Trabzon Basınının yogun ilgi gösterdiği ziyarette başkan Zorluoğlu, gündemle ilgili konularla ilgili konuştu ve ardından da basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Başkan Zorluoğlu, özetle şu şekilde konuştu: 

Türkiye’nin bir çok yerinde çalşıtım. Ulusal basın ile yerel basın arasında bir yerdeyiz.  Bu mekanda hakikaten Trabzon’a çok yakıştı. Çok keyifli bir mekan oldu. 

Burada şehirde yaşayan herkes Büyükşehir Belediyemizin şehre dokunuşlarını artık daha fazla hissetmeye başlıyor. Bazı projelerimiz tamamlandı, bazıları devam ediyor. 

PROJELER ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI
Büyükşehir Belediyesinin projeleri ortaya çıkmaya başladı. Şehirde dönüşüm herkesin dikkatini çekmeye başladı. Dışardan gelen insanlar, bu dönüşümü hissettiklerini ve yaşadıklarını iletmeleri hoşumuza gidiyor. Trabzon)da yaşayan insanlarımız da bu şehrin daha yaşanabilir şehir haline geldiklerini gözlemlediklerini ifade ediyorlar. Bu değişim bir kaç sene sonra daha görünür hale gelecek.  Biz kararlı şekilde neşter vurduk. Konuşulan ama mesafe kat edilemeyen bir çok projeyi hayata geçirmeye başladık. Sadece Ortahisar)da çalışmıyoruz. 18 ilçemizde çalışmalarımız var. 18 ilçede Büyükşehir’in mührünü vuracağımız projeler var onlarda da devam ediyor. Bir çok projemiz Ortahisar’da devam ediyor. Şehrimizin kırsalında da yoğun çalışma yürütüyoruz. Asfalt, beton yol, TİSKİ’nin yaptığı içme suyu çalışmaları.. 

ADIM ALT YAPI İLE ANILACAK
Ki ben oradan başlamak istiyorum. Her halde benim adım bu şehirde alt yapı ile anılacak. TİSKİ’nin yaptığı alt yapı çalışmaları görünen çalışmalar değil. Biz her şeyi kayıt altına almaya çalışıyoruz. Mukayese etmeye çalışıyoruz. 2019, 2020… Elimizde elektronik programlar var. TİKOM kurduk. Orada bütün şikayetleri değerlendirip, geri dönüş yapabileceğimiz elektronik sistem oluşturduk.Bu vatandaşlarımızın belediyeye ulaşmayı arttırdı. Bu benim işimi de kolaylaştırıyor. Herkesin Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşme talepleri de sorunlar çözüldükçe azaldı. 

HALKTAN KOPMA DEĞİL
Halktan kopma değil, yine her gün bir sürü insanla görüşüyoruz. STK’larla, vatandaşlarla bir araya geliyoruz. Benim söylediğim kurumsal olarak vatandaşların taleplerini çözebilme kapasitemiz arttı. Bu Trabzon için kazançtır. Bu kurumsal kapasite oluştuğunda sonraki dönemlerde artarak devam eder. 

TİSKİ BİRAZ ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYOR ÇÜNKÜ.. 
TİSKİ gerçekten büyük işler yapıyor. Biraz üvey evlat muamelesi de görüyor. Çünkü çok görülmüyor işleri. Yağmur yağdığında telaşla çizmelerimizi giyip, ortalarda dolaşma mecburiyeti hissetmediğimizde bu alt yapının yapıldığı anlamına gelir. 
Bir çok şehirde yağmur yağdı. Trabzon’da da yağdı. Ortahisar)da yaptığımız yağmur suyu kanalizasyon ayrıştırma projesinden sonra ciddi su baskını sorunu yaşamadık. İnşallah bundan sonra da yaşamayız. Bu alt yapı işi bitti demiyoruz, belli mesafe kat ettik. 


 
TRABZON ALT YAPI PROJESİNDE SON DURUM
270 km’lik içme suyu hattı değişti. Epey kanalizasyon ve yağmur suyu hattı döşendi. 2024’ün başlangıcında tamamlanacak proje gibi görünüyor.


 
HESLER DEVREYE GİRİNCE, SU ÜCRETLERİNE DE YANSIYACAK
Enerji maliyetlerini bütünüyle ortadan kaldıracak HES’ler devam ediyoruz. Esiroğlu’nda küçük bir törenle hizmete alacağız. Orada ayda 3 milyon TL’lik enerji tasarrufu olacak. Araklı Sürmene’de de benzer daha küçüğünü kurduk. Burada 2.’sini de kuracağız. Hedefimiz 2023”e geldiğimizde TİSKi’nin enerji maliyetini ortadan kaldırmak. Bu ilerleyen yıllarda su ücretlerine de yansıyacak. 

