Gül'ün onayı ile Cumhuriyet tarihinde ikinci kez Cumhurbaşkanlığı'na bir kadın vekil vekalet edecek. Gül'e vekalet edecek TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Sosyal Demokrat Hareket Platformu'nda siyaset yaptıktan sonra 2007 seçiminde Ak Parti'den milletvekili seçilmişti.

Cumhurbaşkanı Gül, Macaristan ziyareti nedeniyle bugün Budapeşte'ye gitti. Cumhurbaşkanlığı'na bugün TBMM Başkanı Cemil Çiçek vekalet etti. Cumhurbaşkanlığı'na pazartesi ve salı günü ise TBMM Başkan Vekili Ayşe Nur Bahçekapılı vekalet edecek. Gül, Bahçekapılı'nın kendisine iki gün süreyle vekalet etme işlemini uygun buldu. 2010 yılının Eylül ayında da, Gül'ün BM Genel Kurulu programı ve dönemin Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de aynı günlerde Almanya'da bulunması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı'na MHP'li TBMM Başkanvekili Meral Akşener vekalet etmişti.

Gül'ü ilk karşılayan kadın vekildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 24. Dönem 4. Yasama Yılı açılış töreninde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı karşıladı. Türkiye tarihinde ilk kez bir kadın vekil TBMM açılışında Cumhurbaşkanını karşıladı. Şimdiye kadar karşılamayı en yaşlı vekil yapıyordu. Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül de ilk kez meclise gelerek, yeni yasama yılı açılış oturumuna katıldı.

Sol kimliği ile tanınan avukattı

1954 Trabzon doğumlu Ayşenur Bahçekapılı, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi ve sol kimliğiyle tanınan bir avukattı. Yücel Sayman'ın başkanlığı döneminde İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri olarak görev yaptı. Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu. Sosyal Demokrat Hareket Platformunda Kadın-Eğitim-Hukuk Atölyelerinin İstanbul sorumlusu olarak çalıştı. 2007’de AKP İstanbul 2. bölge milletvekili seçildiğinde "Benim adaylığımla farklı siyasi düşüncede olan yakınlarım kendilerini sorgulamaya aldı. Gerçekten bir kısmının oylarının rengini değiştireceğine inanıyorum" demişti.