Trabzon Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Radisson Blue Hotel’de gerçekleştirilen açılış ve tanıtım etkinliğine, Bakan Uraloğlu’nun yanı sıra, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Ak Parti Trabzon Milletvekilleri Adil Karaismailoğlu, Yılmaz Büyükaydın, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, AK Pati Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Metin Genç, AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ayşe Sula Köseoğlu, AK Parti İl Başkanı Sezgin Mumcu,MHP Trabzon İl Başkanı Ömer Ayar,Ak Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi,Ak Parti Trabzon İl Kadın Kolları Başkanı Ayfer Cihan,ilçe belediye başkanları, çeşitli kamu kurumlarının müdürleri ve bir çok STK Temsilcileri katılımı ile gerçekleşti .

IMG_8968
FARKLI TEMSİL GRUPLARININ DOĞRU ŞEKİLDE… 

Etkinlik ilk olarak “Trabzon Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı’nın tanıtımını yapıldığı bir video gösterimi ile başladı. Ardından açılış konuşmasında ise Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Gürkan Üçüncü konuştu. 
IMG_8989

Üçüncü, “Proje farklı temsil gruplarının doğru şekilde temsil edilmesi ve sorunların aktarılması için yüksek katılımlı planlama anlayışını benimsemektedir. Bu çalışmanın Avrupa Birliği ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yürütücülüğünde vatandaşlarımızın katkıları ile ortak bir çaba ile başarıyla tamamlanmasını umuyoruz. Projenin daha yaşanabilir Trabzon için önemli bir adım olmasını diliyorum” dedi. 
IMG_9008-2

VATANDAŞLARA HİZMETTE TEMEL 2 KONU VAR

Ortahisar Belediye Başkanı ve AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Metin Genç ise, “Ortahisar Belediye Başkanı olarak göreve geldiğimiz andan itibaren vatandaşlarımıza hizmet etmekle mükellef olduğu temel 2 konu var. Bunlardan bir tanesi en temiz içme suyuna ulaşmak kadar, en temiz çevrede yaşanmasını da, en temiz havayı solumasını da temin etmek bilinciyle yola çıktık. 
IMG_9035-3

Bir taraftan bu amacımızı gerçekleştirmeye gayret ederken, diğer taraftan da şehrimizdeki insanlara hizmet edecek şekilde, ulaşımını kolaylaştırmak adına adımlar attık.  2022’de şehrimizde Ulaşım Master Planını çalıştık kazandırdık. 
IMG_9031-3

Ben bu manada emeğini, gayretini ortaya koyan çok değerli Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkürlerimi ifade ediyorum” dedi. 
IMG_9024-2

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Genç: Trabzon’u şampiyon yağacağız
Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Genç: Trabzon’u şampiyon yağacağız

IMG_9021-1
TEMİZ ÇEVRE ANLAYIŞI

Çok değerli bir programın hidayetinde olduklarını ifade eden Genç, “Biz yerel yöneticiler olarak, bu şehirde yaşayan insanların mutluluğunu hesap ediyoruz. 

Diğer şehirlerimizde de tebarüz eden sorunlardan biri olmak üzere ulaşım ve trafik geliyor. 

Trabzon’un Raylı Sistem hayali gerçek oluyor: Tarihi protokol imza altına alınıyor! Trabzon’un Raylı Sistem hayali gerçek oluyor: Tarihi protokol imza altına alınıyor!

Temiz çevre anlayışı ile birlikte bir ulaşım kültürü de oluşturabilmek, sürdürülebilir kılabilmek adına çok kıymetli anlamlı proje olduğunu düşünüyorum. 
IMG_8934-1

Projede bir taraftan teknolojinin insan hayatına getirdiği kolaylıkları, erişimi, ulaşımı hızlandırmak adına sürdürülebilir niteliği ile kazandırmak varken, diğer taraftan da artık Avrupa’da gidip gördüğümüz üzere, bisiklet yolları ile, yayaların daha geniş platformda bu erişimde, ulaşımda önceliğimiz olan bir kısım” dedi.

