Trabzon Valiliği tarafından yeni yürüyüş ve gösteri alanlarının belirlenmesinin ardından Uzunsokak gösterilere kapatılınca KESK tepki gösterdi.

KESK Başkanı Muhammed İkinci, kararı demokratik yaşama zarar verecek nitelikte bulduklarıın belirtirken, böyle bir anlayışa teslim olmayacaklarını söyledi. Esnafın yürüyüşlerden değil, AK Parti uygulamalarından rahatsız olduğunu ileri süren İkinci, “Bizi kimse halkla karşı karşıya getiremez” dedi. 

Trabzon'Un en işlek caddesi olarak bilinen Uzunsokak’ın artık demokratik tepkilere kapatılması tepkiyle karşılandı. Trabzon Valiliği’nden yapılan açıklamada yürüyüş alanının Maraş Caddesi olarak gösterilmesiyle birlikte, Uzunsokak’ta yürüyüş yapmak isteyenlere 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten işlem yapılacağı belirtilirken, konuyla ilgili Trabzon Dayanışma Platformu sözcüsü ve KESK Başkanı Muhammet İkinci’den tepki geldi.

Anayasa’da ifade edilen demokratik hak ve özgürlüklerinin kullanımının önüne engeller çıkarılmasını hiçbir şekilde kabullenemeyeceklerinin altını çizen İkinci, “Gerek sendika, gerek platform olarak en temel taleplerimizi Anayasa’da sınırları belli olan bir şekilde düşünce ve ifademizi dün olduğu gibi yarın da ifade edeceğiz” dedi.

OLUMLU TABLO AKSİNE DÖNMESİN

2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda önceden izin almaksızın, insanların demokratik haklarını kullanma olanağının mevcut olduğuna dikkat çeken İkinci, sözlerine şöyle devam etti: “Bunun Valilik aracılığıyla yasaklanması, engellenmesi Trabzon’da şimdiye kadar oluşturulan demokratik yaşama zarar verecek niteliktedir. Dolayısıyla Valilik’in bu yasağını gözden geçirmesi ve geri alması gerekir. Toplumun onaylamadığı, Türkiye’nin demokratik gelişimini engelleyecek, hükümetin mülki amirler aracılığıyla yaptığı bu anlayış son derece anti-demokratiktir. Geçmiş dönemde gerek Trabzon Valiliği, gerekse Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nün Türkiye’nin birçok yerinde oluşan olumsuz tablonun aksine olumlu olarak verdiği bir sınav mevcut. Özellikle Gezi eylemleriyle başlayan süreçte, Trabzon’da demokratik tepkilerin hayata geçirilmesinde gerek Valilik, gerek Emniyet tarafından olumlu bir tablo çizilmişti.”

BU ANLAYIŞA TESLİM OLMAYIZ

Türkiye’nin bulunduğu dar boğazdan çıkmasının tek yolunun daha fazla demokrasi olduğu kaydeden İkinci, “Biz fiili ve meşru bir zeminde sendika olarak, kamudaki haklarımızı seslendirmeye dile getireceğiz. Anayasal haklarımız kullanmaya devam edeceğiz. Trabzon’da şimdiye kadar biriktirilen demokratik olgunluğu, ters yüz edecek idari uygulamalar söz konusu olursa Trabzon’un sahipleri olarak bunlara direniriz. Basına yansıyan bu haberlerle ilgili yalanlama gelmediği takdirde bununla ilgili kendi çizgimizi, Trabzon halkının daha çağdaş ve demokratik bir yapıya kavuşması için sürdüreceğiz. Genelgeler, yönetmeliklerle ortaya çıkarılan engeller bizim açımızdan hukuk dışıdır. Hukuksal olmayan yasaklar bizim için geçerli değildir. Yasakçı bir anlayışı kabul etmiyoruz. Bu anlayışa teslim olmamız mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

ESNAF AKP’NİN UYGULAMALARINDAN RAHATSIZ

“Biz demokratik haklarımızı kullanmak için gerek Uzunsokak, gerek Maraş Caddesi, gerek Kunduracılar Caddesi’ni kullanabiliriz” diyen İkinci sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu şehrin sokaklarını sahibi bizi. Sokaklar, caddeler, yollar halka kapatılamaz. Hiç kimse halkı kamu düzenini bozmakla itham edemez. Kamu halkın ta kendisidir. Uzunsokak’taki esnafın rahatsız olması konusu gerçekten bir mazeret gösteriliyorsa, böyle bir şey kesinlikle mazeret olamaz. Bu hükümetin uygulamalarından bizim küçük esnafımız zarar gördü. Trabzon’daki esnafımız bu AVM’ler sonrasında yaşadığı zorlukları biliyoruz. Dolayısıyla halkımızı esnaftan ayrıştırmak sağlıklı bir anlayış değildir. Bizim, Trabzon halkıyla karşı karşıya getirilmemiz mümkün olamaz.”