2015 tarihinde ziyarete kapatılıp restorasyon süreci başlatılan Sümela Manastırı'nın 1. Etabı 2019 yılında tamamlanarak ziyarete açılmıştı. Bu süre içerisinde çevre düzenlemesi, kaya temizleme çalışmaları tamamlanmıştı. 2019 yılında da 2. etap restorasyon çalışmalarına başlandı. 2020 yılının Temmuz ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın telekonferansla katıldığı ve Kültür ve Turizm Bakanımızın bizzat biraya iştirakiyle 2. etabı da ziyarete açmıştık. Manastır’ın içerisinde yer alan 12 adet tarihi yapının da restorasyonu tamamlandı. 1. ve 2. etap çalışmaları yüzde 70 civarına tekabül ediyor. Geçen yıl 2. etabı tamamlanarak ziyarete açıldı. 3. etap çalışmaları kapsamında 12 tane bariyer çalışmaları başlatıldı” dedi. 
Büyükşehir Belediyesiyle ortak bir çalışma ekibi oluşturduklarını ifade eden Vali Ustaoğlu, “Büyükşehir Belediyemizle ulaşım başta olmak üzere otopark alanlarıyla, sosyal tesisleriyle manastıra gelen ziyaretçilerin ülkemizin ve ilimizin imajına yakışır şekilde ağırlanması için bölgenin hizmet standardının daha iyi yere taşınması adına bir planlama yaptık. İki adet otopark alanı oluşturarak hizmete hazır hale getirdik. Ziyaretçilerimizin ulaşımını kolaylıkla sağlayabilmesi için minibüslerimizi tahsis ettik. Yöresel ürünlerin satışının yapılacağı noktalar en kısa zamanda tamamlanıp hazır hale getirilecek. Görüntü kirliliği oluşturan prefabrik yapıları kaldırdık. Karayolları Altındere Vadisinde asfaltlama çalışmalarını yüzde 90 oranında tamamlandı. Doğa ve Milli Parklar Müdürlüğünün çalışmaları var. Dere üzerinde Bin 100 metrelik yürüyüş yolu var.  Onun da ihalesi yakın zamanda yapılacak. Dünya mirası olan bu mekanın yeniden düzenlenmesinde ve hizmete hazır hale getirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi. 
Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ise, “Sümela Manastırı ülkemiz ve ilimiz için önemli bir destinasyon merkezidir. Bölgenin nasıl daha fazla cazip hale getirilmesi için Valimizin riyasetinde ilgili kurumlarımızla ortak bir çalışmaya girdik. Alandaki altyapı eksikliklerini gidermek için yoğun gayret sarfettik. Dolmuş şoförlerinin eğitiminden tutun da ziyaretçilerimizin her türlü ihtiyacını karşılayacak yöresel mimariye uygun mekanların oluşturulmasına kadar birçok çalışmayı faaliyete geçiriyoruz" diye konuştu.