IMG_8968

AB Dış ilişkileri Müdürü Burak Aykan, “AB ile olan ilişkilerimizin bu sürecinde ciddi insan kaynağı geliştirilmesine sahip olduk. Bunu daha iyi nasıl kullanabiliriz diye düşünürken, belediyelerimiz de kentsel hareketlilik planlarımızı geliştirme noktasında ciddi adımlar atabileceğimizi düşündük. AB ile Türkiye’nin hedeflerinin ortak keşişim kümesine bakarak, birlikte hareket etme noktasında bir vizyon sahibiyiz” dedi. 
IMG_9039-2

YAŞANABİLİR ŞEHİRLER

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Kentsel Ulaşım alanında daha sürdürülebilir, daha yaşanabilir Trabzon inşa etmek adına başlattığımız Trabzon Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı açılış törenine hoş geldiniz. Çocukların dışarıda oynayabildiği, bisiklet ve yaya olarak hareket edilebilen, havası kaliteli, insanların kendilerini güvende hissettikleri, dinlenme ve ferahlama için yeşil alanları olan, spor için yeterli imkanların olduğu, dezavantajlı insanların yeterli desteği aldığı şehirlere yaşanabilir şehirler diyoruz. 
IMG_9059

2022’DE ULAŞIM ANA PLANINI HAYATA GEÇİRDİK

2019’dan bu tarafa Trabzon’u yaşanabilir kent haline getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu çalışmalar içinde şehrimizin ulaşım meselelerinin çözümü hep önceliğimiz oldu. 
Şehide uzun yıllardır konuşulan ancak adım atılmayan Ulaşım Ana Planını 2022 yılında tamamlayarak hayata geçirdik. 
IMG_9005-1

TRABOZN’DA HAYATA GEÇİRİLEN PROJELER

Kaldırımlar, otoparklar, dolmuş dönüşümü, iyi işleyen toplu taşıma sisteminin oluşması, yayalaştırılınız caddeler, yeni otogar ve ulaşımın tek elden yönetilmesini sağlayan yeni ulaşım binası bu çalışmalarımızdan bazıları.  2013 yılından bu yana, Avrupa’da bir çok şehirde uygulanmaya başlanan Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı,, stratejik düzeyde bir plandır. 
Bunu diğer geleneksel ulaşım planlarından ayırt edilmesi, taşıtlardan ziyade yayaları öncelemişti. 
IMG_9035-3

KENTSEL ULAŞIMA YENİ BİR BAKIŞ AÇISI

Bugün startını verdiğimiz Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı ile kentsel ulaşıma yeni bir bakış açısı getiriyoruz. Taşıtı değil yayayı önceleyen, özel araçlardan çok yürümeyi, toplu taşımayı öne çıkaran bu anlayışı Trabzon için sıkışık ve eski bir şehir için hayatidir. Yaklaşık 6 milyon Euro bütçesi olan projemizi Ulaştırma Bakanlığı ve AB’nin hibe desteğiyle hayata geçiriyoruz” dedi. Projemizin odak noktası istişare, katılım ve ortak akıldır.

IMG_8936

ŞEHİRLERİMİZİN VE VATANDAŞLARIMIZIN YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRMAK

TBMM Bayındırlık, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu ise, “Bizler de özellikle meclisteki komisyonumuzun önemli konularından bir tanesi… Bayındırlık, ulaştırma, turizm demek bu konularda çalışma yapmak demek. Şehirlerimizin ve vatandaşlarımızın yaşam kalitesini arttırmak. 
IMG_8930

Amacımız da bu.. 

Bu projemiz bakanlık koordinasyonunda, AB ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi çok önemli çalışma gerçekleştiriyor. Projeler daha kısa sürede sonuçlandırılırsa, uygulama aşamasına geçmek daha kolay olacaktır” dedi.

IMG_8977-1

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, 

“Büyük dönüşümün yaşandığı son yüzyılda sürekli göç alan şehirlerimiz metropollere dönüştü. 

İnsanların huzurlu ve sağlıklı hayat sürebilmesi için şehirlerin insan ve çevreyi merkeze alan sosyoloji ekonomik kalkınmayı esas almaları gerekiyor.

