TRABZON VALİSİ İSMAİL USTAOĞLU ;

Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde konuşma yapan Vali Ustaoğlu, “Bugün burada 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir araya geldik. Bu vesile ile her birinize hoş geldiniz diyorum.

Kadın erkek yan yana medeniyet yolunda hep birlikte yürüyoruz. Bu uzun yolculukta zaman zaman hepimizi derinden üzen hadiselerle karşılaşabiliyoruz. İşte bunlardan en çirkin olanı kadına yönelik yapılan şiddettir. İşte zaman zaman karşılaştığımız ve hepimizi derinden üzen bu çirkin davranışla top yekün mücadele çok büyük önem arz etmektedir.

Kültürümüzde ve dinimizde çok özel bir yer tutan, hayatımızın her döneminde bizlere sevgi, hoşgörü ve özveriyle destek olan kadınlarımız her zaman el üstünde tutulmayı, sevgiyi ve saygıyı hak etmektedirler.

Bu itibarla, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” nün, ülkemizde ve dünyada kadına yönelik şiddetin önlenmesine, kadın haklarının korunup geliştirilmesine dikkatleri çekmesi açısından çok etkili olduğunu düşünmekteyim.

Sayıları yeterli olmamakla birlikte bu alanda yapılan ulusal ve uluslararası bazı çalışmalar, şiddetin aslında evrensel bir sorun olduğunu gözler önüne sermektedir. Zira dünyada kadına uygulanan şiddet; din, dil, ırk ayırt etmeksizin çok yaygın olarak karşılaşılan bir problemdir.

Bu konuda ilerleme sağlanabilmesinde yasal düzenlemeler ve kurumsal mekanizmaların yanı sıra konuya ilişkin bilinç ve duyarlılığın artırılması, toplumsal farkındalığın sağlanması da önemlidir. Kolluk, adalet, sağlık, sosyal hizmet gibi birçok alanın; kamu kurumları, sivil toplum, medya ve özel sektör gibi birçok tarafın, bütüncül yaklaşım içerisinde uzun soluklu ve kararlı mücadelesine ihtiyaç vardır.

Ülkemizde kadına uygulanan şiddet ve sorunla ilgili çözüm arayışları, bugüne kadar hem sivil hem de kamu kuruluşlarınca ele alınmaktadır.

Ülkemizde kadın-erkek eşitliğinin sağlanması ve kadın haklarının güçlendirilmesi konusunda önemli yasal düzenlemeler yapılmıştır.  Bununla birlikte şiddetle mücadelede daha başarılı ve daha etkin olabilmek adına İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun talimatıyla KADES uygulaması geliştirilerek, şiddet karşısında tüm kadınlarımızın anında güvenlik güçlerinden yardım talebinde bulunabilmeleri sağlanmıştır. Uluslararası alanda da dikkat çeken KADES mobil uygulaması geçen ay içerisinde Akdeniz ülkelerinin parlamentolarından oluşan Akdeniz Asamblesi tarafından 'kadına şiddete karşı destek hattı' olarak ödüle layık görüldü. Ödül, bizzat Sayın Bakanımız tarafından geçen ay içerisinde İtalya’nın başkenti Roma’da alındı” dedi.

Yeryüzünde hiçbir canlının şiddeti hak etmediğini söyleyen Vali Ustaoğlu, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün, toplumda bir farkındalık oluşturulmasını temenni ediyor, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle yapılacak etkinliklerin, bu sağlıksız gidişatı engellemesini, bilinç, sağduyu ve itidal oluşumuna katkı sunmasını gönülden diliyorum. Unutulmamalıdır ki, ailenin sağlık ve mutluluğu, toplumun huzur ve güveni ancak kadınlarımızın saygı, sevgi ve adalet görmesiyle mümkün olacaktır.

Unutmayalım ki, “Kadına Yönelik Şiddet İnsanlığa İhanettir.” Kadınlarımızın yani geleceği şekillendiren bu kıymetli insanların daha adil, huzurlu, güvenli ve barış içinde bir dünyada yaşayabilmesi ümidiyle tüm kadınlarımızın mutlu, sağlıklı ve sevgi dolu bir dünyada hiçbir şiddete maruz kalmadan yaşamalarını diliyor, “Kadına yönelik şiddette 1(bir) sayısı bile çoktur ve bir sayısına bile tahammülümüz yoktur” şeklinde konuştu.