YALINCAK SAHİL DÜZENLEME PROJESİ
Yalıncak Sahil Düzenlemesi memnuniyetle karşılandı. Önümüzdeki günlerde şezlongları da orada göreceksiniz. Yoğun ilgi görüyor. Orası hakikaten sahil ile şehrin kopukluğunu gidermek için önemli işlev görüyor. 
Orada şu anda ara yol yapıyoruz. O tamamlandığında girişi ayrı, çıkışı ayrı olacağı için daha rahat olacak. Tek yön uygulaması yapıyoruz. 

banner2264
NOVOTEL’İN ARKASINDAKİ PLAJ
Milli Emlak’tan istedik. Kaşüstü’nde Novotel’in arkasında ki yer. Orayı alacağız. Yalıncak’a benzer şekilde düzenleyeceğiz. Esas hedefimiz orayı birleştirmek. Kesintisiz sahil oluşturmak istiyoruz. 
OTOGAR İNŞAATINDA SON DURUM
Otogar çalışmasında da epey mesafe kat ettik. Dalgalı çatısı var. Önümüzdeki günlerde onun şeklide ortaya çıkacak. Orası bir anlamda Değirmendere Vadisinin Dönüşümünün stantı. Caminin etrafını da açacağız. 
O bölgeyle ilgili İmar Planına Maçka Yolu Üzerinde 500 hektarlık alanı Küçük Sanayi Sitesi olarak işledik.


 
SANAYİ SİTESİNİN TAŞINMASI
Sanayi Sitesinin yerini belirledik. Orada hedefimiz makul süre içinde oranın kamulaştırılması, akabinde TOKİ tarafından orada proje hazırlanıp, küçük sanayi sitelerinin oraya taşınması. Taşındıktan sonra Değirmendere)de ki alanın şehrin menfaatine kullanılacak. 
Mevcut sanayi sitesi vatandaşların. Yeni yeri yaptığımızda orası Küçük Sanayi Sitesi olarak kullanılmayacak.

Çömlekçi Mahallemiz’de de yakında 2. Kısım ihale edilir. 

İSKENDERPAŞA OTOPARK PROJESİ
İskenderpaşa Otoparkı önemli bir iş. Gerçekten şehrin merkezinde ulaşım ve trafiğe rahatlatacak ciddi çalışmadır. Orada taş problemi yaşadık. Çok kaya çıktı. Orada güzellik ilave kodunu daha da aşağı indirdik. Çömlekçi Koduna indirdik. Çömlekçi)ye ilave 3 - 4 dönümlük alan ilave.. Oranın da acele kamulaştırma süreci başlandı. Tamamlandığında onları da yıkacağız. Çömlekçi’den yaptığımız yeni otoparka yol verilecek. 
Bir kat daha mecburen indi. O yüklenici ile bizim aramızda hesaplaşması olacak. Güzel oldu, şehir adına kıymetli alan… 
Onun üzeri teras olacak. Onun üzerine marka kafeler getirme arzumuz var. Biz işletemeyiz. Orası yüklenicinin, Verirken yap işlet devret modeliyle verildi. 

Meydan Bölgesinde cephe sağlıklaştırması yaptık. Şimdi Meydan’a çıkan yollarda alt yapıdan sonra üst yapıyı yaptık. Çömlekçi’den gelirken İskele caddesi, Maraş Caddesi, Uzunsokak, Taksim Yokuşu şu anda her tarafı aşağı yukarı tamamladık. 
Hepsinde kaldırım genişlemesi, tas asfalt, aydınlatma oldu.. Şu anda şehir merkezi aydınlandı. 

MARAŞ CADDESİNİN ZEMİN KAPLAMA
Maraş’a özel parantez açalım. 15 Haziran normalde Maraş’ın bütünüyle tamamlanmış olması gerekirdi. Ancak kullandığımız o malzemenin oraya uygulanması çok özel şartları gerektiriyor. Nem oranın yüzde 20’lerin altında, yağmur yağmaması gerekiyor. Yine de şanslıydık. 10 gün kadar bu şartlar sağlandı. Şu anda da çalışıyor arkadaşlar. 
Şu anda kullanılıyor. Geçen hafta çok yağmur yağmasaydı, o kısmı tamamlamış olacaktık. 