IMG_8988-2

Yaşanılabilir şehirler için en ayırt edici özelliklerden biridir. Bugün gelinen noktada yaşanabilir şehirler için uzun vadede ihtiyaçtı karşılayacak, halkın kullanımına alanların etkin şekilde planlandığı insan odaklı kentsel yaşam alanlarının oluşturulması zaruridir. Trabzon sürdürülebilir kentsel ulaşım planı, şehrimizde yaşanabilir ve sürdürülebilir bir hayata katkı sağlamayı hedefliyor. 
IMG_8963

Bu planlar ulaşım verimliliği arttırmakla kalmayıp, aynı zamanda toplunu refahını ve çevreyi de gözetiyor. Karadeniz’in bu kadim kentinde, çevre ve yaşam kalitesi açısından olumlu etkilerinin olacağına gönülden inanıyorum. Bizler şehri yönetirken bütüncül bakış açısı ile hareket etmemiz gerektiğinin farkındayız. Yerel ve merkezi yönetimlerin tam bir iş birliği içinde şehrin sakinleri ile ortak kararlar almayı, ortak paydada birleştirmeyi önemsiyoruz” dedi.

IMG_9061

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise programda Trabzon ile ilgili iki önemli konu hakkında bilgi verdi. 
Bakan Uraloğlu, Trabzon Havalimanı ve Trabzon Raylı Sistem Projesi ile ilgili konuştu.

IMG_8981

TRABZON HAVALİMANI İHALE SÜRECİNİ BAŞLATMAK İSTİYORUZ
Yeni Havalimanı için çalışmalara başladıklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, önceliğimiz ise mevcut havalimanında yapılması gereken konuların olduğuna dikkat çekti. 
Mevcut havalimanına iki adet kabin yolcu köprüsü ve körük ekleneceğini kaydeden Bakan Uraloğlu, yeni dış hatlar yolcu terminali ile CIP binasının aciliyeti olduğuna dikkat çekti. 
IMG_8982

Yıl sonuna kadar yeni pist ve 10 milyon yolcu kapasiteli yeni terminal binasının ihale sürecini başlatmak istediklerini ifade eden Bakan Uraloğlu, sonrasında Trabzon Havalimanını yapım sürecini başlatacaklarını ifade etti. 
IMG_8995-1

RAYLI SİSTEM ETE KEMİĞE BÜRÜNÜYOR… 
Bakan Uraloğlu, Trabzon Raylı Sistem Projesi ile ilgili de , ilk etabı Akçaabat İlçesi ve Trabzon Havalimanına kadar olacak proje için Trabzon Büyküşehir Belediyesi ile güzel bir iş birliği yaptıklarını kaydetti.
Projenin 31.9 km olacağını ifade eden Bakan Uraloğlu,  yapılan çalışmaların ete kemiğe bürünmeye başladığını ifade etti. 
IMG_9044-3

BAKAN URALOĞLU, ÖZETLE ŞU ŞEKİLDE KONUŞTU: 

  Fatih'in fethettiği, Yavuz'un yönettiği, Kanuni'nin doğduğu ve Atatürk’ün üç kez ziyaret ettiği baba ocağım Trabzon’da sizlerle bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ediyorum. 
.
Trabzon’umuzun geleceğini şekillendirmek, daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir Trabzon inşa etmek adına hayata geçirdiğimiz; “Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı Projesi” vesilesiyle sizlerle bir araya geldik.

Ulaşım, haberleşme ve şehircilik alanında gerçekleştirilen yatırımlarla çehresi aydınlanan Türkiye’mizin gelecek vizyonunu; dünyanın nabzını tutarak, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek ve daima entegrasyonu merkeze koyarak şekillendiriyoruz.

Türkiye Yüzyılı’nda, insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla, dünyada öncü olmak vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Çünkü ulaşım ve iletişim yatırımlarını; kesintisiz kalkınmanın, rekabetçi bir ekonominin, sosyal etkileşimin, sürdürülebilir şehirciliğin ve refahın temeli olarak görüyoruz. 

Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde son 22 yıla 100 yıllık işler yaptık. .

Ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 250 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik.

Bundan sonra da yaklaşık 195 milyar dolarlık yatırım yapmayı ön görüyoruz. 

Neler yaptığımıza şöyle bakacak olursak, Marmaray,  Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı,  Yavuz Sultan Selim, Osmangazi, 1915 Çanakkale Köprüleri, İzmir-İstanbul, Ankara-Niğde ve Kuzey Marmara Otoyolları gibi dev projeleri birbiri ardına hayata geçirdik.

Yüksek standartlı, bölünmüş yollarla ülkemizin her noktasını hızlı, güvenli ve konforlu bir şekilde erişim sağlar hale getirdik.

6.100 km olan bölünmüş yol uzunluğumuzu 29.373 km'ye, 1.714 km olan otoyol uzunluğunu ise 3.726 km'ye yükselttik. 

10.948 km olan demiryolu ağımızı 14.165 km’ye yükselttik.

Mevcut olan demiryolu ağımızı da neredeyse sil baştan yeniledik

Ülkemizde sıfırdan hızlı trenle buluşturarak 2.251 kilometre hızlı tren ağı inşa ettik.

2002’den bu yana aktif havalimanı sayımızı 26’dan 57’ye ve terminal kapasitemizi 55 milyon yolcudan 337,5 milyon yolcuya yükselttik. 

Dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken uçuş ağımıza 283 yeni nokta ekleyerek 343 noktaya dünyada uçmaya başladık. 

Denizcilik alanında 152 olan uluslararası liman sayımızı 190’a, 37 olan tersane sayımız 85’e, 8.500 olan yat bağlama kapasitemizi de 25 binin üzerine çıkardık.

Trabzonumuzun ve Karadenizimizin ulaşım ana damarı olan Karadeniz Sahil Yolunu bitirdik. Zigana Tünelini, Maçka Tünellerini, Tanjant Yolunu bitirdik. Kanuni Bulvarı’nın en önemli bölümlerini bitirerek trafiğe açtık. 
. Şimdi Boztepe - Değirmedere bağlantısında çalışıyoruz. Kışın geçit vermez KOP’ta tünel çalışmalarımızı hızlandırdık. 

TRABZON’UNMUZA YENİ HAVALİMANI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZA BAŞLADIK
Trabzon’umuza yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmalara başladık. 
Önce mevcut havalimanımızın öncelikli olarak yapılması gereken yapılarının inşatına başladık. 
Mevcut iç hatlar terminal binasına iki adet sabit yolcu köprüsü ve körük ekleyeceğiz. 

Özellikle yeni dış hatlar gelen yolcu terminali ve CIP binasının aciliyeti vardı. Yıl sonuna kadar 3 bin 240 metre uzunluğundaki yeni pist ve 10 milyon yolcu kapasiteli 110 bin metrekare büyüklüğündeki yeni terminal binasının fizibilite çalışmalarını tamamlayarak ihale sürecini başlatalım istiyoruz. 
. Sonrasında  Trabzon Havalimanı’nın yapım sürecini başlatacağız.
Tamamlandığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek çok kıymetli bir eseri önümüzdeki yıllarda olacak

TRABZON RAYLI SİSTEM HATTI İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK
Yine, Akçaabat ilçesi, Meydan Bölgesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Otogarı ve Trabzon Havalimanı arasındaki yolculuk talebine cevap verecek olanTrabzon Raylı Sistem Hattımız için de çalışmalarımıza başladık. Büyükşehir Belediyemizle güzel bir iş birliği yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayı ile bu projenin bir tarafından tuttuk, belediyemiz ile beraber şehrimize kazandıracağız. 

31,9 km uzunluğunda, 56 istasyonlu olacak şekilde projeyi konuşuyoruz. .
Etüt-proje hizmetleri ihale hazırlık çalışmalarını tamamladık. Büyükşehir’in yaptığı çalışmaları ete kemiğe büründürmeye başladık. 
Projemizin bitmesiyle, kentiçi trafiğe yeni bir soluk aldıracağız.

Editör: Ömer Altıntaş