CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatik Suat Oyman, AK Parti İlçe Danışma Kurulu toplantısında konuşan Selahaddin Çebi'ye yanıt geldi.

Oyman açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Danışma kurulu toplantılarında mikrofonu çok sevmişsin ama bir önceki danışma kurulundan bu yana kendini hiç geliştirmemişsin; hep aynı cümleler… Mikrofon sevginden daha çok okuma sevgisini arttırmanı tavsiye ederim. Siyasi kabiliyetinin yetersizliğinden, yaratmaya çalıştığın algıyı bile becerememişsin. 

Merkez Bankası’nın tarihçesini istersen resmi internet sitesinden takip edebilirsin, ben sana tane tane anlatayım hem de kamuoyunu bilgilendirelim. 1850’lerde Osmanlı, dış borç aldığından ödenmesi için merkezi Londra’da kurulan İngiliz sermayeli Ottoman Bank kurulmuş, 1860’larda Fransız ortaklığıyla Osmanlı Bankası adını almıştır. Son zamanlarında kendi bankasını kurmak istese de 1. Dünya savaşı sebebiyle ilerleyememiştir.

Cumhuriyet dönemine girildiğinde 1923 yılında başlayan fikirle birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, merkezden bağımsız olması düşüncesiyle Anonim Şirket olarak kurulmuştur. Hisseler 4’e ayrılır; (A) Hazine, (B) Milli Bankalar, (C) Türkiye’deki Yabancı sermayeli Bankalar (hisse sınırlı) ve (D) Milletin iştirakını sağlamak amacıyla Türk uyruklu tüzel ve gerçek kişiler. Yani bahsettiğin üzere %85 yabancıların falan değildir.