UZUNSOKAK VE MARAŞ CADDESİ CEPHE SAĞLIKLAŞTIRMA… 
Hem Uzunsokak’ın, hem de Maraş Caddesinin tabela kirliliğinden ki aynı zamanda cephe sağlıklaştırması yapılmaması ile ilgili projelerimiz tamamlandı. Uzunsokak kuruldan geçti. Maraş Caddesi ile ilgili süreç başlıyor. Onlarla ilgili odalarımızla istişare yaptık. O çalışmaları hedefimiz Sonbahar’da başlamak. Turizm sezonu bittiğinde, Uzunsokak’tan ve Maraş’tan devam edecek şekilde tabela kirliliğini ortadan kaldırdığımızda, Trabzon’un merkezini fiziken Avrupa Merkezlerine benzetme anlamında emin adımlarla gidiyoruz. Önümüzdeki turizm sezonunda her iki caddemizin tüm binaların elden geçtiğinde turizm sezonunda başlamak.


 
PAZARKAPI, SAHİLDE YAPILAN CAMİNİN ETRAFI… 
Büyük bir cevre düzenlemesi ihalesine çıkacağız. 100 Milyon TL’lik maliyetli bir iş.. Bütün o çöp alanının, doğu ve batı dolmuşlarının merkezleri orada olacak, büyük otobüs park alanı olacak, deniz ve cami alanında çok güzel meydan oluşuyor. Orası 170 dönümlük alan. Trabzon’un her yerinden görünüyor. Ekolojik köprü de yapılacak. Ganita ile Pazarkapı alanının bağlantısı sağlanacak. 

FAROZ PLAJI. ORAYI PLAJ YAPMAYI ARZU EDİYORUZ

Sonrasında cephe sağlıklaştırması da aklımızda var. Kadınlar Hali inşaatı devam ediyor. Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Programımızda var. Ganita Faroz istediğimiz gibi gidiyor sayılır. Orada epey bir yol aldık. Orada çok yapı yok. Restoran var. Bir kaç tane büfe var. Orası 2.8 km’lik alan. Yoğun yapılaşma olmayacak. Orayı da belediye işletecek. Ortalama vatandaşın bildiği yerleri belediye olarak işletme kararlılığımız devam ediyor. Yüzüncüyıla da dokunmamız gerekiyor. Orayı da değerlendireceğiz. Faroz Plajı.. Orayı arzu ediyoruz plaj yapalım. 

KADIN YAŞAM VE İSTİHDAM MERKEZİ
Kadın yaşam ve İstihdam Merkezi yapıyoruz. Orada bir yarı olimpik yüzme havuzu, kafeteryası, fitnes salonları, hanımlara dönük sosyal alanlar oluşuyor. Onun devamında atölyeler var. Çeşitli toplantı alanları var. Orası hayır sever iş adamı tarafından yapılıyor. Hedef orayı yıl sonunda hizmete açmak istiyoruz. 

GÜLCEMAL PROJESİ
Gülcemal ile ilgili Faroz Limanından, Stadyuma kadar olan alanda çalışma devam ediyor. Şu anda tahkimat yapılıyor. Tahkimat ile birlikte Karayolları Genel Müdürlüğü, dereleri menfezlerle denizle buluşturuyor. O çalışma devam ediyor. Tamamlandığında en batıdaki kütlenin tesviyesini yapacağız. Orayı da yap işlet devret modeli ile yapmak istiyoruz. 
Orası büyük oranda doldu.

KARAGÖZ MEYDANINDA BİN ARAÇLIK OTOPARK
Karagöz Meydanı var. Oranın projesini çalışıyoruz. Oranın da şehre kazandırılması lazım. Orayla ilgili İskenderpaşa’yı tamamladığımızda orayı artık yatırımına başlanacak şekilde planlama yapıyoruz. Orası aynı zamanda geçici otopark olarak hizmet veriyor. Burayı açtığımızda orayı aşağı indirebiliri. Bin aracın üzerinde kesinlikle orada otopark yapacağız. Aşağı doğru 4 kat inilebilir. 10 dönüm olduğu için geniş otopark yapılabilir. Üstünü de çarşı olarak dizayn edeceğiz. 

DOLMUŞLAR, KARAGÖZ MEYDANINA YAPILACAK OTOPARKA ALINABİLİR
Dolmuşlar orada bir bölümü kullanılıyor. Diğer bölümü otopark olarak.. O yapacağımız projede belki şu an Postane’nin önünde kalabalığı yol açan dolmuşları oraya alabiliriz. Oradan hareket edebilirler. Hem tanjant hem de Uzunsokak’a çıkacak şekilde hareket edilebilir. . 

BOZTEPE OTOPARK
Boztepe ile ilgili önümüzdeki günlerde çalışma olacak. Kızlar Manastırının da otoprak sorunun çözme yolunda adımlar atıyoruz.