Programın ardından Vali Ustaoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü’nün kadına yönelik şiddetin önlenmesi ile ilgili bilgilendirici broşürlerin yer aldığı stantları gezdi.

ZORLUOĞLU;KADINLARIMIZA POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ 
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen panelde konuştu. Araştırmalara göre her üç kadından birinin şiddet gördüğünü belirten Başkan Zorluoğlu, “Bu toplumsal bir mücadeledir ve ancak toplumun bütün kesimlerinin bu manada bilinçlenmesi ve gerekli adımları birlikte atması ile üstesinden gelebileceğimiz bir sorundur” dedi. Büyükşehir olarak kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını da dile getiren Başkan Zorluoğlu, Kadın Yaşam ve İstihdam Merkezi’nin inşasına başladıklarının da müjdesini verdi. 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü paneli, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Düzenlenen panele, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Adem Şen, AK Parti eski Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan, Baro Başkanı Sibel Suiçmez ve çok sayıda davetli katıldı. 

ŞİDDET DOĞUMDAN ÖLÜME KADAR PEŞLERİNİ BIRAKMIYOR 
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, panelde yaptığı konuşmada bu tür programların kadına yönelik şiddetin önüne geçmesi ve farkındalığın artırılması noktasında büyük katkı yapacağına inandığını belirterek, “Kadına yönelik şiddet kişiye sadece cinsiyetinden dolayı uygulanan bir şiddettir. Sadece kadın olduğu için, kız çocuğu olduğu için ona uygulanan, kadının fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine, açı çekmesine yol açan, kadının temel hak ve hürriyetleriyle onurunu zedeleyen haksız, hukuksuz bir eylemdir. Ve ne yazık ki bu şiddet kadınların peşini doğumundan ölümüne kadar bırakmıyor” dedi. 

HİÇBİR ÜLKE DİĞERİNE DERS VERECEK DURUMDA DEĞİL 
Kadına yönelik şiddetin dünyanın ortak problemi olduğunu da dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, şiddet Papua Yeni Gine’deki bazı yerli topluluklar dışında neredeyse tüm dünyanın ortak bir problemidir. Ve her yerde yaygın bir şekilde maalesef halen yaşanmaktadır. Yani bu konuda hiçbir ülke diğerine ders verecek durumda değildir. Yine araştırmalar, yaygın kanaatin aksine sadece eğitimsiz kadınların şiddet görmediğini, şiddet gören kadınların arasında çok sayıda eğitimli kadın olduğunu,  dolayısıyla şiddet uygulayan erkekler arasında da çok sayıda eğitimli erkek bulunduğunu da maalesef net şekilde ortaya koymuştur. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünde çalışırken yine bir kadın sığınma evi projesiyle ilgili İsveç’e ziyarete gitmiştim. Bugün dünyanın en müreffeh, en eğitimli, kadınların en fazla toplumsal ve ekonomik hayatta yer bulduğu bir ülke olan İsveç’te dahi kadına yönelik şiddetin ne boyutta olduğunu söylediklerinde hakikaten çok şaşırmıştım” diye konuştu.  

İNSANLIĞIMIZDAN UTANÇ DUYUYORUZ 
Kadına yönelik şiddetin sokakta, caddede, okulda, iş yerinde, sosyal hayatın her alanında maalesef görüldüğünü ifade eden Başkan Zorluoğlu, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Fakat üzülerek ifade etmem gerekir ki kadına yönelik şiddetin en fazla vuku bulduğu yer en güvenli yer olarak gördüğümüz evlerin içerisinde gerçekleşiyor. Ülkemizde kadınlara şiddet uygulayanların yaklaşık yüzde 63’ünün eş ya da erkek arkadaş tarafından, yine kalan yüzde 32’sinin de erkek akraba tarafından yapıldığını görüyoruz. Kadına yönelik şiddet temel bir insan hakkı ihlali. Ama son zamanlarda uzmanlar bu meseleyi bir halk sağlığı meselesi olarak da değerlendirmeye başladı. Çünkü ciddi bir sağlık sorunu olarak da neticeleniyor. Tüm dünyada yaygın, ülkemizde de maalesef çok ciddi bir sorun. Çok uzun bir süreden beri, gerek merkezi